Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ για την κυριακάτικη Kontranews
Στην «μαύρη» εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε άλλους 2.500 νεκρούς λόγω της πανδημίας προχώρησε ο Νίκος Τζανάκης. Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη KontraNews, τόνισε πως για την επιδημιολογική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες φταίει η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και το «άνοιγμα» της κοινωνίας μεβτις πρόσθετες ελευθερίες στους εμβολιασμένους. Συμφωνεί με την διεξαγωγή των παρελάσεων με αυστηρά μέτρα, αλλά λέει «όχι» σε θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που τελούνται χωρίς μέτρα. Για το τείχος ανοσίας σημειώνει ότι χρειαζόμαστε ακόμη ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους, κάτι που δεν διαφαίνεται εφικτό, άρα ο ιός από μόνος του θα φέρει τη φυσική ανοσία, με απώλειες. Τέλος, σχολίασε πως δεν θα υπάρξει φάρμακο ασφαλέστερο από τα εμβόλια, στέλνοντας μήνυμα στους ανεμβολίαστους.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβαρύνονται σταδιακά καθώς παρατηρείται αύξηση σε κρούσματα και διασωληνωμένους. Είναι απόρροια των ελευθεριών που δόθηκαν στους εμβολιασμένους;
Εδώ και περίπου 15 μέρες υπάρχει μία σταδιακή αύξηση, που ξεκίνησε πολύ ήπια με περίπου 100-150 περισσότερα κρούσματα ανά εβδομάδα στους μέσους κινητούς όρους. Όμως τις τελευταίες μέρες αυτή η άνοδος είναι πιο εκσεσημασμένη και όπως δείχνει το δικό μας το μοντέλο πηγαίνουμε στο τέλος του Οκτωβρίου να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα σαν μέσος κινητός όρος. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε πάρα πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Δεύτερος λόγος είναι τα «ανοίγματα» της κοινωνίας και της παραγωγής. Πλέον ζούμε σε μία πλήρη κανονικότητα των πραγμάτων, συνεπώς έχουμε μία διαδικασία τελείως ελεύθερη, παρότι υπάρχουν λελογισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο κυριότερος λόγος όμως είναι το στέλεχος «Δέλτα», το οποίο είναι τρομακτικά μεταδοτικό και δεν συγκρίνεται με το περσινό στέλεχος τέτοια εποχή. Θα ήθελα να επισημάνω το επίσης χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό στους νέους κάτω των 30 ετών, οι οποίοι αποτελούν το 1/3 των κρουσμάτων. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαι ευχαριστημένος να έχουμε περίπου άλλους 1.800 νεκρούς, αν και πιστεύω πως θα φτάσουν τους 2.500 δυστυχώς. Αν δεν είχαμε εμβολιαστεί θα είχαμε περίπου 4.500 θανάτους.
Σας βρίσκουν σύμφωνο αυτά τα μέτρα; Μήπως πρέπει να επιστρέψουμε στην προηγούμενη φάση, με μάσκες, καθήμενους και αποστάσεις σε εστίαση και ψυχαγωγία;
Αν αυτά τα μέτρα υλοποιούνται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται, τότε όλα θα εξελιχθούν με διαχειρίσιμο τρόπο. Αν όμως τα καταπατούμε και τα καταστρατηγούμε, τότε σίγουρα θα έρθει μία πιο δύσκολη περίοδος.
Η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε επιβαρυμένη κατάσταση εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο οι εμβολιασμοί παραμένουν βαλτωμένοι. Τι προτείνετε να γίνει για να αντιστραφεί η πορεία έξαρσης του ιού;
Στη βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να μπουν οι κοινωνικοί εταίροι στην προσπάθεια πειθούς των ανεμβολίαστων. Δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, η περιφέρεια, οι υγειονομικές υπηρεσίες, η εκκλησία, οι συνδικαλιστικοί και οι πολιτιστικοί φορείς. Όλοι θα πρέπει να συστρατευθούν ώστε να εμβολιαστεί όσο τον δυνατόν περισσότερος κόσμος. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποκεντρωμένα μέτρα και κινητοποίηση των γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Αυτοί θα πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Πρέπει οπωσδήποτε το επόμενο δίμηνο να έχουμε άλλο ένα εκατομμύριο εμβολιασμένων, ή εν πάση περιπτώση, ανθρώπων που έχουν ανοσία είτε μέσω λοίμωξης είτε μέσω εμβολιασμού. Έτσι θα μπορούμε να διαχειριστούμε το όποιο κύμα κορωνοϊού έρθει αργότερα.
Ο στόχος του τείχους ανοσίας έχει ουσιαστικά χαθεί. Πώς πρέπει να κινηθούμε από εδώ και στο εξής για να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας;
Δυστυχώς, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε, οι εμβολιασμοί θα προσφέρουν το επόμενο δίμηνο περίπου 300.000 εμβολιασμένους, τους υπόλοιπους θα τους συνεισφέρει η φυσική νόσηση, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ΜΕΘ και νεκρούς. Ο ιός από μόνος τους θα μας φέρει την ανοσία, με απώλειες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και τον εορτασμό του Αγίου Δημήτριου. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το αν η κυβέρνηση έπραξε σωστά στο να επιτρέψει να γίνουν και τα δυο.
Η κινητικότητα και οι συγκεντρώσεις κάθε είδους δημιουργούν πρόβλημα, κυρίως οι «αυθόρμητες», όσες δηλαδή γίνονται χωρίς δομή και επιτήρηση. Συνεπώς, οι παρελάσεις, εφόσον τηρηθούν κάποια στοιχειώδη μέτρα, δεν θα έχουν τόσο μεγάλο αποτύπωμα. Μπορούμε να κάνουμε παρέλαση με ατομική ευθύνη και αραίωση των θεατών και των σχηματισμών που θα παρελάσουν. Αντίθετα, τα άλλα θρησκευτικά και κοινωνικά συμβάντα, τα οποία λειτουργούν με αυτενέργεια και χωρίς τήρηση μέτρων, συμβάλλουν πολύ περισσότερο στη διασπορά του ιού. Δε φαντάζομαι να δούμε και φέτος ιερείς και πιστούς χωρίς μάσκες, αυτό θα ήταν έγκλημα.
Τι μπορούμε να περιμένουμε εν καιρώ από τα φάρμακα που βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης;
Υπάρχουν αξιόλογα φάρμακα, αλλά εμείς οι γιατροί θα τα κρίνουμε αφότου αδειοδοτηθούν και πάρουμε τις μελέτες από τις κλινικές δοκιμές τους να δούμε πολύ προσεκτικά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Τα φάρμακα που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή και βρίσκονται σε τελικό στάδιο αποτελούν μέρος και της πρόληψης και της θεραπείας. Αυτό που θα ήθελα να πω στους ανεμβολίαστους είναι ότι αν περιμένουν φάρμακα τα οποία υποτίθεται είναι πιο ατοξικά από το εμβόλιο, περιμένουν τζάμπα. Όλα τα φάρμακα που έρχονται για τον κορωνοϊό έχουν παρενέργειες. Ίσως να έχουν σοβαρότερες παρενέργειες και σε μεγαλύτερη συχνότητα από το εμβόλιο. Συνεπώς, οι ανεμβολίαστοι να μην βαυκαλίζονται ότι θα έχουνε ένα φάρμακα ασφαλέστερο από το εμβόλιο. Υπογράφω ότι δεν θα υπάρξει φάρμακο ασφαλέστερο από το εμβόλιο. Όσο για το τέλος της πανδημίας, δεν είναι κοντά. Τέλος σημαίνει μία παρατεταμένη κατάσταση όπου θα υφέσεις και εξάρσεις απόλυτα ελεγχόμενες, δηλαδή μία ενδημική κατάσταση όπως είναι η τωρινή εποχική γρίπη.