Τσίπρας: Έχετε καταφέρει να βυθίσετε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην ανασφάλεια

Για “άνεμο οργής και αποδοκιμασίας” κατά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις ομιλίες των υπουργών που προηγήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι “πρέπει να βρίσκονται σε απόγνωση και πανικό, μην έχοντας να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στο λαό”. Όπως είπε, “οι περισσότεροι ανέβηκαν για να εκτοξεύσουν επιθέσεις και ύβρεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ” και τους κατηγόρησε ότι “δεν έχουν κανένα σχέδιο για να τιθασεύσουν το κύμα ακρίβειας”.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στη ΔΕΘ, “ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τον άνεμο αισιοδοξίας που φυσά στη χώρα”, τονίζοντας ότι τον προειδοποίησε μία βδομάδα μετά “ότι το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για τη κυβέρνηση”.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι “η οργή” έρχεται ως αποτέλεσμα του ότι “η ζωή των πολιτών γίνεται ολοένα δυσκολότερη και η “αποδοκιμασία” γιατί “εκλεγήκατε με την υπόσχεση να την κάνετε καλύτερη” μετά τα μνημόνια. “Αλλά εσείς, χωρίς να έχετε ασφυκτικές πιέσεις, χωρίς τρόικα και μνημόνια, έχετε καταφέρει να βυθίσετε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην ανασφάλεια”, πρόσθεσε. “Ανασφάλεια για τη ζωή, για τη δουλειά, για τη περίθαλψη, για την εκπαίδευση, αλλά και για τη καθημερινότητα”, υπογράμμισε.

«Στις αρχές του μήνα, στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τον άνεμο αισιοδοξίας που φυσά στη χώρα. Τον προειδοποίησα ότι το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για τη κυβέρνησή σας. Οργής γιατί η ζωή των πολιτών γίνεται ολοένα πιο ανυπόφορη.», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποδοκιμασία γιατί εκλεγήκατε με την υπόσχεση να την κάνετε καλύτερη. Αλλά εσείς, χωρίς να έχετε ασφυκτικές πιέσεις γιατί δεν έχετε ούτε τρόικα ούτε μνημόνια, έχετε καταφέρει να βυθίσετε τη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην ανασφάλεια. Για τη ζωή, για τη δουλειά, για τη περίθαλψη, για την εκπαίδευση, αλλά και για τη καθημερινότητα. Για το νοίκι που ανεβαίνει. Για το μήνα που δε βγαίνει. Για το εισόδημα που εξαερώνεται πριν βγει το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα», πρόσθεσε.

«Και όσο βλέπω τον τρόπο που επιχειρείτε να αντιμετωπίσετε τα μεγάλα και τα δύσκολα που είναι μπροστά, ένα μόνο συμπέρασμα μπορώ να βγάλω με ασφάλεια: Ακόμη δεν έχετε και δεν έχουμε δεί τίποτα. Ο άνεμος της οργής και της αποδοκιμασίας σας θα γίνει τυφώνας, όσο θα μπαίνει ο χειμώνας. Δεν έχω ξαναδεί πρωθυπουργό να ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη να κάνει ανακοινώσεις για την οικονομία. Να τις πανηγυρίζει το οικονομικό επιτελείο ως δήθεν πλουσιοπάροχες παροχές.Και δυο μέρες μετά να αναγκάζεστε να δίνετε διαρροές για νέα μέτρα που θα αναγγελθούν κάποια στιγμή αργότερα, μπας και μετριάσετε την απογοήτευση των πολιτών», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Εξαγγείλατε σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στο ρεύμα, με ένα πακέτο μόλις 150 εκ. Και μας είπατε μάλιστα ότι αυτά τα ψίχουλα θα καλύψουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια στο ρεύμα. Τα 9 ευρώ. Σε ποιος απευθύνεστε;» σημείωσε.

«Ή δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις αυξήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στους λογαριασμούς ή μας δουλεύετε ψιλό γαζι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Μόνο οι αυξήσεις στη χοντρική αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δις μέχρι τον Μάρτιο. Και εσείς δίνετε 150 εκ. Δηλαδή ασπιρίνες για τη βαριά ασθένεια. Και το μέσο νοικοκυριό θα δεί, παρά τα 9 ευρώ, αυξήσεις της τάξης του 30% και ενδεχομένως και παραπάνω στα τιμολόγια του ρεύματος. Και μη προσπαθείτε να ξεφύγετε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης και για την πανδημία: «Τι μας λέτε διαρκώς; Ότι δε φταίτε εσείς. Αλίμονο. Γιατί να φταίτε εσείς. Για τη πανδημία, που είμαστε η δεύτερη χειρότερη σε κρούσματα και θανάτους κατ΄ αναλογία πληθυσμού στην Ευρώπη, δεν ευθύνεστε εσείς. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο».

«Για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι που έκαψαν τη μισή Ελλάδα, πάλι δε φταίτε εσείς. Είναι η κλιματική κρίση. Παγκόσμιο φαινόμενο. Αλίμονο. Για την ακρίβεια τώρα, πάλι δε φταίτε εσείς. Εδώ μέχρι και για το φιάσκο του ανασχηματισμού δε φταίγατε εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφταιγε», τόνισε.

«Αναρωτιέμαι, αφου σε όλα τα κρίσιμα καμία ευθύνη δεν έχετε εσείς, γιατί να εκλέγουμε κυβέρνηση;» σημείωσε.

«Είστε ανήμποροι να συγκρατήσετε την τιμή στο γάλα, το ψωμί και τον καφέ. Δε δίνετε την παραμικρή διασφάλιση στον καταναλωτή για τα είδη πρώτης ανάγκης και τον καλείτε να γκουγκλάρει για να βρει τις χαμηλότερες τιμές», είπε.

«Χθες στη Γερμανία κέρδισε τις εκλογές ο κος Σόλτς, με σχέδιο αύξηση 24% στο ημερομίσθιο», είπε για τον κατώτατο μισθό.

«Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αυξήσαμε το μισθό κατά 75 ευρώ, 11% και κατά 162 ευρώ, 27% για τους νέους έως 25 ετών και υποσχεθήκαμε αύξηση 7,5%+7,5% τη διετία. Και εσείς υπο τη πίεση της δικής μας εξαγγελίας είχατε υποσχεθεί αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Γιατί δεν ανακοινώσατε αντίστοιχα αύξηση του μισθού στο 12% και μόνο 2%, δηλαδή 13 ευρώ από 1/1/22;», ανέφερε.

«Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, δεν είπε κουβέντα για την ΑΜΚ της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά (…)», είπε μεταξύ άλλων.

«Γιατί έλειψε αυτή η αναφορά από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αφού εσείς οι ίδιοι ισχυρίζεστε ότι η εκχώρηση της στους ιδιώτες θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρίας αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες;», τόνισε.

«Ποιος πρωθυπουργός θα αρνιόταν ένα τέτοιο δώρο από το βήμα της ΔΕΘ; κ. Σκρέκα αφελής δεν είστε, ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε και για ποιους το κάνετε. Γι’ αυτό και το κρύψατε, γι’ αυτό και η εκχώρηση της ΔΕΗ πάει να γίνει αστραπιαία και αιφνιδιαστικά. Όπως πολύ καλά ήξεραν τι έκαναν και κάποιοι άλλοι, που έστησαν κερδοσκοπικό χορό στις πλάτες της μεγαλύτερης εταιρίας κοινής ωφέλειας στη χώρα. Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ (του ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της εταιρίας, όπως όλοι προεξοφλούσαν – με βάση και τα κυβερνητικά πανηγύρια – αυτή βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου», είπε.

«Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης. Με δεδομένο ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, πώς συνέβη και κάποιοι απέκτησαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές; Αυτά είναι περίεργα πράγματα», ανέφερε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή