Όλα όσα συμφώνησαν Τσίπρας – Μέρκελ – Όλαντ
Τη δέσμευση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου, ότι τα σύνορα δεν θα πρέπει να κλείσουν- τουλάχιστον έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου στην οποία θα μετέχει και η Τουρκία-, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
Υπό την προϋπόθεση, ότι αυτό θα επιβεβαιωνόταν και στο τέλος της συνόδου κορυφής και δεν θα ανατρεπόταν από χώρες που απειλούν να καταφύγουν σε μονομερείς ενέργειες, -μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες-, τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε, δεν επρόκειτο να θέσει θέμα διαφωνίας για να μπλοκάρει την έκδοση κειμένου συμπερασμάτων.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα απείλησε ότι θα θέσει βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες Αλέξης Τσίπρας είχε έντονους διαλόγους με τον Τσέχο ομόλογό του και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισε:
«Φέρτε μου να υπογράψω ό, τι θέλετε αλλά δεσμευτείτε ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα τη Δευτέρα. Αλλιώς δεν έχει κείμενο συμπερασμάτων.
Δεν πρόκειται να δεχτώ να υπάρχει αλληλεγγύη μόνο στο Βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης κι όχι στο Νοτιοανατολικό άκρο».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στον βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον: «Θα βοηθήσω τον Ντέιβιντ να έχει κάτι στις βαλίτσες του, όταν επιστρέψει στη Βρετανία, αλλά αυτός έχει να διαχειριστεί την κατάσταση το Σεπτέμβριο, ενώ εμείς, άμεσα» είπε χαρακτηριστικά.
ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ
Κυβερνητικές πηγές μιλούν για θετικό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία εξέλιξη στο προσφυγικό, χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας.
Μέρκελ και Ολάντ υποσχέθηκαν επίσης στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει ό, τι βοήθεια ζητήσει και ότι δεν θα μεταφερθεί στη χώρα μας μεγαλύτερη πίεση για το προσφυγικό.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, είχε τονίσει πως: «η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό κι αυτό αναγνωρίζεται από όλες τι χώρες. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πέσει το βάρος τις κρίσης σε μια χώρα».
Και οι τρεις ηγέτες, πάντως, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η Τουρκία και η αποτελεσματική συνδρομή του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Στην τριμερή δόθηκε και η διαβεβαίωση στον πρωθυπουργό ότι η συζήτηση περί αλλαγής στη Σένγκεν και απομόνωσης της Ελλάδας έχει κλείσει, ενώ η Αθήνα επιμένει πως όλα κρίνονται από το τι θα γίνει στην Τουρκία, ζητώντας μετ΄ επιτάσεως να υπάρξει επανεγκατάσταση από τη γείτονα.
Την συζήτηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρα, απασχόλησε και η πορεία της οικονομίας και η αξιολόγηση του Προγράμματος. Από το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνουν τέλος, ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί για να «κλείσει» η αξιολόγηση.
Σε αυτή την κατεύθυνση επομένως θα κινηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Φωτογραφία: eurokinissi