Βούτσιτς: “Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, ήταν μαζί μας, δεν της έχουμε δείξει αρκετό σεβασμό σε αυτό”
Οι συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα και Σερβία στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αφορούν ενέργεια, μεταφορές, δίκτυα και τουρισμό.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της περιοχής: «Έχουμε νέες δυνατότητες, υπάρχει ανάγκη για έναν καλύτερο δυνατό συντονισμό των περιοχών μας σε διεθνές επίπεδο». Η μεγάλη φιλία των δυο χωρών να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας εκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη την πόλη που φιλοξενεί το πρώτο ανώτατο Συμβούλιο, μια πόλη, όπως είπε ο πρωθυπουργός που καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας.
Η Ελλάδα παραμένει στους 3 σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δυο χωρών μέσω σιδηροδρομικής διασύνδεσης Πειραιά – Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός τόνισε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασία, με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS ενω συμφωνήθηκε και συνεργασία των δυο λαών και για τον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης.
Τι δυο χώρες τις συνδέει και ο πολιτισμός, είπε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας. Παράλληλα ανέφερε ότι αναβαθμίζεται και ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης ενώ εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τραφικινγκ, το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα την ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
“Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματά μας”
«Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο.
Υπογράμμισε πάντως πως η Ελλάδα «μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας», ενώ διαμήνυσε πως «είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας». Όπως παρατήρησε, οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.
«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σ.σ.: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως «ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει».
Επισήμανε τέλος ότι «η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σσ: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της Ε.Ε., πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».
Τέλος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, πως τον Οκτώβριο ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφτεί το Βελιγράδι μετά απο επίσημη πρόσκληση του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς.
“Επιθυμούμε λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων”
«Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατα τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι έχει καταστεί σαφές στον νέο πρωθυπουργό «πως υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συνόδου του ΝΑΤΟ, που αναφέρουν ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα της ονομασίας».
Αναφορικά με την ανάγκη αποκατάστασης της σταθερότητας στη γείτονα χώρα σημείωσε πως αυτή περνάει και μέσα από την αποκλιμάκωση των εθνικισμών στο εσωτερικό της.
«Το χειρότερο να συμβεί σε όλους μας είναι να έχουμε μία διαρκώς αποσταθεροποιημένη χώρα στα Βαλκάνια, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή πήραμε πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίησή της και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε: «Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει επαφές με τον κ. Νίμιτς, ενώ τα ΥΠΕΞ των δυο χωρών έχουν εντατικές συνομιλίες».
Βούτσιτς: “Για τα Σκόπια υπάρχει λύση στην ονομασία μόνο εάν είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα”
Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς διαβεβαίωσε ότι η Σερβία θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, ήταν μαζί μας, δεν της έχουμε δείξει αρκετό σεβασμό σε αυτό».
«Για την κυβέρνηση των Σκοπίων υπάρχει λύση στην ονομασία μόνο εάν είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Σέρβος Πρόεδρος στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης, στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του αλλά και για την «ξεκάθαρη ελληνική θέση σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο».
«Είπα στον κ. Τσίπρα, στον Αλέξη, ότι η Σερβία θέλει -και δεν εκβιάζει κανέναν, δεν ζητάει τίποτα από κανέναν- να ξέρει πότε θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, η Σερβία θα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, όλα τα κεφάλαια τα οποία πρέπει να ανοίξουμε για να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο κ. Βούτσιτς, υπογραμμίζοντας πως αυτό «είναι σημαντικό ώστε οι άνθρωποι στη Σερβία να έχουν περισσότερα κίνητρα».
Είναι σημαντικό, είπε ο κ. Βούτσιτς, «να έχουμε ένα πλαίσιο εντός του οποίου μπορούμε να γίνουμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «ζητήσαμε από τον φίλο μας, τον Αλέξη, να μας βοηθήσει να πάρουμε αυτή την απάντηση».
Ο κ. Βούτσιτς διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ότι η Ελλάδα πάντα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Σερβίας από όλες τις απόψεις και πρόσθεσε: «Εμείς την Ελλάδα τη βλέπουμε ως εξαιρετικά φιλική χώρα, πολύ φιλικό λαό. Ελπίζω ότι οι Έλληνες στη Σερβία το αισθάνονται αυτό όπως εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι που έρχονται στην Ελλάδα».
Ο κ. Βούτσιτς αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Σερβίας, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται τόσο για την ανάπτυξη σερβικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και ελληνικών στη Σερβία.
Χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη σημερινή συνάντηση, αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα και «σημαίνουν πολλά για το μέλλον» αλλά και σ’ αυτές που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών στις δύο χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμφωνία για τις άδειες οδήγησης. «Στόχος της συζήτησής μας είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας» υπογράμμισε.
Ο Σέρβος Πρόεδρος είπε ότι ο σημερινός όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας δεν ικανοποιεί ούτε τον ίδιο ούτε τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Αφού συνεχάρη την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό για «τα καλά οικονομικά αποτελέσματα» και το γεγονός ότι «η Ελλάδα πατάει και πάλι σε υγιή πόδια», ο κ. Βούτσιτς διαβεβαίωσε πως το επόμενο διάστημα «θα υπάρξουν όλο και περισσότεροι Σέρβοι επιχειρηματίες που θα μπορέσουν και θα θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Αναφέρθηκε στη σημασία έργων υποδομής όπως «η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι, που συνδέεται με τη γραμμή Βελιγράδι – Βουδαπέστη και μας χρειάζεται γιατί περνάει από τη Σερβία από τον νότο ως τον βορρά».