Τσίπρας: Η προσφυγική κρίση αφορά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας

Την πλήρη στήριξή τους στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως προς τη Συρία εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν, σε κοινές δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας τόνισαν την ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συμφιλίωση στη χώρα.

Επισήμανε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για τον τερματισμό του φαινομένου των, χωρίς προηγούμενο, προσφυγικών ροών απο τη Συρία προς την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κάνει η Αρμενία.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση οτι η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες συγκκεριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, «εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την ανιμετώπιση της κρίσης αυτής» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Πριν από τις δηλώσεις, υπογράφτηκαν σειρά διμερών συμφωνιών.

Υπήρξε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής. Υπογράμμισαν οτι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις σχέσεις των δύο λαών και ανανέωσαν τη συνεργασία, υπογράφοντας δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Σαρκισιάν αντανακλά το υψηλο επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών, που έχουν, όπως είπε, ισχυρούς δεσμούς φιλίας.

Πρόκειται για σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν σε δύσκολους καιρούς, που σημαδεύτηκαν από τη γενοκτονία των Αρμενιών και εις βάρος του ποντιακού ελληνισμού, σημείωσε ο Πρωθυπουργός. 

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντηλλάγησσαν απόψεις για τις δυνατότητες περαιτερω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, λέγοντας ότι στο επίκεντρο βρέθηκε ο οικονομικός τομέας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν δυνατότητες «να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αρμενίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως ο καλύτερος δρόμος για την επίλυση του προσφυγικού είναι η άρση των αιτίων αυτού του φαινομένου, δηλαδή ο πόλεμος και η αστάθεια στη Μεση Ανατολή, που είναι η κύρια αιτία. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή