Βαρύς ο λογαριασμός της δ’ αξιολόγησης!

82 τα προαπαιτούμενα

Όλα τα προαπαιτούμενα των μνημονίων, πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τον Ιούνιο για να κλείσει ο οκταετής «μαύρος κύκλος» της επιτροπείας και της ακραίας λιτότητας! Οι δανειστές, έχουν βάλει στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, όλα όσα δεν έγιναν στις προηγούμενες αξιολογήσεις και φαίνονται αποφασισμένοι να μην υπάρχει στη λήξη του προγράμματος καμία εκκρεμότητα σε οποιονδήποτε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής!

Το συμπληρωματικό μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο (πάνε πακέτο), περιγράφουν αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Όχι μόνο τα προαπαιτούμενα της γ’  αξιολόγησης  αλλά και όλα όσα πρέπει να γίνουν το διάστημα Μάρτιος – Ιούνιος 2018 για την  δ’ αξιολόγηση.

Η επενδυτική τράπεζα, οι αλλαγές στη φορολογία, ο νέος νόμος για τις Α.Ε. και για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων έως την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, που συμφωνήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και αποκάλυψε η «Καθημερινή», σχεδόν σε όλο το κείμενο υπάρχει ρητή αναφορά πως όλα πρέπει να γίνουν ύστερα από διαβούλευση και έγκριση από τους θεσμούς.

Ένα τετράμηνο «φωτιά» με βροχή προαπαιτούμενων το τρίμηνο Μαρτίου-Ιουνίου, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει έναν τεράστιο όγκο προαπαιτουμένων, προκειμένου να κηρύξει το… τέλος των μνημονίων.

Τον Μάιο η κυβέρνηση θα επισπεύσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν οι δανειστές δουν ότι «απαιτείται η εμπροσθοβαρής εφαρμογή της, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%». Αν αυτό φτάσει για να επιτευχθούν οι στόχοι, τότε μετά την εφαρμογή των περικοπών, η κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετήσει τα «αντίμετρα». Επίσης τον Μάρτιο, θα να αναθεωρηθεί «το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τη ναυτιλία, υπό το φως των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στο πρόγραμμα των προαπαιτούμενων έχει προστεθεί και η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές, κάτι το οποίο ήταν αρχικά μέρος της γ’ αξιολόγησης, αλλά τελικά αποφασίστηκε να περάσει στην δ’ καθώς χρειαζόταν περισσότερος χρόνος.

Σύμφωνα με το μνημόνιο,  θα συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα και ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα για την αναπροσαρμογή τους. Επίσης, δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα κάνει όλες τις αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό.

Περικοπές συντάξεων

Οι δυσκολίες για τους συνταξιούχους, δεν τελειώνουν με τη μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, καθώς προβλέπεται και ο επανυπολογισμός τους έως το τέλος του έτους και η προσωπική διαφορά. Οι μειώσεις θα φτάσουν έως το 18%.

 Στην δ’  αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτήσεων κύριας σύνταξης που υποβλήθηκαν το 2016, το 30% των αιτήσεων του 2017 και 13.800 αιτήσεις για επικουρική που υποβλήθηκαν το 2015 και το 2016. Μία διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2018.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί στους θεσμούς, ότι θα προχωρήσει σε μεγάλη αναθεώρηση των οικογενειακών επιδομάτων, ώστε να καταστεί πιο στοχευμένη και δίκαιη. Επίσης, έως τον Απρίλιο , οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που είναι ικανοί, αλλά δεν εργάζονται και δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα επιμόρφωσης ή κατάρτισης, θα πρέπει να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ ως αναζητούντες εργασία.

Θέμα της δ’ αξιολόγησης είναι η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων και  η διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία. Τον Μάρτιο, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αναπτύξει έναν αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις.

Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, δεν τελειώνουν μέσα στο 2017. Εκτός από την γ’ αξιολόγηση, θα γίνει πιο αυστηρός και στην δ’ αξιολόγηση. Η κυβέρνηση θα υποβάλει έκθεση που θα παρουσιάζει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα δικαστήρια και την αξιολόγηση και περαιτέρω προτάσεις από τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, ιδίως όσον αφορά την ταχύτητα επεξεργασίας των υποθέσεων και την εξάλειψη του κινδύνου καταχρηστικών πρακτικών.

Το περιεχόμενο της έκθεσης, μαζί με τις ελληνικές προτάσεις θα συζητηθούν με τους θεσμούς. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, έως τον Απρίλιο του 2018 «οι Αρχές θα τροποποιήσουν τον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και θα λάβουν πρόσθετες ενέργειες για την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, κυρίως με τη θέσπιση κατάλληλου μηχανισμού φιλτραρίσματος μη αποδεκτών αιτήσεων και για τη σημαντική μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της κατάθεσης της αίτησης και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή