Την άποψη ότι η στάση του ΔΝΤ «για μη λήψη νέων μέτρων αποτελεί ένα βήμα για την περαιτέρω συνεργασία μας» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε για το θέμα των F16 λέγοντας πως «η ΝΔ στην αρχή κατήγγειλε τη συμφωνία, στη συνέχεια αναγνώρισε την αναγκαιότητά της και τώρα ζητάει συζήτηση στη Βουλή», ενώ για το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ ανέφερε πως ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:
Για ΔΝΤ: «η σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αυτό το οποίο οφείλει να γίνει είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η στάση για μη λήψη νέων μέτρων αποτελεί ένα βήμα μπροστά για την περαιτέρω συνεργασία μας. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι αυτο΄που οφείλει να γίνει είναι να μην υπάρξουν ολιγωρίες και τεχνιτές καθυστερήσεις. Το ΔΝΤ οφείλει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να αποφασίσει τι θέλει να κάνει».
Για χρονοδιάγραμμα: «έχουμε τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης. Και μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα περάσουμε στην τελική διευθέτηση των λεπτομερειών»
Για επενδύσεις: «γίνεται προσπάθεια για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με το αμερικανικο επενδυτικό κοινό. Σε εμπόριο, και τομείς ενέργειας και βιομηχανίας το ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά μεγάλο»
F16: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάτι θα ξέρουν αυτοί από αντισταθμιστικά και εξοπλιστικά. Αφορά αναβάθμιση 85 αεροσκαφων με ταβάνι το 1 δις ευρώ. Δεν υπάρχει πρόθεση να επαναλάβουμε τα λάθη και τις πολιτικές επιλογές του παρελθόντος. Είναι η φθηνότερη δυνατή».
Αυτές οι δαπάνες εντάσσονται στις συνολικές αμυντικές δαπάνες. Δεν ξεπερνούν το 2% και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εμπόδιο και λόγο ανησυχία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων»
Για πολιτική μετατόπιση θέσεων ΣΥΡΙΖΑ: «ως κυβέρνηση και και ως πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουμε σε αυτή την κυβέρνηση δεν διαγράφουμε τα γεγονότα που σημάδαν την ιστορία τον 20ο αιώνα»
Για Ποθεν έσχες: «επισήμως απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει. Υπάρχει μια ανυπόστατη περίληψη. Να περιμένουμε να πάρουμε και το σκεπτικό της απόφασης στα χέρια μας. Υπάρχει σκέψη για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης»
Για διανομή πλεόνασματος: «δεν έχει υπάρξει ακόμη συζήτηση. Το υπερπλεόνασμα θα κατευθυνθεί στα τμήματα που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες από την κρίση. Υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν προτάσεις, επεξεργασίες και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση»
Για βάση Σούδας: «Ακόμα και για τη βάση της Σούδας δεν υπήρξε μεγαλύτερη συζήτηση»
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:
Με τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς και με την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του δόγματος της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας της χώρας, την οποία εξάλλου, αναγνώρισε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως επίσης και όλοι οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει συναντήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Σας θυμίζω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά από μία μακρά περίοδο διεθνούς απομόνωσης της χώρας, έχει συναντηθεί μεταξύ άλλων, με τον κ. Μπαράκ Ομπάμα, δύο φορές με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τους Γάλλους Προέδρους Ολάντ και Μακρόν, ενώ επισκέφτηκε μετά από επίσημη πρόσκληση την Κούβα και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες άλλες διεθνείς επισκέψεις.
Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση είχε την πρωτοβουλία για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, η οποία εξελίσσεται πλέον σε θεσμό, ενώ οι Τριμερείς Σύνοδοι με Κύπρο και Ισραήλ και Κύπρο και Αίγυπτο, καθώς και η Τετραμερής με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.
Η σημασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αναγνωρίστηκε και από τον νυν Αμερικανό πρόεδρο, τους φορείς της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, αλλά και το σύνολο των μεγαλύτερων διεθνών ΜΜΕ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Τραμπ κρίσιμα ζητήματα.
Μεταξύ αυτών:
· Ζητήματα οικονομίας και ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομίας Ελλάδας και ΗΠΑ για την συνεργασία και την προετοιμασία του εδάφους για το διμερές εμπόριο, την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση των επενδύσεων.
· Συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και περιφερειακών εξελίξεων.
· Τέθηκε το μείζον ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
· Επίσης, τέθηκαν επί τάπητος από τον Πρωθυπουργό το σύνολο των ελληνικών θέσεων για τα εθνικά ζητήματα.
· Ενώ, τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα της αναβάθμισης του ελληνικού στόλου των F-16.
Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα παρατηρούμε, ότι η Νέα Δημοκρατία σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει την τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υπέπεσε για άλλη μία φορά σε ατοπήματα κατ’ εξακολούθηση.
Στην αρχή κατήγγειλε τη συμφωνία.
Στη συνέχεια, αναγνώρισε μεν την αναγκαιότητά της, αλλά άσκησε κριτική για το κόστος της συμφωνίας.
Τώρα, κατόπιν εορτής, ζητά ενημέρωση από τη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα ακριβώς μιλάει.
Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι προφανώς για ένα τέτοιο εθνικό θέμα να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και εφόσον ζητηθεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Όπως γνωρίζετε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ συναντήθηκε με την διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.
Στις κοινές δηλώσεις υπογραμμίστηκε η βούληση τόσο του Ταμείου όσο και της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς νέα μέτρα.
Όσοι λοιπόν τις προηγούμενες εβδομάδες προέβλεπαν σε μία ακόμα στιγμή καταστροφολογικού ντεζαβού νέα μέτρα, διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Εξάλλου, η πορεία της οικονομίας που ανακάμπτει και η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος δεν θα δικαιολογούσαν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο.
Η ανάπτυξη για το 2017 αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 2% ενώ το υπερπλεόνασμα, το οποίο θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση, θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πρωθυπουργός έχει ήδη μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, με βασικά ζητήματα στην ατζέντα, το προσφυγικό, τις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ και ζητήματα ασφαλείας.