«Η διάκριση των εξουσιών δικαστικής και εκτελεστικής είναι σαφής. Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών αποτελεί αντικείμενο των δικαστικών αρχών που δικάζουν βάσει του ελληνικού, του κοινοτικού και του διεθνούς δικαίου».
Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Επένδυση».
Ακόμα, ο Δημήτρης Βίτσας επισημαίνει ότι στο ζήτημα αυτό «δεν χωρούν μικροπολιτικοί υπολογισμοί» και κάνει λόγω για την ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια των πολιτών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αναφορικά με το ενδεχόμενο να διαταραχτεί η κατάσταση στο προσφυγικό από τη μη εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη γείτονα, δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανησυχία αλλά ούτε και εφησυχασμός.
«Παρακολουθούμε με τεταμένη προσοχή τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι το ερώτημα δεν είναι εάν αλλάξει στάση ο Ερντογάν ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά το κατά πόσο θα υπάρχουν στην χώρα οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν της εφαρμογή της.
Εξάλλου συνεχίζει ο υπουργός, η Τουρκία δέχθηκε τη συμφωνία όχι γιατί κάνει χάρη σε κάποιους αλλά ως υποχρέωση στο πλαίσιο επωφελούς προς αυτή συνεννόησης για την διαχείριση ζητήματος διεθνών διαστάσεων.
Σχολιάζοντας ο Δημήτρης Βίτσας την αποτυχία του πραξικοπήματος «για πρώτη φορά στην Τουρκία», εκτιμά ότι «τα πράγματα δεν είναι ούτε θα εξελιχθούν ευθύγραμμα» και εκφράζοντας την προσωπική του άποψη επί του θέματος σημειώνει πως «η αντιμετώπιση μιας απόπειρας πραξικοπήματος γίνεται με περισσότερη δημοκρατία».
Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για ενδεχόμενο δημοψήφισμα επί των αλλαγών για τη συνταγματική αναθεώρηση, σημειώνει ότι η συμμετοχή του λαού δεν πρέπει να φοβίζει και ότι, στην κυβέρνηση, αυτή η πράξη «δίνει πολιτικό οξυγόνο».
Ο Δημήτρης Βίτσας εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος τόσο για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης όσο και για τη δυναμική της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία όπως είπε, «έχει αποδείξει ότι είναι και για τα εύκολα και για τα δύσκολα και θα πάει μακριά».
Για την αξιολόγηση είπε ότι θα γίνει μέσα από συγκεκριμένο χάρτη, όπως και η πρώτη που ήταν θετική, προσθέτοντας ότι σε αυτό θα συντείνει το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας και το κοινώς παραδεκτό γεγονός ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη περιοχή.