Βουλευτές έτοιμοι να προσχωρήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί το Σκοπιανό

Διαμορφώνονται νέες στρατηγικές συμμαχίες

ΙΣΧΥΡΟΥΣ τριγμούς στα κόμματα, αλλαγή στις στρατηγικές συμμαχίες και έντονη κινητικότητα σε επίπεδο βουλευτών, προκαλεί το Σκοπιανό.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις που κινούνται προς την κατεύθυνση επίλυσης του κρίσιμου αυτού ζητήματος που έχει εγκλωβίσει για δεκαετίες την Ελλάδα, συνοδεύονται από μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.

Στην εναγώνια προσπάθειά του να περιχαρακώσει το κόμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρεται από τον σκληρό πυρήνα των ακροδεξιών, αρνούμενος να συναινέσει στην επίλυση του προβλήματος.

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη υπαγορεύεται από το φόβο της δημιουργίας ενός κόμματος στα Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Στην κατεύθυνση αυτή αναγκάζεται να γίνει συνοδοιπόρος του στρατηγού Φράγκου και του Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής, εγκαταλείποντας οριστικά την κεντρώα και φιλελεύθερη φυσιογνωμία του κόμματος.

Αντίθετα η κυβέρνηση παρουσιάζεται ενωμένη και αποφασισμένη για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια.

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, απομονώνουν τη Νέα Δημοκρατία, διαμορφώνοντας μια ενότητα στρατηγικής ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά.

Η ταύτιση των βουλευτών του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Σκοπιανό δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε μια μακροπρόθεσμη συμμαχία.

Σε κάθε περίπτωση μια ομάδα βουλευτών από τα λεγόμενα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης που έχει αηδιάσει από την ακροδεξιά ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη, άρχισε να αλληθωρίζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύει ότι απέναντι στη συμμαχία ακροδεξιάς και ΝΔ, θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιοι βουλευτές να ανεξαρτητοποιηθούν και να προσχωρήσουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μεγαλοοικονόμου που εγκατέλειψε το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Η ακροδεξιά στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλεί προβλήματα τακτικής και στρατηγικής στη Νέα Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που μέχρι τώρα είχαν δημιουργήσει μια ενότητα γραμμής απέναντι στην κυβέρνηση, άρχισαν να αλλάζουν στάση υπό την πίεση των βουλευτών τους που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ταυτιστούν με τους ακροδεξιούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους.

Προβληματική εμφανίζεται και η κατάσταση στους Ανεξάρτητους Έλληνες με τον Πάνο Καμμένο να συγκαλεί την Δευτέρα τα όργανα του κόμματος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, λόγω του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται δεν πρόκειται όπως ισχυρίζεται να ψηφίσει στη Βουλή την πρόταση για σύνθετη ονομασία.

Η στάση αυτή των ΑΝΕΛ δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί θα πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια καραμπόλα που θα καταλήξει σε αλλαγή συμμαχιών στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιέζεται από ισχυρούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βάλει στο παιχνίδι τα κόμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης το Σκοπιανό μπορεί να γίνει καταλύτης εξελίξεων, οδηγώντας σε οριζόντιες ανακατατάξεις το πολιτικό σκηνικό.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες μετά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Πάντως η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να αλλάξει αφού έχει αποφασίσει να συμπορευτεί με τον στρατηγό Φράγκο και όλο το ακροδεξιό φάσμα.

Στη ΝΔ επενδύουν και στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα επιδιώκοντας να καπηλευτούν την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίοι διαδηλώνουν από καθαρά πατριωτικό καθήκον.

Ο Τσίπρας βλέπει τους πολιτικούς αρχηγούς

Μπαράζ κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να παράσχει ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Πρωθυπουργού, σήμερα ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε μια πρώτη αντίδραση από την Πειραιώς, πηγές της Ν.Δ. σχολίασαν ότι «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση», ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει τελικά αύριο Σάββατο στο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερωθεί και μετά θα αναχωρήσει για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως είχε προγραμματίσει. Από την πλευρά της, σε συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γιατί, όπως είπε, δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνησή του. Όπως ανέφεραν πάντως συνεργάτες της επικεφαλής της ΔΗΣΥ, «είναι αυτονόητο ότι η κ. Γεννηματά θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12.30 σήμερα το μεσημέρι, γιατί λειτουργεί θεσμικά». Στις 13:30 θα δει τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα,  στις 13:30 τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και στις 17:30 τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Στα…μαχαίρια με πασοκ πριν το τετ α τετ

Στα…μαχαίρια πριν καν συναντηθούν με αφορμή το Σκοπιανό κυβέρνηση και Κίνημα Αλλαγής και μετά τη διαρροή της Χαριλάου Τρικούπη το Μαξίμου αντιδρά.

Όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος: «Η κα Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον Πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση. Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε».

Συνεδρίασε και το μίνι υπουργικό

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών, ενημέρωσαν μερίδα υπουργών και στενών  συνεργατών του κ. Τσίπρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι 9 υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ένας των ΑΝΕΛ. Παρόντες ήταν οι Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Δαραγασάκης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Αμανατίδης, Γιώργος Σταθάκης και των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ. Μετά τη σύσκεψη τα στόματα ήταν «κλειστά» για το τι διημείφθη.

Ορισμένοι εκ των παρευρισκομένων αρκούνταν να πουν ότι ο πρωθυπουργός τους ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τους ομολόγους του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, της Αλβανίας Εντι Ράμα και Κροατίας Αντρέι Πλένκοβις και πως «δεν αλλάζει η γραμμή της κυβέρνησης» για μια δίκαιη και βιώσιμη-αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Αλέξης σε Παυλόπουλο: Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου λαού

Το κατΩφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ειδικότερα για το Σκοπιανό. Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι επιθυμεί να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα «που προσπαθούμε να επιλύσουμε και τα οποία λιμνάζουν εδώ και χρόνια», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι «αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους, ενδεχομένως να βρούμε μπροστά μας στο μέλλον πολύ πιο δύσκολο δρόμο». Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα και σημείωσε ότι παραμένει άλυτο εδώ και 70 χρόνια. Στο θέμα της ΠΓΔΜ, όπως σημείωσε, «δεν είμαστε ακόμα εκεί», αλλά υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα.

Χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης την αλλαγή ονομασίας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, ενώ επανέλαβε ότι το επόμενο διάστημα «θα επιμείνουμε σε εντατικοποίηση των προσπαθειών» και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου λαού».

Επεσήμανε εξάλλου ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για να χαραχθεί η εθνική γραμμή και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια.

Τόνισε επιπλέον ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ενημέρωση και υπογράμμισε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά θέματα όποτε υπήρχε αρραγής ενότητα». Πρόσθεσε επίσης ότι οι μεγάλοι διχασμοί δημιουργούσαν τα προβλήματα. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή