Βγαίνουν στο σφυρί πολλά ξενοδοχεία

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ κινδυνεύουν να βγουν τα περισσότερα ξενοδοχεία όταν λήξει το καθεστώς της αναστολής της πληρωμής των δόσεων.

Με εξαίρεση τους μεγάλους και ισχυρούς ξενοδοχειακούς ομίλους που έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, οι υπόλοιπες ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες το 33% των δανείων που βρίσκονται σε μορατόριουμ προέρχεται από τον ξενοδοχειακό τομέα.

Με δεδομένες τις πιέσεις που ασκεί ο SSM, ο οποίος θεωρεί ότι ένα μεγάλο μέρος από τα δάνεια των ξενοδοχείων δεν πρόκειται να πληρωθεί υπάρχει κίνδυνος αφελληνισμού της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού που συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει αφήσει απλήρωτους τους ξενοδόχους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» το 2020.

Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δηλώνουν απόλυτη αδυναμία να πληρώσουν τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τα λειτουργικά έξοδα των καταλυμάτων και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε βασικές τους ανάγκες.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος στη χώρα έχει υποστεί τεράστιες συνέπειες λόγω της εφιαλτικής πανδημίας.

Παρότι οι συνθήκες είναι ίδιες και ακόμα χειρότερες από το πρώτο lockdown με τις μετακινήσεις μεταξύ νομών να απαγορεύονται, τα περισσότερα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά χωρίς μέτρα στήριξης, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται απαιτεί τολμηρές πρωτοβουλίες, γιατί αν η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις των Θεσμών τότε ο αφελληνισμός των ξενοδοχείων σύντομα θα είναι γεγονός.

Οι Θεσμοί πιέζουν ασφυκτικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια, να εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας και να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί.

Ο SSM έχει στραμμένα τα βλέμματα στη νέα γενιά κόκκινων δανείων και κυρίως αυτά που θα δημιουργηθούν όταν θα πρέπει να εξυπηρετηθούν κανονικά.

Οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογήσουν τους δανειολήπτες όσο αυτοί βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, υποστηρίζει ο επικεφαλής του SSM.

Όπως αντιλαμβάνεστε οι Θεσμοί είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Όταν κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το τέλος της πανδημίας και να εκτιμήσει τις συνέπειες που έχει προκαλέσει στην πραγματική οικονομία δεν μπορεί να ασκεί πιέσεις για επιτάχυνση των πλειστηριασμών και εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση διαχειρίζεται μια πρωτοφανή κρίση και για να σταθμίσει την κατάσταση θα πρέπει πρώτα να τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας, να δοθεί προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην ανόρθωση της χώρας.

Οποιαδήποτε απόπειρα να εφαρμοστούν ακραίες πολιτικές στις παρούσες συνθήκες θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη και βεβαίως καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.

Τεράστια προβλήματα

Ιδιαιτέρως οξυμμένα είναι τα -τεράστια πλέον- προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εστίαση, κλάδος ο οποίος παραμένει κλειστός επί 5,5 μήνες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από τον τζίρο του κλάδου, που απασχολεί 330.000 εργαζόμενους, ενώ έμμεσα επηρεάζει 1.000.000 θέσεις εργασίας! Γι’ αυτό άλλωστε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας διεκδικώντας να διασφαλιστούν το εισόδημα, η δουλειά και η υγεία των εργαζομένων. Είναι γεγονός πως η πλειονότητα των εργαζομένων του κλάδου προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο σχεδόν να επιβιώσει με δραματικά συρρικνωμένο ή ακόμα και χωρίς καθόλου εισόδημα.

Όμηροι οι ξενοδόχοι

Την ίδια ώρα όμηροι της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. παραμένουν οι ξενοδόχοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2020», καθώς το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει καταβάλει εδώ και πάνω από δύο μήνες τα χρήματα που τους οφείλει. Σκοπός του εν λόγω προγράμματος, όπως διεμήνυε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ήταν η ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού μέσω της επιδότησης διακοπών. Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, την επιδότηση θα την επιβαρυνθούν τελικά οι επαγγελματίες – ιδιοκτήτες των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν, τα χρήματα που οφείλει να τους καταβάλει το υπουργείο Τουρισμού για το πρόγραμμα είναι άφαντα.

Αποκλείστηκαν από την επιστρεπτέα

Παράλληλα, ταφόπλακα για την εστίαση χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων του κλάδου τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσία των βουλευτών Χαρίτση και Νοτοπούλου. Οι ίδιοι κατήγγειλαν πως η κυβέρνηση «απέκλεισε περί τις 38.000 επιχειρήσεις», ενώ «η μέση χρηματοδότηση και αυτών που περιλήφθηκαν ήταν 4.500 ευρώ, τη στιγμή που και η πιο μικρή επιχείρηση έχει πολλαπλάσιες πάγιες ανάγκες». Είναι γεγονός πως η εστίαση δεν έχει ανάγκη δάνεια, αλλά απευθείας ενίσχυση σήμερα, ενώ είναι σαφές πως «το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο για το κράτος όταν θα έχουν μπει λουκέτα και θα έχει εκτιναχθεί η ανεργία». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου αποκλείστηκαν και από τα προγράμματα των Περιφερειών και ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν, ενώ υπάρχουν ήδη τα πρώτα οριστικά λουκέτα στο κέντρο της Αθήνας και σε τουριστικές περιοχές. «Η αναστολή των πληρωμών για λίγους μήνες δεν εμποδίζει τα λουκέτα» προσθέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αναδεικνύοντας και το ζήτημα της «συσσώρευσης του ιδιωτικού χρέους», καταγγέλλοντας πως ακόμη και κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι πλέον φορτωμένες με χρέη και ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη στιγμή που το χρέος σε όλους τους κλάδους της οικονομίας φτάνει τα 25 δισ.».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Για «ανάγκη στήριξης του κλάδου σήμερα με ουσιαστικά μέτρα» μίλησε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης τονίζοντας ότι «ήδη από τον Νοέμβριο καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την υλοποίηση κλαδικού προγράμματος στήριξης της εστίασης». Και επισήμανε ότι πρέπει «να αξιοποιηθούν σήμερα οι πρωτοβουλίες της Ευρώπης προς όφελος των ευρωπαϊκών οικονομιών», όπως η «πρωτοφανής ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις συστημικές τράπεζες, που όμως δεν έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία» και «η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ρύθμιση του χρέους». Από εκεί και πέρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επαναλάβει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη του κλάδου, που, σε ευθυγράμμιση με τις ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων, περιλαμβάνουν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και για την περίοδο μετά το lockdown, την παράταση της επιδότησης επαγγελματικής στέγης και απαγόρευση των εξώσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και την ενεργοποίηση του σημαντικού εργαλείου των μικροχρηματοδοτήσεων που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση με ρευστότητα των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Παράλληλα εκτιμούν ότι πλέον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% τονίζοντας την ανάγκη «για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης κατά τα πρότυπα των 120 δόσεων, με κούρεμα του αρχικού κεφαλαίου, όπως πραγματοποιήθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης». «Αν δεν στηρίξουμε εγκαίρως την οικονομία με τέτοια μέτρα, δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάκαμψη» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης τονίζοντας ότι η Ε.Ε. μιλάει πλέον για επέκταση όλων των προγραμμάτων στήριξης έως το τέλος του 2021 και μετατροπή των ενισχύσεων από δάνεια σε απευθείας επιδοτήσεις, όπως ζήτησε εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο υπενθύμισε και η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ  Έφη Αχτσιόγλου, στρέφοντας τα βέλη της κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Ποιοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή συμβάσεων 

Την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για το μήνα Φεβρουάριο 2021 προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Μεταξύ άλλων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες των κεφαλαίων A και Β της παρούσας ΚΥΑ (αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής για το μήνα Φεβρουάριο 2021 και αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται για το μήνα Φεβρουάριο 2021) προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται ξανά σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά το μήνα Φεβρουάριο, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr), μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών στοιχείων τους και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου. Για την περίπτωση των εργαζομένων, των οποίων κατά το μήνα Φεβρουάριο 2021 παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους ή των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν αμελλητί την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή