Τσίπρας: Η απελευθέρωση των αγορών δημιούργησε πλούτο, αλλά και τεράστιες ανισότητες (Βίντεο)

“Είναι σημαντικό το αίτημα της Αριστεράς για έναν κόσμο με περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη αλληλεγγύη και λιγότερες ανισότητες”

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για της ανισότητες, στο Μέγαρο Μουσικής, ανέφερε ότι, «Δεν υπάρχουν λόγια για να καταδικάσει κάποιος μια τέτοια ενέργεια. Και η Ελλάδα, μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη, εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη της στα θύματα και σε ολόκληρο τον Αιγυπτιακό λαό».

Υπογράμμισε δε πως η τυφλή τρομοκρατία, σχετίζεται με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κόσμο. Όπως «η ανασφάλεια, η φτώχεια, η απουσία προσδοκιών για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, δημιουργούν ένα κενό» τόνισε ο Αλέξης Τσιπρας. Πρόσθεσε μάλιστα πως το κενό αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άνοδο του θρησκευτικού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας.

Ο πρωθυπουργός υπό αυτό το πρίσμα υπογράμμισε πως είναι σημαντικό το αίτημα της Αριστεράς για έναν κόσμο με περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη αλληλεγγύη και λιγότερες ανισότητες.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως πρέπει να ανατρέψουμε τις σημερινές ισορροπίες και τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ανισότητες όπως έχουν καταγράφει «ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Ανάμεσα στις αναπτυγμένες με τις αναπτυσσόμενες χώρες» και συμπλήρωσε τις ανισότητες στο εσωτερικό κάθε χώρας, είτε αυτή είναι αναπτυγμένη, είτε αναπτυσσόμενη.

«Την ίδια στιγμή που αμύθητα ποσά πλούτου συσσωρεύονται στα χέρια των λίγων, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη στερούνται την πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Έκανε αναφορά στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες υπογραμμίζοντας πως οι ίδιες συνθήκες που διώχνουν τους ανθρώπους από τις χώρες τους «έχουν δημιουργήσει ωκεανούς φτώχιας σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχουν αποσταθεροποιήσει ολόκληρες περιοχές».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ο συσχετισμός δύναμης στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνικών σχηματισμών επέβαλε συγκεκριμένους περιορισμούς στην διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου.

«Ένα ισχυρό εργατικό κίνημα αλλά και μια Αριστερά ενισχυμένη από τον αντιφασιστικό αγώνα κατάφερε να υποχρεώσει την πολιτική εξουσία να λάβει μέτρα προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για να προσθέσει πως “από την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας, τη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους αλλά και μια αναδιανεμητική πολιτική βασισμένη στη φορολογία του πλούτου.

Προφανώς η περίοδος δεν ήταν ρόδινη καθώς οι κοινωνικές ανισότητες παρέμεναν μεγάλες, αλλά επρόκειτο για μια περίοδο περιορισμού της εξουσίας του κεφαλαίου και των οικονομικών ελίτ.

Θα μπορούσε όμως κανείς να υποθέσει ότι μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας είχε διαμορφωθεί μια συνθήκη σχετικής ισορροπίας στη βάση της οποίας θεμελιώθηκαν εργαλεία εξισωτικών πολιτικών.”. 

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε πως αυτή η κατάσταση που έδινε την δυνατότητα στην Αριστερά να σκέφτεται και να συζητά για μοντέλα οργάνωσης ακόμη και πέρα από τον καπιταλισμό, την στιγμή που σήμερα βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση να επιχειρηματολογούμε ξανά για τα αυτονόητα.

Για την ανάγκη, δηλαδή, συγκρότηση της απαραίτητης άμυνας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων απέναντι στην επέλαση ενός ασύδοτου καπιταλισμού.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η απελευθέρωση των αγορών μπορεί να δημιούργησε πλούτο, αλλά δημιούργησε και τεράστιες ανισότητες.

Και η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς αναδιανομή του πλούτου δεν μπορείς να δημιουργήσεις κοινωνική ευημερία.

“Ούτως ή άλλως, το αφήγημα αυτό, έσκασε σαν φούσκα με την κρίση του 2008. Γιατί τα κέρδη της παγκόσμιας ελίτ όχι μόνο δεν εξασφάλισαν κοινωνική ευημερία, αλλά οι ζημιές της, μετασχηματίστηκαν εν ριπή οφθαλμού σε κοινωνική δυστυχία” είπε.

Συμπλήρωσε στα αρνητικά αποτελέσματα την απώλεια θέσεων εργασίας, την πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη μεγαλύτερη απορρύθμιση και αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

“Και αυτό είχαμε την ατυχία να το γνωρίσουμε πάρα πολύ καλά στη χώρα μας, όπου στο διάστημα 2010 – 2014, τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν, κατέστρεψαν το 25% του ΑΕΠ, εκτίναξαν την ανεργία στο 27% και οδήγησαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην ανασφάλεια και τη φτώχεια.

Και αυτό, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε και δημοσίως ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή