Ιστορικά οι ελληνοαμερικανικές συναντήσεις κορυφής είναι τυπική διαδικασία ρουτίνας. Εκτός από τις επισκέψεις των δύο Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο. Του Γέρου το 1964, που έβγαλε γλώσσα στον Τζόνσον. Και του Ανδρέα του 1994, που εντυπωσίασε για τον σεβασμό με τον οποίο τον αντιμετώπιζε ο Μπιλ Κλίντον.
Η πιο θλιβερή ήταν του Σημίτη. Με τη σακούλα από σούπερ μάρκετ ,με το μπλουζάκι των Ολυμπιακών Αγώνων κι ένα κέρμα του ευρώ, που έδωσε στον Μπους. Η πιο υποτελής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόσφερε την Ελλάδα ως «δεδομένη», στον παράφρονα Τραμπ – που τον απολάμβανε χρίζοντας την Μαρέβα «πρώτη κυρία της Ελλάδας», όταν ο Κυριάκος του απάντησε ότι το είδος δεν ευδοκιμεί στα μέρη μας.
Δεν θα διαφέρει και η νέα επίσκεψη Μητσοτάκη, αν γίνει τελικά. Και ας γέμισε η κυβέρνηση της κυριακάτικες εφημερίδες με ιστορίες αγάπης. Με πρώτο απίστευτο πρωτοσέλιδο «Αν χρειαστείς κάτι, πάρε τηλέφωνο, είμαι εδώ να βοηθήσω». Μόνο που η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική δεν διαμορφώνεται με την τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπάιντεν. Ούτε με όσα είπε ο πλανητάρχης στο ελληνικό λόμπι στις 25 Μαρτίου, στην καθιερωμένη επαφή του εκάστοτε προέδρου, για να κολακεύει τους ελληνικής καταγωγής χρηματοδότες του.
Πάντως το κενό μνήμης που αποδίδεται στον Μπάιντεν, αποτυπώθηκε και στην συνομιλία. Πουθενά, όπως την έδωσαν, ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν έδειχνε να έχει «προσωπική σχέση» με τον Μητσοτάκη , όπως μας προϊδέαζε ο κόλαξ Γεραπετρίτης.
Για να δείξει ότι ο δικός του έχει άκρες στο Αμέρικα και δεν τον κουνάει κανένας. Έτσι νόμιζε και ο πατέρας του , όταν τραπέζωνε τον πατέρα Μπους. Ένα παλιό φωτογραφικό στιγμιότυπο Μητσοτάκη -Μπάιντεν, δεν λεει τίποτε, αν μιλάμε για Αμερικανούς προέδρους. Είναι μέρος της δουλειάς τους να βγάζουν φωτογραφίες με εκπροσώπους των αποικιών.
Ο Τσίπρας στη Βουλή εξηγούσε με αυτοσαρκασμό στον Μητσοτάκη ότι και ίδιος περίμενε στην ουρά με δεκάδες πρωθυπουργούς, για φωτό. Ο μόνος που δεν το επιδίωξε ήταν ο Κώστας Καραμανλής, που την έσπασε το 2008 στον Μπους στο Βουκουρέστι, για τα Σκόπια. Οι Έλληνες συχνά κρεμάνε τις ελπίδες τους στους Δημοκρατικούς προέδρους . Ξεκίνησαν με τον Κάρτερ και συνέχισαν με τον Κλίντον , τον Ομπάμα και τώρα τον Μπάιντεν.Ο Δουκάκης δεν τους βγήκε.
Με αυτή την προσέγγιση ο Μητσοτάκης ας μην πολυχαίρεται: το κόμμα του, αν κρίνουμε από δήλωση του αντιπροέδρου του, ήταν με τον… Τραμπ. Έτσι κι αλλιώς τα «υπό τη κυβέρνηση μου, ΗΠΑ και Ελλάδα θα είναι όσο πιο κοντά γίνεται», μας τα είπαν και άλλοι.
Ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση> είναι λίγο σόλοικο:- θα υπήρχε συμπλήρωση και χωρίς αυτόν.
Ο Μπάιντεν το είδε περισσότερο σαν επαφή με τον ..πελάτη. Εστίασε στην «αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χώρων». Με ιδιαίτερη αναφορά στην «Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης στον κόλπο της Σούδας».
Η παρουσία Μητσοτάκη ,παραμονή της εθνικής Επετείου, στη φονική μηχανή που ονομάζεται «αεροπλανοφόρο Αιζενχάουερ», ήταν πράξη υποταγής. Το «Politico» χαρακτήρισε «αξιοζήλευτο» τον Πρωθυπουργό, που μίλησε πρώτος από τους Ευρωπαίους με τον Αμερικανό, αλλά περισσότερο σαν τρολάρισμα φέρνει: έτυχε. Αν ήθελε να αποδώσει κάποιος εικαστικά την ενδεχόμενη συνάντηση θα κάπως έτσι: ένας παππούς δέχεται το εγγόνι του και του λέει παραμύθι, αλλά δεν θυμάται σε ποια τσέπη έβαλε τις καραμέλες που του έταξε.
Αν ήθελε να αποδώσει κάποιος εικαστικά την ενδεχόμενη συνάντηση Μπάιντεν με Μητσοτάκη θα κάπως έτσι: ένας παππούς δέχεται το εγγόνι του και του λέει παραμύθι, αλλά δεν θυμάται σε ποια τσέπη έβαλε τις καραμέλες που του έταξε
ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Απομόνωση και προβλήματα υγείας τους έριξαν στα ναρκωτικά
Η χρήση ουσιών και οι σχετικές διαταραχές στον γηραιότερο πληθυσμό έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια
Το INCB προειδοποιεί για «μια κρυφή επιδημία, τη χρήση ναρκωτικών από ηλικιωμένους», δηλαδή από άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία μέχρι το 2050 θα αποτελούν έναν στους έξι ανθρώπους πάνω στη γη, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει ταχέως. Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ως σύμβουλος οργανισμός του ΟΗΕ (ΕCOSOC) σε θέματα ναρκωτικών, ανακοίνωσε στην Ελλάδα την Ετήσια Έκθεση του INCB (Διεθνής Επιτροπή για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Μαρτίου, στη Βιέννη. Σύμφωνα με την έκθεση, η χρήση ουσιών και οι σχετικές διαταραχές στον γηραιότερο πληθυσμό έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, την τελευταία δεκαετία έχει τριπλασιαστεί η χρήση των περισσότερων ουσιών μεταξύ των ηλικιωμένων. Η κατανάλωση παυσίπονων, ηρεμιστικών, βενζοδιαζεπινών και καταπραϋντικών είναι υψηλότερη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό! Επιπλέον, και η χρήση κάνναβης κατά τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, από 1,2% το 2012 σε 5,1% το 2019. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΙΝCB, υπάρχει η τάση, αυτή η πληθυσμιακή ομάδα να αγνοείται επιδημιολογικά, επιστημονικά και πολιτισμικά. Οι ηλικιωμένοι, που κάνουν προβληματική χρήση ουσιών, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία τους, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης ή σωματικών προβλημάτων. Το INCB συνιστά ενίσχυση της έρευνας σχετικά με τις διαταραχές χρήσης ναρκωτικών μεταξύ των ηλικιωμένων, ως πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης τάσης. Καλεί, επίσης, τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και θεραπείας, σχεδιασμένες γι’ αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχώς γερνάει και η τάση αυτή επιταχύνεται. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 2019 υπήρχαν 703 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2050, όταν θα φτάσει τα 1,5 δισεκατομμύρια άτομα. Το 2050, το 16% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, ποσοστό που θα αντιστοιχεί στον έναν στους έξι ανθρώπους πάνω στη γη. Η μεταβολή στην ηλικία του πληθυσμού ξεκίνησε αρχικά σε χώρες με υψηλό εισόδημα, αλλά η τάση είναι τώρα ορατή και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη Γαλλία χρειάστηκαν 150 χρόνια για να αυξηθεί από το 10% στο 20% ο πληθυσμός της, που είναι άνω των 60 ετών. Η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία αναμένεται να κάνουν αυτή τη μετάβαση σε μόλις 20 χρόνια. Το INCB εκφράζει ανησυχία για την αρνητική επίδραση της πανδημίας COVID-19 στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων.