Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
14
27
34

«Βάζω πλυντήριο πιάτων κάθε 15 μέρες για να μην σκουριάσει» – Δύσκολα τα φέρνουν «βόλτα» οι Τούρκοι

Μοιραστείτε το

Βάζω πλυντήριο πιάτων κάθε 15 μέρες κι αυτό το κάνω για να μην σκουριάσει. Κλείνω και την τηλεόραση. Το βράδυ ανάβουμε ελάχιστα φώτα, το πλυντήριο ρούχων δύο φορές την εβδομάδα. Με τέτοιες αυξήσεις αυτά κάνουμε», αναφέρει μια γυναίκα στην Τουρκία, που δοκιμάζεται από την φτώχεια και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

«Αν θα ξεπεράσουμε το ελάχιστο όριο, θα κλείνουμε το ρεύμα. Το εισόδημά μας είναι συγκεκριμένο. Με τη νέα χρονιά αυξήσεις στο ηλεκτρικό, αυξήσεις στο αέριο. Ξεκίνησε η χρονιά με νέες αυξήσεις», αναφέρει ένας ακόμη Τούρκος πολίτης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που οι Τούρκοι πολίτες στενάζουν και αδυνατούν να τα βγάλουν βόλτα, αφού το ρεύμα καταγράφει αύξηση έως και 125% και το φυσικό αέριο έως 25%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτιμά να ξεκινά άτυπα την προεκλογική του εκστρατεία και να επισκέπτεται ένα καφενείο στην Κωνσταντινούπολη, για να… θαυμάσει το τσάι.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία, πάντως, εκτινάχθηκε στο 36,08% τον Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2002, λόγω της βουτιάς της λίρας, όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, συνεχίζει να υπερασπίζεται τις επιλογές του. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή, σχεδόν επτά φορές πάνω από τον αρχικό στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση, εξηγείται από την πτώση κατά 45% της λίρας έναντι του δολαρίου μέσα σε έναν χρόνο, παρά τα κατεπείγοντα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ερντογάν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αντιλαμβανόμενος τη ζημιά που προκαλείται όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στη δημοτικότητά του, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι θα ρίξει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο «το συντομότερο δυνατόν», προσθέτοντας ότι το έχει κάνει ήδη στο παρελθόν και θα το ξανακάνει τώρα. Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για το επίπεδο που κατέγραψε ο πληθωρισμός το 2021 και υποσχέθηκε ότι θα «ερευνηθούν» οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού στις τιμές των εμπορευμάτων και την ισοτιμία, ενώ υποσχέθηκε επίσης ότι θα παρασχεθεί πρόσθετη στήριξη στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.