Τσίπρας: Πιστός συνεχιστής του κομματικού κράτους ο Μητσοτάκης

Η πρώτη επίθεση του πρωθυπουργού
Η κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση και το κομματικό κράτος ήταν το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, κάνοντας εκτενή αναφορά στα… έργα και στις ημέρες επί υπουργίας του στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στην αίθουσα, «κάρφωσε» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «ο νέος πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζεται ως μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής, αλλά πριν λίγους μήνες στην κυβέρνηση Σαμαρά είχε καίρια θέση».
Όπως υπογράμμισε, «στη θητεία του υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους. Καθαίρεσε τους προϊσταμένους της Δημόσιας Διοίκησης και διόρισε με μη διαφανείς διαδικασίες αυτούς που ο ίδιος επέλεξε».
«Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως ο κύριος Μητσοτάκης δεν δίστασε ακόμη και διευθυντές που είχαν κριθεί να τους υποβαθμίσει σε απλούς υπαλλήλους, προκειμένου να αναβαθμίσει δικούς του ανθρώπους και μάλιστα σε μία περίοδο με μία κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία επισήμως είχε καθιερώσει το σύστημα 4-2-1 για τη νομή και τη λαφυραγώγηση του κράτους, με τέσσερις τοποθετήσεις από το πρώτο κόμμα, δύο από το δεύτερο κόμμα και μία από το τρίτο.
«Αυτή ήταν η μοιρασιά και είναι οι ίδιοι που επαίρονται σήμερα για τα θεσμικά κενά που οι ίδιοι δημιούργησαν και τις στρεβλώσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν δίστασαν να βαφτίσουν, τότε, τις απολύσεις διοικητική μεταρρύθμιση σε αγαστή συνεργασία με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους των δανειστών.
«Ονόμασαν τις απολύσεις στο Δημόσιο “μεταρρύθμιση”, με την υποστήριξη των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών», είπε ο κύριος Τσίπρας, δείχνοντας έτσι τα πρώτα δείγματα γραφής για τη σκληρή αντιπαράθεση που αναμένεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα μεταξύ κυβέρνηση και ΝΔ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΑΝ
Συνέχεια στην κόντρα της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία έδωσε όμως και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
«Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη σημερινή του ομιλία, ειλικρινώς αναγνώρισε ότι οι πολίτες τού γύρισαν την πλάτη. Μόνο που φαίνεται να μην έχει καταλάβει το γιατί» σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφορικά με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Συνέχισε μάλιστα, σημειώνοντας πως «κατηγόρησε την κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα ως ιδεοληπτική, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι δικές του εμμονές στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και προκάλεσαν μόνο καταστροφή την περασμένη πενταετία στη χώρα.
Ίσως να είναι αυτός και ο λόγος που απέκρυψε τις πραγματικές του θέσεις και προθέσεις για την κοινωνική ασφάλιση. Τις ίδιες θέσεις που εξέφραζε μπαίνοντας επικεφαλής της καμπάνιας του “ΝΑΙ” στο Δημοψήφισμα και στις οποίες γύρισαν την πλάτη οι Έλληνες πολίτες στις πρόσφατες εκλογές». Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτω, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως «ενώ πήρε -υποτίθεται- διαζύγιο με το λαϊκισμό, επέλεξε μπροστά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να χαρακτηρίσει ως “δημοσιονομικό εκτροχιασμό” την υπέρβαση κατά 1,9 δισ. των προϋπολογισμένων εσόδων που πέτυχε η κυβέρνηση το 2015».
Κατέληξε δε, πως προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι ενώ αναφέρθηκε στα λάθη του κόμματός του, δεν είπε κουβέντα για τη συμμετοχή του σε αυτά. Το ρόλο που είχε ο ίδιος στην εξυπηρέτηση ενός πελατειακού συστήματος δεκαετιών. Αυτός μάλλον θα είναι και ο λόγος που επέλεξε να αγνοήσει την μεταρρύθμιση που προωθεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση στη Δημόσια Διοίκηση, ενάντια στην κομματοκρατία την οποία ο κ. Μητσοτάκης υπηρέτησε πιστά».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης