Τσίπρας: Η κυβέρνηση μου χαίρει πλήρους και απόλυτης στήριξης

Με εμφανή την διάθεση να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στο Νίκο Κοτζιά παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας όμως έστειλε και μήνυμα στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από εδώ και πέρα όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται με το καπέλο της εθνικής γραμμής». Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις συνεχείς ερωτήσεις που δέχθηκε για τον Πάνο Καμμένο.

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χθες ενημερώθηκε για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο του σε έναν φάκελο με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό», ότι θα τη διαβάσει προσεκτικά όταν επιστρέψει, άλλωστε -πρόσθεσε- θα συναντηθεί αύριο κατ’ ιδίαν με τον Νίκο Κοτζιά και πως «ωστόσο δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα».
«Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη…  Δεν ήταν απλώς υπουργός και συνεργάτης μου, ήταν ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα το συμβουλεύομαι τακτικά».

«Η κυβέρνηση μου χαίρει πλήρους και απόλυτης στήριξης», είπε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε αν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ερωτηθείς για τη διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου και στις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για… τέλος στη διγλωσσία, απάντησε: «Ήμουν απόλυτα σαφής. Στις συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Άλλο, όμως, η έκφραση διαφορετικής άποψης, άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα. Από εδώ και πέρα όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται με το καπέλο της εθνικής γραμμής.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «έχουμε δύο μεγάλα επιτεύγματα: το ένα είναι η έξοδος από τα μνημόνια και το άλλο η συμφωνία των Πρεσπών, που αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια. Είμαι εδώ για να προστατεύσω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο επιτεύγματα και όχι για να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου».

Για τα Σκόπια, τόνισε: «Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς έχουμε την πρώτη ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στη γειτονική χώρα».

Σημείωσε ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας αυτής που αλλάζει τη συνταγματική ονομασία είναι μονόδρομος για τους γείτονες μας αν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. Ευχήθηκε δε, καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ.

Ερωτηθείς για το «επεισόδιο» της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» με το Barbaros, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σε αμυντικό επίπεδο. Δεν θέλω να δώσω μεγαλύτερες διαστάσεις, από αυτές που έχει… Γνωρίζετε ότι το μήνυμα που έχει εκπέμψει η ΕΕ ήταν απολύτως σαφές για πρώτη φορά. Οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα, μέσω της καλλιέργειας έντασης.

Ο διάλογος είναι σημαντικός και απαραίτητος. Στηρίζουμε επανέναρξη συνομιλιών για μία δίκαιη λύση για το Κυπριακό».

«Ο κ. Ντράγκι μου ανέλυσε την εκτίμηση του ότι έχουμε αναταράξεις και διακυμάνσεις στο ελληνικό ομόλογο που οφείλονται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι συμφώνησαν πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούν θετική τάση, να αποκλίνει το ελληνικό και το ιταλικό ομόλογο, «πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους να πιστεύουμε ότι οι αγορές αρχίζουν και αναγνωρίζουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικά, ότι η προοπτική και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικές και ότι η ιταλική κρίση δεν θα επηρεάσει την πορεία μας για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «στηρίζουμε τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της EE και θεωρούμε πως υπάρχουν τρόποι για να μην διολισθήσουμε στο παρελθόν. Για να αποφύγουμε την επαναφορά των φυσικών και προστατευόμενων συνόρων επί ιρλανδικού εδάφους, ανάμεσα στη Β. Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα θα την υποστηρίξει».

Για το προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης, προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ – Αραβικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο στις αρχές του 2019. Μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα –μαζί με την Κύπρο- στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική».

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή