Οριακή είναι κατάσταση στην Ειδομένη που μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα χέρια της κυβέρνησης.
Το φυτίλι δεν θέλει πολύ για να ανάψει και να πυροδοτήσει μια «έκρηξη» προσφυγική με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους 14.000 αλλοδαπούς, τους εκατοντάδες εθελοντές αλλά και τον ανυπεράσπιστο ντόπιο πληθυσμό.
Όσο οι Σκοπιανοί και οι λοιπές χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου κρατούν κλειστά τα σύνορά τους, τόσο εντείνονται οι αντιδράσεις των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών που βλέπουν τις αντοχές και την υπομονή τους να εξαντλείται.
Υπό αυτό το πρίσμα, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος σοβαρών επεισοδίων, αιματηρών συρράξεων μεταξύ των προσφύγων ή γενικού ξεσηκωμού που θα φέρει αναρχία στην ευαίσθητη ζώνη των ελληνοσκοπιανών συνόρων.
Οι διαμαρτυρίες των προσφύγων είναι συνεχείς και εκφράζονται φόβοι πως μπορεί σύντομα να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Χθες το πρωί, εκατοντάδες άτομα προχώρησαν σε νέα καθιστική διαμαρτυρία στην αερογέφυρα του Πολυκάστρου, κλείνοντας και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων. Οι διαδηλωτές έστησαν ακόμη και σκηνές στη μέση του δρόμου. Μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν και η αστυνομία έδωσε τον δρόμο στην κυκλοφορία.
Πάγιο αίτημά τους είναι να ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
«Αρχίζω να φοβάμαι» ανέφερε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης. Νωρίτερα έκανε έκκληση στην αστυνομία «να ανοίξει τον δρόμο και να εκκενωθεί η Ειδομένη για να βρούμε την ησυχία μας».
Την Τετάρτη, διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια με οδηγούς φορτηγών, στους οποίους μπλόκαραν για αρκετή ώρα τη διέλευση.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στον ελληνικό λαό, απλώς θέλουμε να καταδείξουμε το πρόβλημά μας» δήλωσε η Μανάρ από τη Συρία, εξηγώντας ότι οι συνθήκες διαμονής στον καταυλισμό της Ειδομένης είναι πολύ δύσκολες, ιδίως για τα παιδιά.
«Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν όπως όλα τα παιδιά. Να πηγαίνουν σχολείο για να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία και να επιστρέφουν σε ένα σπίτι, όπου θα αισθάνονται ασφαλείς» τόνισε.
Πολλοί πρόσφυγες στην Ειδομένη έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να τους πείσουν να δίνουν τροφή στα παιδιά.
Η υγεία τους επιδεινώνεται καθημερινά, ενώ μετά την προσωρινή αποχώρηση αρκετών ΜΚΟ, δεν παρέχεται ιατρική περίθαλψη.
«Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που παραμένουν για περισσότερο από ένα μήνα και έχουν πλέον εξαντληθεί, και οι ιατρικές ανάγκες είναι μεγάλες. Έχουν χάσει την υπομονή τους, αισθάνονται ότι, ύστερα από ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι, έφτασαν στην πηγή αλλά δεν μπορούν να πιουν νερό», τονίζει η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ασπασία Κάκαρη.
Μείωση των ροών στον Πειραιά
Την ίδια ώρα, μείωση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές προς τον Πειραιά, όπου -σύμφωνα με τα στοιχεία της καταμέτρησης του Λιμενικού- βρίσκονται περίπου 4.700 άνθρωποι.
Χθες το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1» με 78 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο, ενώ λίγο αργότερα έφτασε το «Διαγόρας» από τα Δωδεκάνησα μεταφέροντας μόνο δύο πρόσφυγες από τη Ρόδο.
Από αυτούς οι 65 αναχώρησαν με δύο πούλμαν για το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Σκάλα Κατερίνης.
Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εθελοντές δικηγόροι πιθανόν από αύριο να παρέχουν με τη βοήθεια μεταφραστών πληροφορίες προς τους πρόσφυγες για το πώς μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και τι έγγραφα απαιτούνται. Επίσης, θα δίνονται πληροφορίες για τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Να σημειωθεί ότι στη σίτιση των προσφύγων στο λιμάνι συμμετέχει από την Τετάρτη ο στρατός, με 5.000 μερίδες φαγητού καθημερινά, ενώ από τη Δευτέρα θα συμμετέχει και η εκκλησία. Τέλος, ο Ερυθρός Σταυρός τη μία μέρα θα διανέμει τρόφιμα και την επομένη προϊόντα ατομικής υγιεινής.
Μηδενικές αφίξεις στα νησιά
Μηδενικές είναι οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή δεν αποβιβάστηκε κανένας παράτυπος μετανάστης. Οι πιστοποιημένοι πρόσφυγες με το παλιό καθεστώς που περιμένουν να αναχωρήσουν από τα νησιά ανέρχονται στους 1.766, εκ των οποίων 1.383 στη Λέσβο, 44 στη Χίο και 339 στη Σάμο.
Μέσα στα hot spots βρίσκονται υπό περιορισμό μετανάστες και πρόσφυγες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την Κυριακή 20 Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται 1.340 άτομα, στη Χίο 1.245 και στη Σάμο 111.
Τη Μυτιλήνη θα επισκεφθεί τη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται προκειμένου η κ. Χίγκινμποτομ να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα.
Συνολικά, οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 48.795, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Από αυτούς 13.364 φιλοξενούνται στην Αττική προσφύγες, 2.984 στην κεντρική Ελλάδα είναι και 28.523 στη βόρεια Ελλάδα.
Νέα κέντρα φιλοξενίας
Οι περισσότερες δομές φιλοξενίας έχουν γεμίσει ασφυκτικά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σχεδιάζει την άμεση δημιουργία νέων χώρων που θα έρθουν να προστεθούν στους 48 υπάρχοντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα «σκαριά» βρίσκονται 19 νέα κέντρα φιλοξενίας στα Τρίκαλα, το Λαύριο, την Καρδίτσα (σε εγκαταστάσεις παλαιού στρατοπέδου), τις Θερμοπύλες, τα Οινόφυτα (σε εγκαταστάσεις παλαιού εργοστασίου), τη Μαγνησία, την Πέτρα Πιερίας, (στους χώρους του πρώην ψυχιατρείου), τη Λαγκαδίτσα Χαλκιδικής, την Αλεξάνδρεια (στο στρατόπεδο 727) και τη Βόλβη (σε κατασκήνωση στον Σταυρό) ενώ επεκτείνεται ο Ελαιώνας για να φιλοξενήσει επιπλέον 500 άτομα.
Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στα Σκόπια
Αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια για την ευρωπαϊκή της προοπτική, με αναφορά στο προσφυγικό και στο ζήτημα του ονόματος, έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναθυμηθεί τις αρχές της και να συμπεριφερθεί «σύμφωνα με τον πνευματικό, πολιτικό και νομικό της πολιτισμό, απομονώνοντας τις ακραίες εκείνες φωνές στους κόλπους της που προκρίνουν τις ακριβώς αντίθετες επιλογές και διακατέχονται από αντιανθρωπιστικά και αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα».
«Αυτό ζητούμε και από γειτονικά κράτη στη Βαλκανική, που φιλοδοξούν μάλιστα να προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας αυτονοήτως ότι με διεκδικήσεις ονομάτων που παραχαράσσουν βαναύσως την ιστορία και αποπνέουν αλυτρωτισμό αλλά και μ’ επιδείξεις βαρβαρότητας σε βάρος των προσφύγων δεν έχουν ευρωπαϊκό μέλλον, αφού έτσι παραβιάζουν ευθέως τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» τόνισε με νόημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε στην ανάγκη για ένα αρραγές μέτωπο συνευθύνης όλων των Ελλήνων απέναντι στις προκλήσεις των καιρών.