Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
15
41
12

Τσίπρας: Να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές η κυβέρνηση των ενόχων

Μοιραστείτε το

Με σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας ξεκίνησε την ομιλία του στην συνεδρίαση της Βουλής για τον προϋπολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας για πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό «να φερθεί έντιμα» και να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο με παραίτηση και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ανεπαρκή και επικίνδυνο τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για κυβέρνηση ενόχων με τη διαρκή κρίση ως κανονικότητα στη θητεία της, ενώ κάλεσε τους πολίτες να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση και να επιβάλλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα να αποφασίσουν.

Αναφέρθηκε στην αποκαλυπτική έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, που έδειξε ότι χάθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, και τα ψέματα που ακολούθησαν τη δημοσίευσή της, και χαρακτήρισε την κυβέρνηση αναποτελεσματική και ανίκανη για να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αυταρχική και αδιάφορη ως προς τις αγωνίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τον  πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα έφτανε μόνο αυτή η μελέτη για να παραιτηθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλης ευρωπαϊκής χώρας. «Και δεν μπορείτε και δεν θέλετε» είπε και ρώτησε ρητορικά: «με ποια αξιοπιστία θα δώσετε εσείς κύριε Μητσοτάκη τη μάχη απέναντι στο πέμπτο κύμα της πανδημία που θα έρθει την άνοιξη. Με ποια στρατηγική θα δώσετε εσείς στήριγμα στη κοινωνία που υποφέρει από την ακρίβεια;».

«Πατάτε δυόμισι χρόνια στο λαιμό της χώρας, στηριζόμενοι σε χορηγούμενα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Εν ονόματι μιας κοινωνίας που υποφέρει, σας ζητάμε να δώσετε λύση. Αποτύχατε να διαχειριστείτε τις κρίσεις. Είστε όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνος για να διαχειριστείτε τα αποτελέσματα όσων δημιουργήσατε.. Είστε μια κυβέρνηση ενόχων για τα πολλαπλά δράματα και τις πολλαπλές πληγές στη χώρα και στην κοινωνία…Σας ζητώ, σας ζητούμε, να δώσετε το δικαίωμα στο λαό να σας κρίνει. Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στο μόνο δημοκρατικό δρόμο».

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι ξέρατε αλλά δεν θέλατε να χαλάσει η εικόνα»

Σε αυτό το πλαίσιο καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε το χρόνο που της έδωσε η αντιπολίτευση από την αρχή της υγειονομικής κρίσης αλλά τον εκμεταλλεύτηκε για άλλα συμφέροντα με αποτέλεσμα να έχουμε για πρώτη φορά τόση ανέλεγκτη διαφορά με εμπλοκή της ίδιας της εξουσίας, ενώ απηύθυνε μπαράζ ερωτημάτων

«Γιατί καταφεύγετε συνεχώς και συστηματικά στα ψέματα εν μέσω μιας πρωτοφανούς τραγωδίας; Γιατί είπατε ψέματα μια και δυο και τρεις φορές ότι η πανδημία τελείωσε, ή τελειώνει; Γιατί λέτε ψέματα ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων. Γιατί λέτε ψέματα για την κατάσταση στο ΕΣΥ; Και γιατί, μόλις πριν 15 μέρες, είπατε ψέματα στη Βουλή, για τους εκτός ΜΕΘ ασθενείς; Αφήσατε να εννοηθεί το τραγικό, επικίνδυνο, αντιεπιστημονικό, επιπόλαιο, και τελικά ανήθικο, ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος στο ράντζο και το ίδιο σε ΜΕΘ. Ό,τι δεν είχατε στοιχεία που να δείχνουν το αντίθετο. Και καμία έρευνα να σας το υποδεικνύει. Ενώ είχατε στα χέρια σας για μήνες την αποκαλυπτική έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε τέτοια πράγματα; Όχι σε μένα. Αλλά στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν;

«Και ακόμη και σήμερα, δεν ντρέπεστε να λέτε ψέματα για τα ψέματα; Ότι δήθεν δεν λάβατε γνώση της επιστημονικής μελέτης που έκαναν ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Λύτρας; Και ψάχνετε να βρείτε που θα φορτώσετε την ευθύνη. Δεν ντρέπεστε; Ψάχνετε τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Σε λίγο και τον κλητήρα. Εσείς δεν δηλώνατε σε συνέντευξή σας ότι ο κος Τσιόδρας σας ενημερώνει τρείς φορές τη βδομάδα για όλα τα δεδομένα της πανδημίας; Και τώρα τι θέλετε να μας πείτε; Ότι δεν σας ενημέρωσε για τα στοιχεία της θνητότητας εκτός ΜΕΘ; Δεν σας είπε ότι το 38,4% των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ; Δεν σας είπε ότι το 87% όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν;».

Συμπεραίνοντας είπε τα εξής: «Αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία εν μέσω πανδημίας. Αν τα ξέρατε και λέτε συνειδητά ψέματα θα έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό. Διαλέχτε τι από τα δύο και αποφασίστε Είναι απολύτως βέβαιο ότι ξέρατε αλλά δεν θέλατε να χαλάσει η μαγική εικόνα».

«Ακόμη πιο εγκληματικό το ψέμα που συνοδεύει τις δικαιολογίες σας. Και είστε ο ίδιος άνθρωπος κύριε Μητσοτάκη, που πριν από λίγους μήνες υπερηφανευόσασταν ότι μετρούσατε στρέμματα και όχι φέρετρα. Τώρα τι μετράτε; Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό πρωθυπουργός, αν έλεγε τέτοια ψέματα για να καλύψει την αμέλεια, την αδιαφορία, ή τις εμμονές του. Που κόστισαν χιλιάδες ζωές» συμπλήρωσε.

«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε ηθικά»

«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει το εξής: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά».

«Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας αποδόμησε συνολικά την οικονομική πολιτική κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι εμμένει σε παρωχημένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του χθες ντιλάροντας προς όφελος των ιδιωτών, στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, την ασφάλιση, την ενέργεια, με βασική στρατηγική να εκχωρεί δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα.

«Ο προϋπολογισμός αγνοεί την πανδημία και την ακρίβεια»

Χαρακτήρισε εικονικό και εκτός πραγματικότητας τον προϋπολογισμό, που «λαμβάνει ψευδώς ως δεδομένο ότι η πανδημία έληξε και ταυτόχρονα έναν προϋπολογισμό που αγνοεί την κρίση ακρίβειας και ανατιμήσεων», που προβλέπει μείωση του ελλείματος «κατά 6 μονάδες μέσα στο 2022. Δεσμευθήκατε μέσα σε χρονιά πανδημίας, ότι θα κάνετε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το 2024. Εννέα μονάδες – σχεδόν 11 δισ. δηλαδή – μέσα σε μια διετία».

Ειδική και εκτεταμένη αναφορά έκανε στις δαπάνες για την Υγεία κάνοντας σύγκριση ανάμεσα στην πολιτική της κυβέρνηση και στα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης: «Γιατί, κύριε Μητσοτάκη κόβετε εν μέσω πανδημίας 820 εκατομμύρια από το Υπουργείο Υγείας, όταν ακόμα και όσα δαπανήθηκαν φέτος αποδείχτηκαν ανεπαρκή; Γιατί, ακόμα και τα έκτακτα κονδύλια για την πανδημία που φέτος ήταν 1,25 δισ, γίνονται για το 2022, 736 εκατομμύρια; Αφήνετε σήμερα κενά στο ΕΣΥ, ώστε να φέρετε αύριο τους κερδοσκόπους της Υγείας να τα καλύψουν. Υποχρηματοδοτείτε σήμερα τη δημόσια Υγεία για να επιχορηγήσετε αύριο την ιδιωτική».

Μιλώντας για την κατάσταση στην δική του κυβέρνηση ανέφερε ότι «παρόλο που δίναμε τη μάχη να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία που οι κυβερνήσεις σας την οδήγησαν, σας παραδώσαμε τα νοσοκομεία όχι με έλλειμα αλλά με 260 εκατ. ταμειακό πλεόνασμα. Επίσης, παραλάβαμε έναν ΕΟΠΥ που το 14 είχε 3,4 δισ. έσοδα από τον ΕΦΚΑ και παραδώσαμε έναν ΕΟΠΥ που το 2018 είχε 4,65 δισ. έσοδα από τον ΕΦΚΑ. Που το 2015 είχε 2 δισ. 150 εκατ. ληξιπρόπρόθεσμα και τον παραδώσαμε χωρίς χρέη. Και που το 2018 είχε δυνατότητα να διανείμει 840 εκατ. σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ. Αφήστε λοιπόν αυτό το καλαμπούρι.

«Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στη ιστορία του τόπου που παρέδωσε στην επόμενη πλεονάσματα στα ταμεία, ρυθμισμένο χρέος και ταυτόχρονα ενισχυμένο κοινωνικό κράτος. Και είμαστε περήφανοι για αυτό. Η παράταξή σας μας οδήγησε στα μνημόνια, στη χρεοκοπία και τη κοινωνική ανασφάλεια. H δική μας έβγαλε την οικονομία από τη κρίση, συμμάζεψε τα δημόσια οικονομικά και ενίσχυσε τη κοινωνική συνοχή» υποστήριξε.

Αναφέρθηκε στους μισθούς λέγοντας ότι «τους κρατάτε καθηλωμένους σε επίπεδα πείνας και ταπείνωσης» και προσέθεσε: «Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε. Το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους για τις ΜμΕ».

Αναφέρθηκε στην φορολογική πολιτική λέγοντας: «Υπολογίζετε και διαφημίζετε μάλιστα μεγάλη αύξηση των εσόδων από φόρους. Λέτε το απλοϊκό ότι αυτό θα είναι συνέπεια της ανάπτυξης και θα έλθει κυρίως μέσα από τον ΦΠΑ. Τι μαθηματικά της αριστείας είναι αυτά κύριε Μητσοτάκη; Η ανάπτυξη για τον επόμενο χρόνο υπολογίζεται με βάση τις εκτιμήσεις σας στο 4,5%. Η αύξηση των εσόδων από φόρους στο 7,5%. Ποιοι θα κληθούν να κλείσουν αυτή την τρύπα του 3%; Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Προφανώς τα συνήθη υποζύγια. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα».

Τέλος, επέκρινε το γεγονός ότι με βάσει το νέο προϋπολογισμό, πληρώνουμε το πιο ακριβότερο προϋπολογισμό για αμυντικές δαπάνες σε όλο το ΝΑΤΟ σημειώνοντας πως «το 2020 το ποσό για τα εξοπλιστικά προγράμματα ήταν 515 εκατ ευρώ. Το 2021 εκτοξεύτηκε στα 2,5 δισ. Και σήμερα έρχονται να προστεθούν και άλλα 808 εκατ. ευρώ. O αμυντικός προϋπολογισμός επιστρέφει στα ίδια επίπεδα με το 2009, χρονιά της χρεοκοπίας. Περίπου 6,5 δισ., ενώ το ΑΕΠ μας από τότε έχει συρρικνωθεί 25-30%»

«Κανείς δεν είπε να μην δαπανάμε λελογισμένα για την άμυνα αλλά αυτή είναι μια αλόγιστη και αχρείαστη αύξηση. Σπατάλη χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια και σεβασμό στις προβλεπόμενες διαδικασίες, με νομικά έωλες εντολές του πρωθυπουργού» είπε.

 

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.