Τζορτζ Γιανκόπουλος: Ποιος είναι ο Ελληνοαμερικάνος που σκορπίζει ελπίδα με το φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Εφιαλτικές οι έρευνες των επιστημόνων – Προβλέπουν εκτόξευση των κρουσμάτων

Η εφιαλτική έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα τέλη Αυγούστου, που είχε δημοσι­εύσει και η Κυριακάτικη Kontranews, έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τότε, οι δραματικές προβλέψεις μιλούσαν για 200-260 καθημερινά κρούσματα τον Οκτώ­βριο, για 410 τον Νοέμβριο και για 2.000 τον Δεκέμβριο. Το ανησυχητικό είναι ότι η πραγματικότητα διέψευσε με τον χειρότερο τρόπο την παραπάνω έρευνα, αφού είμαστε ήδη στις αρχές του Οκτώβρη και τα καθημε­ρινά επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν ήδη τα 400. Και αν λάβουμε υπόψιν τα λεγόμενα των ειδικών, τα κρούσματα μπορεί να είναι έως και 8-10 φορές περισσότερα…

Ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Ηρακλής και καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθέ­νης Σαρηγιάννης μιλώντας προχθές στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε πως η έρευνα που επε­ξεργάζεται τώρα το τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής προβλέπει 500 κρούσματα ημε­ρησίως τον Νοέμβριο και 700 τον Δεκέμ­βριο, αν και εφόσον διατηρηθούν τα υπάρ­χοντα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψιν τις χαμη­λότερες θερμοκρασίες του χειμώνα και το γεγονός ότι ο κόσμος θα μένει περισσότερο μέσα σε κλειστούς χώρους.

Οι επιστήμονες φοβούνται πως σε συνδυ­ασμό με τη γρίπη και τον ιό H1N1, θα δημι­ουργηθεί ένα τρομακτικό κοκτέιλ ασθενειών, με τα κρούσματα κορωνοϊού να φτάνουν εν δυνάμει τα 2.000 την ημέρα…

Στο κόκκινο η Αττική

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός και οι θάνατοι δυστυχώς αγγίζουν τους 400, οι επιστήμονες ανησυ­χούν πολύ για την Αττική, όπου καταγράφε­ται το 50%-60% των νέων κρουσμάτων, με τον δείκτη μεταδοτικότητας R0 να έχει ξεπερά­σει τη μονάδα. Αυτό σημαίνει πως ένας φορέ­ας του ιού μεταδίδει τον ιό σε παραπάνω από έναν ανθρώπους. Για αυτό τον λόγο, παίρ­νει παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η υπο­χρέωση εφαρμογής του 40% της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα και το κλιμακωτό ωράριο.

Μάσκα παντού προτείνουν οι ειδικοί

«Αρκετά σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα μέσα κι έξω» εκτίμησε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Η καθολική χρήση της μάσκας είναι ένα μέτρο το οποίο έχουν προτείνει εδώ και αρκετές εβδομάδες οι ειδικοί, όμως η κυβέρνηση διστάζει να το εφαρμόσει. «Πρέπει να υπάρ­ξει καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και μείωση των αποστάσεων στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ. Θεωρώ παράλογο να μην υπάρχει μάσκα στο προαύλιο» υποστήριξε η Αθηνά Λινού, ασκώντας ουσιαστικά κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να υποχρεώνει τους μαθητές να φορούν μάσκα στο μάθη­μα, αλλά όχι στα διαλείμματα. Η ίδια, μιλώ­ντας στον ΑΝΤ1, πρότεινε και την απαγόρευ­ση των ορθίων στα ΜΜΜ. Το παράλογο να κλείνουν τα περίπτερα τα μεσάνυχτα, αλλά το πρωί να στοιβάζονται οι επιβάτες στα μετρό και τα λεωφορεία στηλιτεύει στη συνέντευ­ξή του στην Κυριακάτικη Kontranews και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙ­ΖΑ, Στέργιος Καλπάκης.

Αθήνα όπως Κύθνος;

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η Πολιτική Προ­στασία στην Κύθνο μετά το μίνι lockdown που επιβλήθηκε στο νησί εξαιτίας της αυξημένης διασποράς του κορωνοϊού. «Φοράτε υποχρε­ωτικά μάσκα, Να είστε σε επιφυλακή, μείνε­τε ασφαλείς, μείνετε υγιείς», αναφέρει χαρα­κτηριστικά. Στο νησί αποφασίστηκε η απα­γόρευση λειτουργίας όλων των καταστημά­των υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, η αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης (πάρτυ, εμποροπανη­γύρεις, λαϊκές αγορές κλπ), απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατό­μων για οποιονδήποτε λόγο τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, περιορισμός ατό­μων σε κάθε τραπέζι εστιατορίου ή καφετέρι­ας και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Όλα αυτά τα ίσως αποκαλύπτουν το τι σχεδι­άζει η Πολιτική Προστασία και για την Αττι­κή, αν χειροτερέψει η κατάσταση…

«Εργάζονταν στο γηροκομείο ενώ είχαν συμπτώματα»

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλε­σαν τα δεκάδες κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο εκπρόσωπος της δομής παραδέχθηκε στον ALPHA πως η δια­σπορά έγινε από υπάλληλο της δομής, ο οποί­ος εργαζόταν κανονικά αν και είχε συμπτώμα­τα μέρες. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ υποστήριξε ότι κάποιοι νοσηλευτές φάνηκε να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες…

Κόρη ηλικιωμένης που διέμενε στο γηρο­κομείο υποστηρίζει πως της έστειλαν χαρτί για να υπογράψει, το οποίο έλεγε ότι σε περίπτω­ση που προκύψει κρούσμα, το γηροκομείο δεν φέρει καμία ευθύνη. Οι ηλικιωμένοι νοσηλεύ­ονται, ενώ μέχρι στιγμής, έχει χάσει τη μάχη ένας 79χρονος…

Δίνει ελπίδες κοκτέιλ αντισωμάτων

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Rege-neron Pharmaceuticals, στην οποία πρωτα­γωνιστικό ρόλο έχουν επιστήμονες ελληνι­κής καταγωγής, ανακοίνωσε ότι το πειραματι­κό κοκτέιλ των δύο μονοκλωνικών αντισωμά­των που έχει αναπτύξει, μείωσε το ιικό φορτίο του κορωνοϊού και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης σε 275 ασθενείς δείχνει πως το φάρμακο φαί­νεται πως βοηθά τους ασθενείς, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει τον ιό με τα δικά του μόνο όπλα.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα υπο­στηρίξουν την χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρ­μάκων των ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας Τζορτζ Γιανκόπουλος.

Ποιος είναι ο Τζορτζ Γιανκόπουλος

γιανκοπουλος

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος γεννήθη­κε το 1959 από τον Δάμη Γιανκόπουλο και τη Βασιλική Πεκμεσάρη, οι οποίοι κατάγο­νταν από την Καστοριά.

Ηταν αριστούχος της Σχολής Επιστημών του Μπρονξ και το 1987 έλαβε τίτλους M.D. και Ph.D. από το Κολέγιο Ιατρών & Χειρουρ­γών του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Ξεκίνη­σε να δουλεύει το 1989 στη Regeneron και με τα χρόνια κατεύθυνε την έρευνα της εται­ρείας σε διάφορους τομείς. Το 1990 ήταν ο 11ος πιο γνωστός επιστήμονας στον κόσμο και το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακα­δημίας Επιστημών. Σήμερα είναι πρόεδρος, συνιδρυτής και διευθυντής της επιστημονι­κής ομάδας στην Regeneron Laboratories και μαζί με την ομάδα του έχουν αναπτύξει σημαντικά φάρμακα, όπως αυτό κατά του ιού του Εμπολα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή