Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2025

Τζανακόπουλος: Κλειδί η επιστροφή στον ρεαλισμό από ΔΝΤ και Βερολίνο

«Δεν έχει νόημα η λήψη νέων μέτρων» – «Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει την πραγματικότητα των αριθμών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έως σήμερα»

«Η ελληνική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει σε θετικους ρυθμούς ανάπτυξης και έχει υπερκαλύψει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, επομένως δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για επιβολη επιπλέον μέτρων λιτότητας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε πως ο επίτροπος Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων υπ’ όψιν της ελληνικής πλευράς.

Ακόμα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρόσθεσε πως η πολιτική διαπραγμάτευση διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών και σημείωσε πως «κλειδί για θετική εξέλιξη στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό τόσο από πλευράς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από πλευράς γερμανικού υπουργείου Οικονομικών».

«Αναμένουμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υιοθετήσει την πραγματικότητα των αριθμών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έως σήμερα», πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης για συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον κόστος για την ελληνική κοινωνία, σημείωσε και επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης για συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Ακόμα, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι αυτό που αυτή τη στιγμή συζητείται είναι η γεφύρωση των διαφορών στις μακροοικονομικές προβλέψεις.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε για άλλη μία φορά στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως, αν ήταν στην κυβέρνηση, θα υποχωρούσε σε όλα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές και θα εφάρμοζε και άλλα τόσα.  

«Από το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Μοσκοβισί προκύπτει ένα συμπέρασμα: Η Ν.Δ. εν όψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως πολιτική εκ του ασφαλούς δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στον Σόιμπλε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεν το παρουσιάζει στον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου:

Κυρίες και Κύριοι,

 

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει σταθερή και αταλάντευτη στη θέση της ότι η Ελληνική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Έχει επίσης υπερκαλύψει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα, με βάση τους ίδιους τους αριθμούς, η συζήτηση για επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας.

 

Η θέση της κυβέρνησης έγινε χθες απολύτως κατανοητή και από τον Ευρωπαίο επίτροπο Μοσκοβισί, ο οποίος :

 

  • επιβεβαίωσε τα στοιχεία που αφορούν την απόδοση της οικονομίας
  • ξεκαθάρισε ότι βάσει αυτών πρέπει να γίνει κάθε συζήτηση
  • και μίλησε για την ανάγκη να εξέλθει η οικονομία από το μακρύ τούνελ της λιτότητας.

 

Ο επίτροπος Μοσκοβισί, δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων υπ’ όψιν των ελληνικών αρχών. Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί πρότασης «πακέτου Μοσκοβισί», δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 

Η πολιτική διαπραγμάτευση διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών.

Οι σχετικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται καθημερινά, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

 

Kλειδί για να υπάρξει θετική εξέλιξη στις 20 Φεβρουαρίου παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό, τόσο από πλευράς ΔΝΤ όσο και από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών Γερμανίας.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

  • Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ως σήμερα και να προβεί σε πιο αξιόπιστες και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει συναφώς η πρώτη έστω και δειλή μετατόπιση του κυρίου Τόμσεν, ότι το Ταμείο ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

 

  • Περιμένουμε όμως και από τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το ύψος των Πρωτογενών Πλεονασμάτων στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

 

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, τη συμφωνία που θα σηματοδοτήσει:

 

  • την εμπέδωση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία
  • την παγίωση των αναπτυξιακών ρυθμών
  • και την οριστική έξοδο από την κρίση

 

Όλα αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον βάρη, χωρίς επιπλέον κόστος για την ελληνική κοινωνία. Ο στόχος μας, επομένως, εξακολουθεί να είναι μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας.

 

Σε ό,τι αφορά, ειδικά, την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι προφανή από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη, τα εξής:

 

Πρώτον. Αν ήταν η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα υπήρχε ελπίδα ισορροπημένης συμφωνίας, αλλά θα υποχωρούσαν σε όσα μέτρα απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές και θα εφάρμοζαν και άλλα τόσα, όπως έχει πει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Γεωργιάδης.

 

Δεύτερον. Τόσο από το ταξίδι στο Βερολίνο, παραμονή των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων, από όπου ο κος Μητσοτάκης έλαβε σαφώς τη θέση των δανειστών, όσο και από τη χτεσινή συνάντησή του με τον Μοσκοβισί, όπου για άλλη μια φορά έριξε ευθύνες στην Ελληνική Κυβέρνηση για καθυστερήσεις, διαφωνώντας ακόμα και με τον επίτροπο, προκύπτει το πασιφανές συμπέρασμα: ο κύριος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. ενόψει της πιθανότητας, θετικής για την ελληνική πλευρά, ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

 

Μέχρι χθες ζητούσαν να μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές. Σήμερα μας κατηγορούν ότι δήθεν καθυστερούμε. Αύριο έχουν την ελπίδα, ότι θα μας κατηγορούν, αφού επιτευχθεί η συμφωνία, ότι δεν διαπραγματευτήκαμε αποτελεσματικά.

 

Ο ελληνικός λαός όμως, έχει ήδη βγάλει τα συμπεράσματα του.

 

Πολιτική εκ του ασφαλούς δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

 

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κύριος Μητσοτάκης παρουσιάζει τις θέσεις του στον κύριο Σόιμπλε πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά δεν βρίσκει ούτε μισό λεπτό για να την παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες.

 

Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν η πρόταση του είναι ταυτόσημη με τις προτάσεις των πιο ακραίων από τους δανειστές.

 

Όταν δεν περιέχει τίποτα άλλο παρά επιπλέον μέτρα σκληρής λιτότητας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

 

Είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που δεν τολμά να την παρουσιάσει δημόσια.

 

Τον καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να πει με παρρησία τη θέση του:

 

  • Θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση;

 

  • Συμφωνεί με τις απαιτήσεις για νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος;

 

  • Υιοθετεί τις προβλέψεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία;

 

Απλές και σαφείς ερωτήσεις που ακόμη αναμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις εκ μέρους του.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης