Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Who is Who: Όσα δεν γνωρίζετε για τον χρυσό μας Ολυμπιονίκη, Λευτέρη Πετρούνια

Ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης στους κρίκους κατέκτησε την τρίτη του «κορυφή» με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Μετά τις πρωτιές στο Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο Λευτέρης Πετρούνιας αφήνει πλέον τη δική του σφραγίδα στην παγκόσμια ελίτ του αθλήματος

Ο Λευτέρης γεννήθηκε το 1990 στη Νέα Σμύρνη και μεγάλωσε ως το τρίτο παιδί της οικογένειας.

Από μικρός σκαρφάλωνε παντού, σε καρέκλες, θρανία, σε δέντρα και τοίχους.

Όταν πρωτομπήκε σε γυμναστήριο ήταν μόλις 5 ετών, όμως είχε περάσει ήδη από το κολυμβητήριο του Πανιωνίου, «Όλα αυτά μέσα στο γυμναστήριο, το τραμπολίνο, το δίζυγο, τα στρώματα, τα είδα τότε σαν έναν μεγάλο παιδότοπο, σαν μια τεράστια παιδική χαρά», έχει πει ο ίδιος.

Στο Λύκειο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής κι έτσι  κατάφερε να αναδειχθεί πρόεδρος του 15μελούς.

Όμως κάπου εκεί, έκανε την επανάστασή του. Οι μακροχρόνιες και επίπονες προπονήσεις τον κούρασαν και αποφάσισε να μην ξαναπατήσει στο γυμναστήριο. Έτσι, το 2005 σταμάτησε εντελώς την γυμναστική για να επιστρέψει τελικά τρία χρόνια αργότερα.

Στο μεγάλο αυτό διάλλειμα,  ανακάλυψε την μεγάλη του αγάπη, το παρκούρ, με το οποίο ασχολείται μέχρι και σήμερα, καθώς θεωρεί ότι τον βοηθά τόσο στην ελαστικότητά του όσο και ως μέσο εκτόνωσης.

Το 2007 αποφάσισε να επιστρέψει στο γυμναστήριο. Ο δρόμος για την κορυφή αρκετά  επίπονος, καθώς η απουσία του είχε επιπτώσεις στην φυσική του κατάσταση.

Μετά από επιμονή και σκληρή δουλειά, ο Λευτέρης Πετρούνιας συνάντησε τον κατάλληλο άνθρωπο. Τον προπονητή του, Δημήτρη Ράφτη, με τον οποίο στη συνέχεια θα πορευθεί σε όλες τις επιτυχίες του μέχρι σήμερα.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γάνδης τον Σεπτέμβριο του 2010, όπου καταλαμβάνει την 3η θέση. Το 2012 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σόφιας εκτελεί στους κρίκους μια πολύ δύσκολη και πρωτότυπη άσκηση, στην οποία η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής θα δώσει το όνομά του.

Η υψηλότερη βαθμολογία που έχει λάβει στην καριέρα του είναι οι 16.200 βαθμοί, στο Γκραν Πρι του Σομπατέλι το 2015.

Η «μαύρη» στιγμή για τον Λευτέρη Πετρούνια ήταν η απώλεια του πατέρα του, τον οποίο έχασε το 2015 πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γλασκώβης. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και το αφιέρωσε στη μνήμη του.

Σήμερα, ο πατέρας του τον καμαρώνει από «ψηλά» για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Μαζί του, στον μεγάλο τελικό,  ο Λευτέρης είχε την μητέρα του και την σύντροφό του.

 

 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ

1ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015  Γλασκώβη

1ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2015 Μονπελιέ

1ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2016  Βέρνη

3ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2011 Βερολίνο

1ος Ευρωπαϊκοί Αγώνες 2015 Μπακού

1ος Μεσογειακοί Αγώνες 2013 Μερσίν

 

2012: Αναδείχθηκε πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους

2015: Αναδείχθηκε κορυφαίος Έλληνας αθλητής (ΠΣΑΤ)

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή