ΥΠΟ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Τον υπέρ πάντων αγώνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνουν οικονομικό επιτελείο και Μέγαρο Μαξίμου και με την προσοχή τους να στρέφεται στο Eurogroup της 24ης Μαΐου εντείνουν τις διαβουλεύσεις.
Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και μιλώντας χθες στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, τόνισε πως η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης και η αναμενόμενη εξέλιξη για την ελάφρυνση του χρέους, θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την οικονομία. Κάλεσε μάλιστα σε εγρήγορση, βάζοντας ως προτεραιότητα το σχεδιασμός της επόμενης μέρας και της ανασύνταξης του κόμματος.
Όπως επεσήμανε «αυτό το πέρασμα απαιτεί σοβαρό σχέδιο, αποφασιστικότητα και όχι επανάπαυση». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Αριστερά, «παρά τις δυσκολίες, καταφέρνει να δημιουργήσει συνθήκες εξόδου από την κρίση» και τόνισε ότι «τώρα οφείλει να αποδείξει ότι, ακόμα πιο αποτελεσματικά, μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα».
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Πρωθυπουργός είπε πως το ζήτημα της ανασυγκρότησης του κόμματος είναι κορυφαίο. «Το αμέσως επόμενο διάστημα οφείλουμε να σχεδιάσουμε με τον πιο οργανωμένο τρόπο την πορεία προς το Συνέδριο, την κομματική ανασυγκρότηση και το άνοιγμα του κόμματος στις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί» σημείωσε σύμφωνα με άτυπο σημείωμα της Κουμουνδούρου.
Υπό εξέλιξη η συζήτηση για το χρέος
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του χρέους δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια λύση-φόρμουλα, καθώς οι λογικές Ουάσινγκτον- Βερολίνου είναι αντικρουόμενες. Το Ταμείο ζητά το χρέος να αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα το καθιστά βιώσιμο, ενώ η Γερμανία και ειδικότερα ο Β. Σόιμπλε δεν θέλει ελάφρυνση και προτιμά να σέρνεται για το μέλλον και σίγουρα μέχρι το 2018.
Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις καταγράφεται έντονη κινητικότητα. Με μεγάλο ενδιαφέρον δε, αναμένεται η Σύνοδος των G7 στις 18-20 Μαΐου, οπότε και σε παρασκηνιακό επίπεδο τουλάχιστον αναμένεται να συζητηθεί. Από το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή και τονίζουν πως «κάποιοι τώρα επειδή βλέπουν ότι κλείνει η αξιολόγηση, ποντάρουν στο να μην κλείσει το χρέος».
Με φόντο τα παραπάνω, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην τελευταία κοινοβουλευτική δοκιμασία που δεν είναι άλλη από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα. Έμμεσοι φόροι, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις και ο περίφημος «κόφτης» θα πρέπει να πάρουν το ‘πράσινο φως’ από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Δέλεαρ θα είναι τόσο τη ρύθμιση του Χρέους αλλά και το αφήγημα περί αλλαγής σελίδας για την οικονομία και για την πορεία προς την ανάπτυξη. Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται στη Βουλή το επόμενο Σαββατοκύριακο 21-22 του μήνα. Όσο για τη στάση των βουλευτών στην παρούσα φάση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα φαίνεται «εντελώς μπετοναρισμένη».