«Βράζει» η Ευρώπη με τους Αυστριακούς

Την οργή των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων έχει προκαλέσει η απαράδεκτη μονομερής ενέργεια της Αυστρίας να καλέσει σε Διάσκεψη για το προσφυγικό τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά όχι την χώρα μας, που είναι και η άμεση ενδιαφερόμενη εφόσον επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος αυτής της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ που διεμήνυσε πως

«Δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν», σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Όπως τόνισε, «δεν θα προχωρήσουμε, αν ο καθένας προσπαθεί να επιφέρει λύσεις μόνος για τον εαυτό του», και πρόσθεσε ότι «πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα» και «δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό. Αλλά σε όλα αυτά τα θέματα θα προχωρήσουμε μόνο αν σταθούμε όλοι μαζί από κοινού ως Ευρωπαίοι, ως Ευρωπαϊκή Ένωση και βρούμε κοινή λύση. Και σε αυτό περιλαμβάνεται βεβαίως και η Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως

υπάρχει μόνο μία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτημα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει την σημασία της, εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη στο εσωτερικό της.

Κατά των εθνικών λύσεων στο προσφυγικό τάχθηκαν οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», σημείωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της πρωτομιλίας του. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ, επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνον ο «διχασμός». «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε ο κ. Τουσκ.

Εν τω μεταξύ, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο οποίος έλαβε μέρος στην Διάσκεψη της Βιέννης εξέφρασε τη θέση πως «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση», ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην Αυστρία για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στις συνομιλίες.

Το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα θα ήταν μία μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, και ο ίδιος, ζώντας σε αυτή την περιοχή του κόσμου, αντιτίθεται «στο να αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος του θεού», τόνισε ακόμη ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών.

Ακόμη και ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον,  αναφερόμενος στη μονομερή ενέργεια της Αυστρίας να θέσει ημερήσιο όριο εισόδου προσφύγων στα 80 άτομα, δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή αντιβαίνει προς το κοινοτικό δίκαιο και η ΕΕ πρέπει να παρέμβει προς την αυστριακή πλευρά.

«Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν απέραντο καταυλισμό προσφύγων» δήλωσε, σχολιάζοντας το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ για τους Αφγανούς.

Έχοντας μόλις συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ στο Βερολίνο, ανέφερε ότι οι Γερμανοί είναι έξαλλοι με τους Αυστριακούς.

Υπενθυμίζεται, την έντονη αντίθεσή της με τα «παιχνίδια» της Αυστρίας είχε εκφράσει εξαρχής και η  ολλανδική προεδρία της Ε.Ε.

Κόλαφος κατά της Αυστρίας και των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους ήταν και ο νέος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι,.

«Μεγάλωσα σε μια Ευρώπη με πολλά σύνορα και δεν θέλω να επιστρέψουμε πάλι σε μια τέτοια Ευρώπη» είπε στη συνέντευξη Τύπου και απηύθυνε έκκληση να αρθούν οι περιορισμοί για τους πρόσφυγες, να σταματήσει το κλείσιμο των συνόρων και να γίνει επιμερισμός των ευθυνών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Επικρίνοντας τις πολιτικές της ΕΕ, σημείωσε ότι ενώ έχουν ληφθεί ορθές αποφάσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αυτές δεν εφαρμόζονται.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων που κλείνουν τα σύνορα, βάζουν εμπόδια στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και «λειτουργούν κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά της προστασίας των προσφύγων».

«Οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους πρέπει να το ξανασκεφτούν. Όλο αυτό συμβάλλει στην οπισθοδρόμηση της Ευρώπης και μειώνει την ισχύ της» υπογράμμισε.

Στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, παραδεχόμενος ότι «οι προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες είναι αξιοσημείωτες», ενώ επανέλαβε ότι «η Κομισιόν θέλει μία ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση».

Ο ίδιος κάλεσε τα κράτη-μέλη να «συνεργαστούν» και να «εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα».

Προκαλεί ξανά η Αυστρία

Μια «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων, για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, συμφωνήθηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό να κλείσουν τα σύνορά τους και να εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Κατά την προσέλευσή του στην παράτυπη Διάσκεψη, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίστηκε αρκετά προκλητικός φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής» ενώ ανέφερε με μεγάλη δόση ειρωνείας: «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».

«Αδειάζει» και ο ΟΗΕ την Αυστρία

Απάντηση στην Αυστρία και όσες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους στους κατατρεγμένους Σύρους και Αφγανούς επειδή δεν τους αναγνωρίζουν ως πρόσφυγες έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία τα άτομα αυτά φεύγουν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν τον πόλεμο.

Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα (94%) των Σύρων που έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο πραγματοποίησαν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης για να διαφύγει από τις συγκρούσεις και τη βία.

Παρομοίως, το 71% των Αφγανών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε τη βία και τις συγκρούσεις ως τον κύριο λόγο που εγκατέλειψε τη χώρα του.

Σύνοδος των «28» με την Τουρκία

Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου θα διεξαχθεί τελικά η Σύνοδος Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών – μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία. Επίκεντρό της θα είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οποία απειλεί πλέον ευθέως την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι βρίσκονται στο Ευρωκοινοβούλιο για να ενημερώσουν το σώμα για τη συμφωνία Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου.

Νέα συνάντηση με πρόσκληση και της Ελλάδας

Νέα συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας των τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων και της Αυστρίας, την ερχόμενη Παρασκευή στο Βελιγράδι, στην οποία αυτή την φορά θα προσκληθεί και η Ελλάδα ανήγγειλε ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός εκτίμησε ότι «για να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική η επίλυση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να επιτευχθεί ενιαία και συνολική ευρωπαϊκή λύση».

Μουζάλας: «Μίνι ανθρωπιστική κρίση»

Οι αποφάσεις πέντε βαλκανικών χωρών να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές θα δημιουργήσει «μίνι ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Είναι σκανδαλώδες η απόφαση πέντε αστυνομικών διευθυντών να ανατρέπει την απόφαση των υπουργών της Ευρώπης» δήλωσε στο Reuters.

Διεθνής Αμνηστία και «Γιατροί χωρίς σύνορα» κατά ΕΕ

Κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που «συνεχίζουν να επινοούν νέα και αυθαίρετα κριτήρια με μοναδικό στόχο τη μείωση της ροής των προσφύγων» στρέφεται με ανακοίνωσή της η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Εντείνοντας την κριτική η Σύμβουλος σε θέματα μετανάστευσης Ορελί Ποντιέ αναφέρει ότι αυτό γίνεται με οποιοδήποτε κόστος και με πλήρη περιφρόνηση της μετανάστευσης.

Η ίδια κάνει λόγο για αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βρουν συλλογικές και ανθρώπινες απαντήσεις η οποία «προκαλεί μόνο χάος, αυθαιρεσία και διακρίσεις».

Με βαρείς χαρακτηρισμούς σχολιάζει και η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην προσφυγική κρίση. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει ως «επονείδιστη» την αντίδραση των χωρών της Ευρώπης.

Η Ευρώπη «κομπάζει ότι διαθέτει το πλέον εξελιγμένο σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη. Αυτό ίσχυε κάποτε, όμως οι μέρες που μπορούσαμε να θεωρήσουμε αυτό ως κεκτημένο έχουν παρέλθει», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης για την Ευρώπη Τζον Νταλούσιεν.

«Έμφραγμα» στην Ειδομένη

Εκρηκτικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα από τις μονομερείς και εχθρικές ενέργειες χωρών όπως η Αυστρία και τα Σκόπια, που κλείνουν αυθαιρέτως και παρανόμως τα σύνορά τους στους πρόσφυγες.

Κλειστή παραμένει κατά το μεγαλύτερο διάστημα η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το χάος στα ελληνοσοπιανά σύνορα.  Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται πάνω από 3.000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Μέχρι το απόγευμα, οι αρχές της γειτονικής χώρας είχαν  επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 250 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, αφήνοντας περίπου 50 άτομα ανά ώρα μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους.

«Εγκαίνια» στα Διαβατά

Εν τω μεταξύ, από νωρίς χθες το πρωί, «εγκαινιάσθηκε» η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση δεκάδων λεωφορείων που μετέφεραν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας περίπου 1.600 ατόμων.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής οι πρόσφυγες θα αναχωρούν «ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην Ειδομένη, εφόσον θα υπάρχει άνοιγμα των συνόρων από τα Σκόπια».

Χιλιάδες πρόσφυγες σε Πειραιά και νησιά

Την ίδια ώρα, στα νησιά εξακολουθούν να φθάνουν κατά κύματα πρόσφυγες και μετανάστες, γεμίζοντας τα hot spots, όπου γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίησή τους.  Στη συνέχεια, προωθούνται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Χθες το πρωί κατέπλευσαν δύο ακόμη πλοία, μεταφέροντας περίπου 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στήθηκε επιτόπου συσσίτιο για την παροχή γεύματος.

Μόνο χθες το πρωί αναχώρησαν από τη Λέσβο για την ενδοχώρα – Καβάλα και Πειραιά – 2.513 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου τις τελευταίες 24 ώρες στο hotspot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1696 άτομα.

Τόσο τα hot spots στα νησιά, που μόλις έχουν τεθεί σε λειτουργία, όσο και τα νέα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Σχιστό και Διαβατά, καθώς και εκείνο του Ελαιώνα, φαίνεται ότι  δεν αρκούν  για να φιλοξενήσουν τις ατελείωτες καραβιές προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προαναγγέλλει την ανάγκη δημιουργίας κι άλλων κέντρων φιλοξενίας, χωρίς ακόμη να είναι γνωστές οι περιοχές εγκατάστασής τους.

«Καραβάνια» στην Εθνική Οδό

Λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, εξαιτίας του «μπλόκου» στα σύνορα με τα Σκόπια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- από τους περίπου 1.200 που διανυκτέρευσαν στην ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια, διανύοντας μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα με τις αποσκευές ανά χείρας.

Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρήκαν κατάλυμα σε διάφορα ξενοδοχεία της εθνικής οδού ή ακόμη και σε βενζινάδικα.

Άντρο των διακινητών η πλατεία Βικτωρίας

Με εκατοντάδες πρόσφυγες –κυρίως Αφγανούς – έχει γεμίσει πάλι τα τελευταία 24ωρα και η πλατεία Βικτωρίας, που αποτελεί το «άντρο» των διακινητών.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια και τη Σερβία οι δουλέμποροι έχουν «οργιάσει», ζητώντας 4.000 από κάθε άτομο προκειμένου –όπως υπόσχονται- να τους περάσουν παράνομα στην ΠΓΔΜ.

Έτσι, πολλοί άνθρωποι από το Αφγανιστάν, στους οποίους έχει απαγορευτεί η διέλευση από τις αρχές της γειτονικής χώρας, διανυκτερεύουν στην πλατεία με υπνόσακους, υποστρώματα και αυτοσχέδια χαλιά ενώ εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραμείνουν ώσπου να βρουν τρόπο να φτάσουν στα σύνορα.

Σε λεωφορεία θα διανυκτερεύσουν 900 πρόσφυγες στην Καβάλα

Μέσα σε λεωφορεία στο εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’» στην περιοχή της Νέας Καρβάλης θα διανυκτερεύσουν οι 900 περίπου πρόσφυγες, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, που αποβιβάστηκαν αργά σήμερα το απόγευμα στο επιβατικό λιμάνι Απόστολος Παύλος της Καβάλας.

Πάνω από είκοσι λεωφορεία ανέμεναν στον επιβατικό σταθμό για να παραλάβουν τους πρόσφυγες και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια στο χώρο όπου θα περάσουν τη νύχτα τους, καθώς η αστυνομία δεν επέτρεψε τη μετακίνηση των τουριστικών λεωφορείων και των λεωφορείων του υπεραστικού ΚΤΕΛ από την Καβάλα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και την Ειδομένη.

Ο δήμος Καβάλας μετέφερε χημικές τουαλέτες στο χώρο του εμπορικού λιμανιού που απέχει 10 χλμ. περίπου έξω από την πόλη ενώ μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων με την προμήθεια σάντουιτς, νερού αλλά και γάλακτος για τις ανάγκες των μικρών παιδιών. Επίσης μέλη της διασυλλογικής κίνησης εθελοντών διένειμαν στους πρόσφυγες δέματα με τρόφιμα και ρούχα όπως επίσης και παιχνίδια.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι ο Δήμος Καβάλας με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διευκολύνει τη διαμονή των προσφύγων στην Καβάλα, τόνισε όμως ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ούτε τα μέσα ούτε οι υποδομές για κάτι μονιμότερο αφού μέχρι σήμερα δεν προέκυψε ανάγκη για ολιγοήμερη ή πολυήμερη διαμονή.

Στην Κοζάνη 350 πρόσφυγες

Στην Κοζάνη έφτασαν με πέντε λεωφορεία 350 πρόσφυγες προκειμένου να φιλοξενηθούν στο κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης, όπου εθελοντές και συνεργεία του Δήμου προετοίμασαν τον χώρο.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι από την Συρία και όπως ανέφεραν ταξιδεύουν με τα λεωφορεία προς την Ειδομένη εδώ και τρεις ημέρες.

Τα σημάδια της κόπωσης και της εξάντλησης είναι εμφανή και πολύ περισσότερο στα μικρά παιδιά. Χρειάστηκε να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες σε ορισμένα παιδιά προσχολικής ηλικίας που παρουσίαζαν σημάδια εξάντλησης, στο ιατρείο που λειτουργεί εντός του γυμναστηρίου από παθολόγους και παιδιάτρους του νοσοκομείου Κοζάνης.

Από τους 350 πρόσφυγες, 155 είναι βρέφη και παιδιά από δύο μηνών έως επτά ετών, 85 γυναίκες από τις οποίες οι τέσσερις είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Για τις εγκύους και τις γυναίκες με βρέφη, για την καλύτερη διαμονή τους, έχει διαμορφωθεί ένας ξεχωριστός χώρος εντός του γυμναστηρίου.

Μόλις έφτασαν οι πρόσφυγες οι εθελοντές τους προσέφεραν πρόχειρο φαγητό, ενώ τα γεύματα έχει αναλάβει να ετοιμάζει και να πακετάρει εθελοντική ομάδα που λειτουργεί σε κτίριο της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου.

Την ευθύνη της φιλοξενίας στο γυμναστήριο έχει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης και την ευθύνη της προετοιμασίας των γευμάτων και πρόχειρου φαγητού έχει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Μανώλης Κουτσοσίμος.

Εξάλλου, στο νοσοκομείο Κοζάνης προσκομίστηκε σε κακή κατάσταση χθες το βράδυ ένας 16χρονος Αφγανός που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού πριν από πέντε μήνες, και οι γιατροί, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Γιαννακίδη, κάνουν ό,τι καλύτερο για να μην διατρέξει κίνδυνο η υγεία του.

Δημιουργείται άτυπο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα Τρίκαλα

Σε άτυπο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων μετατρέπεται το Κλειστό Γυμναστήριο της Μπάρας, με οδηγία που έφτασε από την Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων.

Το Κλειστό της Μπάρας θα παρέχει προσωρινή φιλοξενία στους εκατοντάδες πρόσφυγες που αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή τις επόμενες ώρες και μέρες, σε μια προσπάθεια να τους παρασχεθούν στέγη και τα βασικά αγαθά.

Σύμφωνα με το trikalavoice, έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες από το Δήμο Τρικκαίων για την υποδοχή των πρώτων «κυμάτων» προσφύγων, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος εθελοντισμού του Δήμου, δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Λάππας, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους των Τρικάλων να βοηθήσουν με κάθε τρόπο.

Περιφερειάρχης Ηπείρου: Δεν θα πούμε όχι στη φιλοξενία προσφύγων

«Οι Ηπειρώτες δεν είναι ρατσιστές, αλλά λαός φιλόξενος και δεν θα πούμε όχι στη φιλοξενία προσφύγων», δήλωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση που του υποβλήθηκε.

Ακόμα, προσέθεσε πως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τη λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Ήπειρο και ότι οι πληροφορίες έρχονται ανεπίσημα, εκτός των όσων έχουν δημοσιευτεί δεν υπάρχουν νεότερα.

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Αλβανίας να δεχτεί μετανάστες ως χώρα τράνζιτ, όπως δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Άμυνας της χώρας Μίμι Κοδέλι.

«Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην εγκατασταθούν στο χώρο της ελληνικής μειονότητας, όπου ισχύουν διεθνείς συνθήκες», επισήμανε περιφερειάρχης Ηπείρου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή