Βόμβα Κικίλια: «Στο 32% ο δείκτης θετικότητας στην Θεσσαλονίκη»! Τι είπε η Κοτανίδου για τις ΜΕΘ

Η διάδοση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπου η θετικότητα στον ιό αγγίζει το 32% σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), είναι δραματική.

Τα στοιχεία μετέδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη ζωντανή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, λέγοντας πως «ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δεν προσέξαμε. Η θετικότητα με βάση το ΑΠΘ είναι 32%. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος».

233 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός σημείωσε πως στη συμπρωτεύουσα αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ αρχικά, ενώ ακολούθησε η ανάπτυξη ακόμη 75 κλινών. «Κάποιοι έσπευσαν να διακινήσουν αφόρητα ντροπιαστικά fake news» είπε ο κ. Κικίλιας και αναφέρθηκε στο ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μπαίνουν στη μάχη 50 νέες κλίνες ειδικών μονάδων που μετατρέπονται σε Covid-19. Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε πλέον 233 ΜΕΘ Covid.

Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας δεν υπάρχει αναμονή ασθενών για εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι εδώ και 10 μήνες όλοι οι άνθρωποι της Υγείας αγωνίζονται ενάντια στην πανδημία, έχοντας επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Υγείας, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με επαγγελματίες υγείας, φτάνοντας τον Νοέμβριο τους 100.984 από 88.690 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019΄.

Επίσης, πρόσθεσε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι διαθέσιμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα, από 557 που ήταν τον Ιούλιο του 2019 σε 1.082 τον Νοέμβριο του 2020, ενώ θα δημιουργηθούν επιπλέον 234 ΜΕΘ έως το τέλος του έτους.

Έτσι, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια στο ΕΣΥ τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο υπήρχαν 30-35 αναμονές ασθενών για ΜΕΘ, σήμερα και παρά την πανδημία του κορωνοϊού που έχει αυξήσει σημαντικά τις ανάγκες δεν υπάρχει αναμονή.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ 4.590 απλές κλίνες κορωνοϊού στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, εκ των οποίων οι 1.116 στην Αττική και 685 στη Μακεδονία.

xart

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε επίσης ότι και οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συμμετέχουν στη “μάχη” κατά του κορωνοϊού, με 224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς με Covid-19.

Όπως πρόσθεσε δε, η συνεισφορά τους είναι πολύ σημαντική, αφού στις εν λόγω μονάδες, πέραν των υπηρεσιών που παρέχονται, διεξάγεται και το 30,03% των τεστ για κορωνοϊό, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

xar

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε όμως και στις δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και όσων συντρόφων του, όπως είπε, ακολουθούν την πολιτική του λαϊκισμού. «Το έκαναν και στην αρχή της πανδημίας, το κάνουν και τώρα» σημείωσε.

«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε ότι χρειαστεί ώστε μαζί με την κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση» είπε ο κ. Κικίλιας που ευχαρίστησε τους ανθρώπους στο σύστημα υγείας. «Είμαι πεπεισμένος ότι αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες θα τα καταφέρουμε» σημείωσε.

xa

Στην ενημέρωση, δίπλα στον Βασίλη Κικίλα βρέθηκε και η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ αναλύοντας τα στοιχεία των ΜΕΘ, αλλά και το που βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες.

«Φάνηκε ότι το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας. Η καρδιά του συστήματος υγείας, είναι οι ΜΕΘ που καλούνται 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Οι ΜΕΘ είναι το ιατρικό προσωπικό μέχρι τις καθαρίστριες. Δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν την ζωή των ανθρώπων. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος για να καταλήξουν οι ασθενείς εν ηρεμία, αλλά για να επιστρέψουν υγιείς στην καθημερινότητά τους».

Στη συνέχεια, η κα. Κοτανίδου, ανέφερε: «Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευθεί πάνω από 900 άνθρωποι σε ΜΕΘ και έχουν εξέλθει πάνω από 330. Το ποσοστό θνητότητας είναι μεγάλο, αλλά ικανοποιητικό αν αναλογιστεί κανείς τα διεθνή στοιχεία. Αυτό το οφείλουμε στο υγειονομικό προσωπικό. Η θνητότητα στην Ελλάδα είναι 60 ασθενείς ανά 1 εκατ. πληθυσμού. Εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό σε σχέση με όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή