ΤτΕ: Επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά… οι κίνδυνοι παραμονεύουν!

Υπερβολική η αύξηση των φόρων που έφερε η αξιολόγηση!

Μείωση των στόχων του μνημονίου, ώστε να μειωθούν οι φόροι, προτείνει η ΤτΕ

Αύξηση στο 45,2% τα κόκκινα δάνεια το Μάρτιο!

«Κλειδί» η διαχείριση των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες και την Οικονομία

  Η χώρα θα περάσει στην Ανάπτυξη από το β’ εξάμηνο του 2016, αλλά προσοχή στους κινδύνους που καραδοκούν σε εσωτερικό και εξωτερικό, με την αύξηση των φόρων, τα κόκκινα δάνεια, το προσφυγικό και το ενδεχόμενο «Brexit» είναι το βασικό μήνυμα που στέλνει η Τράπεζα της Ελλάδος, με την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε στη Βουλή, ο Διοικητής της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας.  Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάγκη ειδίκευσης των παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους, όπως και στην ανάγκη μείωσης των στόχων του μνημονίου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 στο 2%,  από 3,5%.

 Αν και το 2016, ξεκίνησε υφεσιακά, αυτό οφείλεται κυρίως στα Capital Controls και στη  μεγάλη καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης που από τον Νοέμβριο, έφτασε να κλείσει οριστικά στο σημερινό Eurogroup, που αναμένεται η έγκριση  του επικαιροποιημένου μνημονίου και της εκταμίευσης της δόσης των 10,3 δις ευρώ. Η πρώτη υπό-δόση αναμένεται να απελευθερωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και πριν την επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα, στις 21 Ιουνίου.

Οι αρνητικές εξελίξεις έφεραν το «πάγωμα» της χρηματοδότησης, την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το  Δημόσιο, ενώ την ίδια στιγμή, μεγάλωσε και την σκιά της αβεβαιότητας πάνω από την ελληνική Οικονομία. Όμως, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτιμάται πως θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη και θα συμβάλει στην ανατροπή του κλίματος εντός του β’ εξαμήνου του 2016.

Τα στοιχεία της ΤτΕ, δείχνουν ύφεση -0,3%,  το σύνολο του 2016, μία οριακή ύφεση καθώς αναμένονται αναπτυξιακοί ρυθμοί το β’ εξάμηνο που θα αντισταθμίσουν, σε μεγάλο βαθμό την ύφεση τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά με τους κινδύνους που παραμονεύουν για την ελληνική Οικονομία.  Σύμφωνα με την έκθεση, ο μεγαλύτερος από όλους είναι η υπερβολική, αύξηση των φόρων που έφερε η πρώτη αξιολόγηση, καθώς εκτιμάται πως θα μεταφραστεί σε  υφεσιακή δύναμη που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Δεύτερος κίνδυνος, που εντοπίζεται από τους αναλυτές της ΤτΕ, είναι μία ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων του προγράμματος η οποία  έβαζε φρένο στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Ενώ η Οικονομία, θα πρέπει να παλέψει με τους δικούς της «δαίμονες», υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία των εσόδων και την στροφή στην Ανάπτυξη. Τέτοια παραδείγματα είναι μία  ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης που θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και το εμπόριο, αλλά και αβεβαιότητες που σχετίζονται με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Βρετανία και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέγα θέμα, είναι η διαχείριση του χρέους, αφού μπορεί να έχουν συμφωνήσει οι δανειστές παρεμβάσεις για την ελάφρυνσή του, αλλά όπως τονίζεται την έκθεση της ΤτΕ, αυτές οι δεσμεύσεις, δεν είναι η  αποφασιστική και με εμπροσθοβαρής αντιμετώπιση που χρειάζεται, αλλά μετατίθεται για επανεξέταση στο μέλλον, με τις μεγαλύτερες δράσεις ελάφρυνσης να τοποθετούνται χρονικά μετά την λήξη του προγράμματος το 2018. Άρα, σύμφωνα με το κείμενο, κρίνεται αναγκαία η εξειδίκευση, ποσοτικοποίηση και εμπροσθοβαρής ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων διαχείρισης του δημόσιου χρέους.

Οι προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη

Αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιστροφή στην Ανάπτυξη, είναι σύμφωνα με την Τράπεζα, η εμπιστοσύνη και η ενίσχυση της εκτίμησης ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην κανονικότητα και δεν επιφυλάσσει ανεπιθύμητες παλινδρομήσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και  η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις τόνωσης της εξωστρέφειας, οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα των εξαγωγών, ενώ παράλληλα, θα διευρύνουν την εξαγωγική βάση και τη συνολική παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Πρέπει να πέσει ο στόχος των πλεονασμάτων στο 2%

Η επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης θα υποβοηθηθεί περαιτέρω από τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε 2% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει, χωρίς να θιγεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Από μόνο του αυτό μπορεί να δώσει χώρο για μείωση της φορολογίας και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών φτάνουν το 45,2% το Μάρτιο!

Παραμένει το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, ε τα στοιχεία της τράπεζας να δείχνουν συνεχιζόμενη αύξηση τους, παρά τις δράσεις των τραπεζών. Σύμφωνα με την έκθεση, η ριζική αντιμετώπισή του, θα ενισχύσει την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τονίζεται πως, η ποιότητα των δανείων χειροτέρευσε, ώστε το μερίδιο των ανοιγμάτων που χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα έφτασε το 39,9% το Δεκέμβριο του 2014, το 44,2% το Δεκέμβριο του 2015 και 45,2% το Μάρτιο του 2016. Πάντως, η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων δείχνει σημάδια εξασθένησης.

Οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Αναγκαίο κρίνεται κατά την ΤτΕ, να υλοποιηθούν σύντομα, δράσεις όπως η  ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων, η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, για αποτελεσματική και διαφανή ρύθμιση χρεών προς ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου, η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των δικαστών, η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων για δανειολήπτες και δανειστές και τέλος η εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή