ΤτΕ: Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 1,4 δις το 1ο τρίμηνο του 2017!

Μείωση των κόκκινων δανείων κατά  1,4 δις ευρώ  πάνω από τον στόχο, κατάφεραν οι ελληνικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το σύστημα κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση αλλά η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος φαίνεται να ήταν ο κύριος λόγος που δεν απογειώθηκε η προσπάθεια επίτευξης  του στόχου μείωσης τους κατά 43 δις μέχρι και το 2019. Παράλληλα ήταν κατά μισό δις ευρώ ή 500 εκατ. ευρώ χειρότερη, η επίδοση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου, τα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 3φτασαν τα 103,9 δις  ευρώ ή 1,4 δις ευρώ χαμηλότερα από το στόχο. Παρά την θετική αυτή εξέλιξη, την ίδια χρονική περίοδο οι ελληνικές τράπεζες έχασαν τον στόχο για τα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), τα οποία έφτασαν τα 75,2 δις ευρώ  ή περίπου μισό  δις  υψηλότερα από τον στόχο.

Όπως αποκαλύπτουν  τα στοιχεία της ΤτΕ ο  δείκτης NPEs βρίσκεται στο 50,6%, ακριβώς όσο και ο στόχος για το εν λόγω τρίμηνο, και ο δείκτης NPLs στο 36,7% συγκριτικά με τον στόχο του 36,0%.

Ο μεγάλος στόχος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παραμένει Η μείωση των κόκκινων δανείων ώστε να απελευθερωθούν οι τράπεζες και να επιστρέψουν στον κανονικό τους ρόλο της χρηματοδότησης της ελληνικής Οικονομίας.   Η απόδοση σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί για τα τρία κυριότερα χαρτοφυλάκια (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό) διαφέρει. Σημαντικές αποκλίσεις παρατηρούνται στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, ενώ σχετικά καλύτερη εικόνα εμφανίζει το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο:

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, το 1ο  τρίμηνο του 2017, οι εισπράξεις από NPEs προς το υπόλοιπο των NPEs (στόχος 3) ξεπέρασαν τον στόχο που είχε τεθεί (0,7% συγκριτικά με 0,6%). Οι υψηλότερες επιδόσεις σχετίζονται κυρίως με τις αυξημένες εισπράξεις στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Οι επιδόσεις για τους υπόλοιπους στόχους, με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου του 2017, ήταν χειρότερες σε σχέση με αυτούς που είχαν τεθεί για την περίοδο. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν αρνητικές αποκλίσεις αναφορικά με τους στόχους 5, 7, 8 και 9.

Οι 9 επιχειρησιακοί στόχοι:

– Στόχος 1: Υπόλοιπο (πριν από προβλέψεις) Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs).

– Στόχος 2: Υπόλοιπο (πριν από προβλέψεις) δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (NPLs).

– Στόχος 3: Ανάκτηση σε μετρητά (από εισπράξεις τόκων, προμηθειών, αποπληρωμών κεφαλαίου, διακανονισμών, ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, μεταβιβάσεων) NPEs προς το μέσο υπόλοιπο των NPEs.

– Στόχος 4: Υπόλοιπο δανείων με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις προς το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ρυθμισμένων με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις εξυπηρετούμενων δανείων.

– Στόχος 5: Υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων δανείων για περίοδο άνω των 720 ημερών, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί, προς το άθροισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για περίοδο άνω των 720 ημερών τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί και των καταγγελμένων δανείων.

– Στόχος 6: Υπόλοιπο καταγγελμένων δανείων για τα οποία έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες προς το σύνολο των καταγγελμένων δανείων.

Στόχος 7: Υπόλοιπο NPEs βιώσιμων επιχειρήσεων (μικρού και μεσαίου μεγέθους), για τις οποίες έχει διενεργηθεί ανάλυση βιωσιμότητας τους τελευταίους δώδεκα μήνες προς το σύνολο των NPEs βιώσιμων επιχειρήσεων (μικρού και μεσαίου μεγέθους).

– Στόχος 8: Υπόλοιπο NPEs κοινών πιστούχων (για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις), για τους οποίους έχει εφαρμοστεί κοινή λύση αναδιάρθρωσης από τις εμπλεκόμενες τράπεζες.

– Στόχος 9: Υπόλοιπο NPEs προς μεγάλες επιχειρήσεις, για τα οποία η τράπεζα έχει αναθέσει σε εξειδικευμένο σύμβουλο την υλοποίηση σχεδίου λειτουργικής αναδιάρθρωσης.

 Οι βασικοί δείκτες απόδοσης παρακολουθούνται τόσο στο σύνολο των χαρτοφυλακίων όσο και ανά χαρτοφυλάκιο δανείων:

• Στεγαστικά δάνεια: Στην ενότητα αυτή συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία χρηματοδοτικών ανοιγμάτων προς νοικοκυριά για την απόκτηση ή επισκευή οικιστικού ακινήτου.

• Καταναλωτικά δάνεια: Στην ενότητα αυτή συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία χρηματοδοτικών ανοιγμάτων προς νοικοκυριά για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών με ανακυκλούμενο πιστωτικό όριο (πιστωτικές κάρτες, λογαριασμοί υπερανάληψης, ανοικτά καταναλωτικά δάνεια), αλλά και καταναλωτικά δάνεια με τοκοχρεολυτικό πρόγραμμα αποπληρωμής.

• Επιχειρηματικά δάνεια. Στην ενότητα αυτή συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία χρηματοδοτικών ανοιγμάτων προς επιχειρήσεις, όπως περιγράφονται παρακάτω:

– Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Χρηματοδοτικά ανοίγματα προς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο των 2,5 εκατ. ευρώ.

-Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Χρηματοδοτικά ανοίγματα προς επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 2,5 εκατ. ευρώ και μικρότερο των 50 εκατ. ευρώ.

-Μεγάλες Επιχειρήσεις. Χρηματοδοτικά ανοίγματα προς επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ.

-Ναυτιλιακά Δάνεια. Χρηματοδοτικά ανοίγματα προς ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή