«ΕΙΣΤΕ ΘΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΣ ΑΝΟΙΞΑΤΕ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ»
«Οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που μου έδωσαν την εξαιρετική ευκαιρία να προκαλέσω αυτή τη συζήτηση. Να συζητήσουμε επιτέλους για τη Δικαιοσύνη, τη Διαφθορά, τη διαπλοκή. Για το σύστημα εξουσίας. Για το σύστημα πολιτικής και οικονομικής, θεσμικής εξωθεσμικής εξουσίας που όχι μόνο», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, στη συζήτηση για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη
«Έπρεπε να γίνει για να μην παραδοθούν στη λήθη τα έργα και οι ημέρες σας. Οι εγκληματικές σας ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Η Ν.Δ. θεώρησε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα μέσα της διαπλοκής ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Πρόκειται για θράσος και αλαζονεία. Μέσα στην βιασύνη και την αλαζονεία σας δεν σκεφτήκατε ότι με αυτόν τον τρόπο μόνοι σας ανοίγετε το Κουτί της Πανδώρας. Θα ειπωθούν πολλά και μαζεμένα. Δεν θέλω να ξεκινήσω τη συζήτηση από τα πεπραγμένα των δικών σας κυβερνήσεων αλλά από τι σκοπεύουμε να κάνουμε εμείς.
Χρέος και αποστολή της εκτελεστικής εξουσίας είναι να εγγυάται την προστασία της Δικαιοσύνης από παρεμβάσεις. Και οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνον ή κυρίως πολιτικές. Είναι και παρεμβάσεις από την ολιγαρχία του χρήματος.
Όσο κι αν πολιτικοί, επιχειρηματίες και λειτουργοί της Δικαιοσύνης επαναλαμβάνουν το κλισέ της απόλυτης εμπιστοσύνης αντιλαμβάνονται ότι είναι ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Πρέπει να προσεγγίσουμε το μεγάλο θεσμικό πρόβλημα που είναι η πολυνομία και η κακονομία. Δεν είναι αποτελέσματα της διαχειριστικής ανικανότητας, της άγνοιας. Είναι ίσως το αποτέλεσμα μιας βαθιάς μελέτης νομομαθών πολιτικών του συστήματος εξουσίας που αξιοποίσησαν τις γνώσεις τους ώστε να ανοίξουν πόρτες για να παρακάμψουν ακόμα και την ίδια ποινική τιμωρία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας έχει φτάσει να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για δίκη σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.
«Αποκαλύπτεται ένα χάος που αν δεν είναι σκοπίμως δημιουργημένο είναι σκοπίμως αφημένο. Είναι αυτή η κατάσταση που οφείλεται για τη διάρρηξη της σχέσης πολιτών – δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους δικαστικούς που σέβονται τους όρκους τους. Που δεν χαρίζονται, δεν εξαγοράζονται δεν υποκύπτουν σε πιέσεις.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να αναπαράξουν τις τακτικές του παρελθόντος ότι θα μας βρουν απέναντί τους. Θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο για να αποδίδεται δικαιοσύνη και να είναι τυφλή.
Αυτή η στάση που υιοθετούμε από την πρώτη στιγμή για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη αλλά νόμιμη άσκηση αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες που οφείλουν να διερευνηθούν»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρέμβαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Ποια αλήθεια ήταν η παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου; Για το ζήτημα Βγενόπουλου έχει διαμαρτυρηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου. Έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες που οφείλουν να διερευνηθούν. Στελέχη και της σημερινής αντιπολίτευσης ζητούν διερεύνηση σε βάθος. Καταθέτω την επιστολή του κ. Τσιρώνη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που κάνει συγκεκριμένες αναφορές και του κ. Σηφουνάκη προς τη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αν μη τι άλλο αξίζουν μία επίσημη απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κατηγορείτε την κυβέρνηση για τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ; Μήπως γιατί κόπτεστε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ή γιατί δυσκολεύει τις εξωθεσμικές σας συνεννοήσεις», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία.
«Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη σας θυμίζω τι σημαίνει αντισυνταγματική και με τη βούλα παρέμβαση. 1. Με τον νόμο 4024/2011, ΟΣΚ τερματίστηκαν οι διώξεις για μισθολογικές υπερβάσεις. 2. Απαλλαγή διοικήσεων όλων των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Δεν συνιστά δωροδοκία η υλική παροχή για ένδειξη ευγνωμοσύνης», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Με την πρωτοβουλία του κ. Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο που προέβλεπε ότι στελέχη και υπάλληλοι δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων τιμωρούνται με αυστηρότατες ποινές, κακουργηματικού χαρακτήρα. Με την κατηγορία αυτή ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και ΜΚΟ.
Η τροπολογία κατατέθηκε 6.5.2014 και προέβλεπε μικρότερες ποινές και στη συνέχεια αφού ίσχυσε κάποια μικρή περίοδο καταργήθηκε ως λάθος. Παρόλα αυτά έδινε το δικαίωμα στους κατηγορούμενους να δικάζονται με αυτόν τον νόμο. Ευτυχώς χαρακτηρίστηκε αργότερα αντισυνταγματική η διάταξη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τα θαλασσοδάνεια στα πολιτικά κόμματα
«Παρέμβαση για απαλλαγή στελεχών τραπεζών από κάθε ευθύνη για σύναψη δανείων πάσης φύσεως. Πρόκειται για τα θαλασσοδάνεια στα πολιτικά κόμματα και κυρίως της Νέα Δημοκρατία.
Τα κόμματα είχαν βάλει εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις. Είχαν εξασφαλίσει ότι εσαεί θα αναπαράγεται ο δικομματισμός και οι υψηλές χορηγήσεις. Κι όμως δόθηκαν δάνεια που δεν μπορούν να πληρωθούν», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Παρέμβαση με υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. Νυχτερινή τροπολογία που υπερψηφίστηκε με την 5η προσπάθεια χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Για τη νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών μεγάλων ομίλων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοβαν από συντάξεις και χάριζαν πρόστιμα σε μεγάλους ομίλους», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Η 13η παρέμβαση σκόπευε στον έλεγχο του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος. Ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο με τροπολογία του κ. Αθανασίου λίγο πριν τις εκλογές. Έλεγε η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η αιφνιδιαστική τροποποίηση ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές δημιουργεί ερωτηματικά», είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η καθιέρωση δύο σταυρών αντί για έναν δημιούργησε την υπόνοια για άτυπες συμμαχίες και να διευκολύνει την εκλογή ορισμένου υποψηφίου έστω και ως αναπληρωματικού μέλους. Αυτή η παρέμβαση εξυπηρέτησε ποια άραγε σκοπιμότητα;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
“Θα επαναδιαπραγματευθούμε τη συμφωνία με τη Siemens”
Στο σκάνδαλο της Siemens αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στη συζήτηση για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη.
«Κλείνω με το σκάνδαλο των σκανδάλων. Αναφέρομαι στο σκάνδαλο της Siemens και τον απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η πρώτη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει τον συμβιβασμό από τη Βουλή και υποχώρησαν. Όμως η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν είχε τέτοιες αναστολές. Έτσι επιχειρήθηκε να ξεπλυθεί τόσο το πολιτικό προσωπικό όσο και η ίδια η εταιρεία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το ποσό που πλήρωσε η γερμανική εταιρεία ήταν μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ όταν η εξεταστική επιτροπή υπολόγισε τη ζημιά στα 2 δισεκατομμύρια. Η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει επιτροπή διεκδικώντας επαναδιαπραγμάτευση με τη Siemens. Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχετε. Άλλωστε οι σχέσεις σας με πρόσωπα μπορεί να φανούν χρήσιμες», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Φωτογραφία: Eurokinissi