Τσίπρας: Απολύτως εφικτή μια τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας»

«Είναι απολύτως εφικτό να έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης Μάρτη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντησή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του Γιόζεφ Μούσκατ και πρόσθεσε ότι η χώρα είναι σε φάση εντατικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. 

Όπως είπε, απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους που ξεπερνούν τις ευθύνες της Ελλάδας και αφορούν τα βήματα που καλούνται να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Για αυτό, εξήγησε, δεν ξέρει αν θα υπάρξει πλήρης συμφωνία. 

«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε στις 25 του Μάρτη να συσκεφθούμε στη Ρώμη οι 28 με μια έγνοια λιγότερη στο τραπέζι των συζητήσεων», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός. 

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας»

Εξάλλου, σχολίασε ότι η Ε.Ε. είναι το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο των λαών της και πως χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας, στους δείκτες και τους αριθμούς και σε μια λογική εξαιρέσεων από το εργασιακό και κοινωνικό της κεκτημένο.

«Απειλή η άνοδος της ξενοφοβίας και του εθνικισμού»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον φαίνεται να απειλείται από σημαντικές προκλήσεις, αναφερόμενος στην ανεργία και τη συρρίκνωση, όπως είπε, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στην προσπάθεια «να απαντήσουμε αποτελεσματικά αλλα και στη βάση των αρχών ευρωπαικών στην προσφυγική και τη μεταναστευτική κρίση, καθώς και στην άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «απειλούνται κοινές μας αξίες από την άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού», σημειώοντας ότι οι πολιτικές δυνάμεις που τις πρσεβύουν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης.

«Θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο»

Ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία, κάνοντας αναφορά στον σεβασμό του διεθνούς δικαιού και των αρχών των καλής γειτονίας και υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει αταλάντευτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο. Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας παρά τις προκλησεις, όπως είπε, να διατηρήσει ανοιχτους τους διπλωματικούς διαύλους και τον διάλογο με τη γειτονική χώρα.

Αιχμές για τη στάση κρατών έναντι της προσφυγικής κρίσης

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση είπε ότι αυτή αντιμετωπίζεται και πως παρά τις δυσκολίες η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Όμως, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να υπάρξει αλά καρτ τήρηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, αφήνοντας αιχμές για τα κράτη μέλη που αρνούνται να επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί. 

«Η αλληλεγγύη είναι ιδρυτική αξία και δεν μπορεί κάποιες χώρες να την αποδέχονται και κάποιες άλλες όχι», σημείωσε. 

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στα βήματα που γίνονται εντός συνόρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, λέγοντας: «Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα βεβαίως, αλλά είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι».

Μούσκατ: Αναγκαίος ο κοινωνικός πυλώνας στην Ε.Ε.

Την ανάγκη να υπάρξει κοινωνικός πυλώνας ως αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της Ε.Ε., τόνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, και τόνισε ότι «στην Ελλάδα βρήκα κάποιον που συμμερίζεται απόλυτα την άποψή μου».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που έχουν άλλες πολιτικές απόψεις και πρέπει να τους πείσουμε. Μπορεί να υπάρξει και συμμαχία προθύμων που θέλουν να προχωρήσουν, ώστε να υπάρξει ένα πραγματικό όραμα για καλύτερες κοινωνικές συνθήκες και λιγότερη ανεργία, υπογράμμισε.

Υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Μάλτα συμφωνούν στην ανάγκη του Ταμείου Συνοχής και του όρου νησιωτικότητας, ζητήματα που είχαν εξεταστεί και κατά τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών.

Ανέφερε ότι στην έκτακτη Σύνοδο της Ρώμης θα τεθεί υψηλά και το ζήτημα του Brexit καθώς όπως τόνισε «ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η ισχύς του άρθρου 50 για το Brexit. Να δοθεί μία κατεύθυνση στη Ρώμη και με βάση τη Λευκή Βίβλιο» είπε και πρόσθεσε ότι πιθανότατα να υπάρξει έκτακτη σύσκεψη τον Απρίλιο προκειμένου να δοθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για το Brexit στον Επίτροπο Μπαρνιέ.

111

1

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή