ΤτΕ: Υφεσιακά τα νέα μέτρα, αντικίνητρα για εργασία και κίνητρα για φοροδιαφυγή!

«ΚΡΙΤΙΚΗ» ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!                                                                                  

Κριτική στα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης που ανέβασαν τους φόρους και μείωσαν τις συντάξεις, κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, με την έκθεση να υποστηρίζει, πως όχι μόνο αυξάνουν τις οικονομικές ανισότητες στην ελληνική κοινωνία αλλά εμποδίζουν και την επιστροφή της ελληνικής Οικονομίας στην Ανάπτυξη.

«Για άλλη μια φορά το μίγμα πολιτικής αποτελείται ως επί το πλείστον από φορολογικές επιβαρύνσεις, που επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα και επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη», τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, στην Έκθεση επισκόπησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος,  τονίζοντας, πως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων φορολογικών μέτρων κατά τα τελευταία έτη στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται συνεχώς σε ονομαστικές τιμές, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπονται σταθερά του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ.

Μέσα στην Έκθεση γίνεται ειδική αναφορά, στις αρνητικές επιπτώσεις και στα δημοσιονομικά αποτελέσματα του α΄ τετραμήνου του 2016 που είχε η καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Μάλιστα γίνεται ειδικά στα φορολογικά έσοδα, τονίζεται πως παρότι ήταν αυξημένα έναντι του περυσινού τετραμήνου, λόγω των φορολογικών μέτρων του νέου προγράμματος, υπολείπονταν του στόχου τους για το τετράμηνο.

Στο ίδιο κλίμα και  η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων που παρουσιάζει σημάδια εξάντλησης, όπως υποδηλώ-νει η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο το α΄ τρίμηνο του 2016.

Η έκβαση θα μπορούσε να είναι πιο θετική του αναμενόμενου, εάν υπάρξουν:

  • πιο γρήγορη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης,

  • σημαντική βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών

  • πιο γρήγορη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Αντιθέτως, σε μία πιο αρνητική έκβαση θα μπορούσαν να οδηγήσουν: 

  • η μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωση των φορολογικών μέτρων,

  • καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών,

  • τυχόν επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης – με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε τουρισμό και εμπόριο

  • ενδεχόμενη επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος.

 

Στην έκθεση τονίζεται πως η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης οδήγησε σε πάγωμα της χρηματοδότησης στο πλαίσιο της νέας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης.

Εξαιτίας της περιορισμένης ρευστότητας και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες υποχρεώσεις πληρωμών, αυξήθηκε ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός διαθέσιμων πόρων από φορείς της γενικής κυβέρνησης, ενώ παράλληλα, παρατηρήθηκαν αναβολές πληρωμών προς τους προμηθευτές των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Όλα τα παραπάνω έφεραν σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου για πέμπτο συνεχές τρίμηνο!

Λάθος το μείγμα των μέτρων, μας κρατά μακριά από την Ανάπτυξη

«Ωστόσο, για άλλη μια φορά το μίγμα πολιτικής αποτελείται ως επί το πλείστον από φο-ρολογικές επιβαρύνσεις, που επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα και επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη», τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ.  Μάλιστα αναφέρεται, πως «ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων φορολογικών μέτρων κατά τα τελευταία έτη στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται συνεχώς σε ονομαστικές τιμές, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπονται σταθερά του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ».

Τα μέτρα φέρνουν μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα

Τα έσοδα, μειώνονται και λόγω της δραματικής μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ η δομή τους, σε αντίθεση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, παρουσιάζει μεγαλύτερη εξάρτηση από έμμεσους φόρους (κυρίως ο ΦΠΑ) σε σύγκριση με τους άμεσους φόρους (κυρίως φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου), κάτι που φέρνει μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα.

Μικρές και μεγάλες αυξήσεις φόρων, τραντάζουν την αγορά!

Πέραν της αύξησης του ΦΠΑ, πλήγμα στην επιχειρηματικότητα καταφέρουν και οι αυξήσεις στα καύσιμα που διογκώνουν το μεταφορικό και ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, οι αυξημένοι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των προσωπικών εταιριών και η αλλαγή στη φορολόγηση των επενδύσεων, τονίζεται στην Έκθεση, με την οποία η ΤτΕ, ουσιαστικά προβάλει την υφεσιακή προοπτική που κρύβει η αύξηση των φόρων και η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.  

Σε αυτή την κατεύθυνση, στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που «εντείνει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και οδηγεί μεσοπρόθεσμα σε μείωση του ΑΕΠ».  Ρυθμίσεις που σύμφωνα με την ΤτΕ, δημιουργούν αντικίνητρα για εργασία και εντείνουν τα κίνητρα για εισφοροδιαφυγή, παρεμποδίζοντας πολύπλευρα την οικονομική ανάκαμψη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή