Με την εφ’ όλης της ύλης επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην κυβέρνηση κορυφώθηκε η σύγκρουση στη Βουλή μετά την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας με σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα ελληνοτουρκικά υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση Μησοτάκη δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες; Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες το Όρουτς Ρέις παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας…Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;».
Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις. Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό. Μας είπε ο κος Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων. Αλίμονο ‼! Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή».
Ακολούθως ρώτησε: « Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων; Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι. Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα. Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο». Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης.
«Άλλο πατριωτισμός και άλλο εθνικισμός».
Πατριωτισμός είναι να αγαπάς και να υπερασπίζεσαι τη πατρίδα σου. Εθνικισμός είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων. Εθνικιστές είναι οι ναζί της Χρυσής Αυγής. Εθνικιστές ήταν πολλοί από αυτούς με τους οποίους πορευτήκατε χέρι-χέρι στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα όχι μόνο εφαρμόζετε αλλά και τιμάτε.
Και ναι, είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί παρά τις κραυγές των εθνικιστών, ήταν μια πατριωτική συμφωνία. Και φαίνεται σήμερα αυτό.
Για αυτό άλλη φορά κ. Χρυσοχοΐδη να προσέχετε τα λόγια σας. Γιατί αυτή εδώ η παράταξη που εκπροσωπούμε. Η παράταξη της Αριστεράς, της προόδου, της δημοκρατίας, έχει δώσει φόρο αίματος για τη πατρίδα. Στα χρόνια της εθνικής αντίστασης, στα χρόνια του ΕΑΜ. Όταν οι εθνικιστές και οι δήθεν εθνικόφρονες, ειδικά στη περίοδο της κατοχής ήταν συνεργάτες των κατακτητών. Να προσέχετε λοιπόν τι λέτε σε αυτήν εδώ την αίθουσα.
Οφείλετε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη σήμερα μια ξεκάθαρη απάντηση επ’ αυτού. Υιοθετείτε όσα είπε ο κος Χρυσοχοΐδης; Δώστε μία ξεκάθαρη απάντηση»
«Να ασκήσετε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στην Κρήτη»
«Να πάρετε μία πρωτοβουλία εθνικής και πατριωτικής ευθύνης. Δε σας προτρέπουμε να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων και υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου.
Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της ενεργητικής διπλωματίας είναι μήνυμα εμπλοκής.
Είναι ακριβώς το αντίθετο: Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που θα εμποδίσει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς.
Δε σας προτρέπουμε λοιπόν στο δρόμο της επιχειρησιακής έντασης. Αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε το δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας.
Σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη. Και ανάλογα με τις εξελίξεις νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Διότι ο μόνος τρόπος να για να υπερασπιστείς ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο σήμερα αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε το νόμο Κατσέλη»
«Το για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να είναι επαρκής απάντηση σε ένα δικό σας νομοσχέδιο και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο βρίσκονται σε ριζική αντίθεση η συντριπτική πλειονότητα όλων των φορέων που τοποθετήθηκαν στη Βουλή. Όλοι, με εξαίρεση την Ένωση Τραπεζών. Πάμε να δούμε ένα προς ένα.
Σημείο πρώτο: Προστασία πρώτης κατοικίας. Τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια; Υπήρχε ο νόμος Κατσέλη που παρείχε προστασία, τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη που συμπεριέλαβε τα χρέη προς το δημόσιο και επίσης παρείχε προστασία. Από το 2010 και μέχρι να εκλεγείτε καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατήργησε τη προστασία της πρώτης κατοικίας. Τον Φλεβάρη του 19, δεν έληξε η προστασία αλλά η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και αμέσως μετά, τον Μάρτη του 2019 νομοθετήθηκε ο 4605/2019, ο λεγόμενος και νόμος Φλαμπουράρη, που επίσης παρείχε προστασία.
Ο νόμος αυτός καθιέρωνε μία δεσμευτική για τις τράπεζες λύση ρύθμισης των χρεών που προστάτευε την κύρια κατοικία, με στόχο να λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατά το δυνατόν χωρίς δικαστήρια. Ακόμη κι αν η τράπεζα αρνούνταν τη ρύθμιση, το δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να επικυρώσει τη συγκεκριμένη λύση που υποδείκνυε ο νόμος. Ο οφειλέτης δεν είχε καμία ανασφάλεια ή αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσής του. Μας ασκείτε κριτική ότι νόμος τελικά δε λειτούργησε. Πως να λειτουργήσει αφού εκλεγήκατε εν τω μεταξύ εσείς και ήσασταν υπεύθυνοι να παρακολουθείτε την εφαρμογή του και την προσαρμογή των κριτηρίων ;
Για να τελειώνει λοιπόν το παραμύθι : Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη»
«Αφήσατε άδεια ταμεία και σας αφήσαμε 37 δις»
«Σημείο δεύτερο, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που διόγκωσε το ιδιωτικό χρέος. Κυβερνήσατε 40 χρόνια και για το χρέος φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Αφήσατε το 2009 έλλειμα 15% και τα νοικοκυριά υπερχρεωμένα.
Φέρατε το psi και κουρέψατε ασφαλιστικά ταμεία και ομολογιούχους.
Πιο πριν φτιάξατε τη φούσκα των δομημένων ομολόγων.
Τη φούσκα των στεγαστικών δανείων. Των καταναλωτικών δανείων. Και σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ ;
Δε ντρέπεστε λιγάκι να τα λέτε αυτά; Σε ποιους τα λέτε;
Που μας αφήσατε άδεια ταμεία και μια χώρα χρεοκοπημένη στα μνημόνια και σας αφήσαμε 37 δισ, ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος και 11 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς;».
«Πλειστηριασμοί μόνο σε όσους φέσωσαν, όχι στην πρώτη κατοικία»
«Ενώ ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας, μας λέτε γιατί έγιναν πλειστηριασμοί. Ενώ εμείς είχαμε προστατευμένα τα ευάλωτα, τα λαϊκά νοικοκυριά, τη πρώτη κατοικία, μας λέτε γιατί έγιναν πλειστηριασμοί. Λέτε μάλιστα ότι έγιναν 20.000 – 22.000. Μα φυσικά έγιναν πλειστηριασμοί, αλλά έγιναν γι’ αυτούς που αφού φέσωσαν τις επιχειρήσεις τους, ζούσαν ζωή πλουσιοπάροχη. Με τα λεφτά στο εξωτερικό και με τις βίλες, τα κότερα, τα σκάφη άθικτα στο εσωτερικό.
Έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς. Η πρώτη κατοικία ήταν επί των ημερών μας θεσμικά και νομικά κατοχυρωμένη. Και το μόνο φύλλο συκής που σας έχει απομείνει μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι μια απόφαση των ίδιων των Τραπεζών, να κρίνουν αν θέλουν να προστατεύσουν τους ευάλωτους.
Και εσείς δε νομοθετείτε παρά το ότι το εξαγγείλατε στη ΔΕΘ για μέχρι τέλος του χρόνου και παρά ότι σας φέραμε τροπολογία για να επεκτείνετε τη προστασία, εσείς αρνηθήκατε. Και έχετε το θράσος να μιλάτε»
«Θέλετε να περάσουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας από τους μικρομεσαίους στα funds»
«Έχετε επίσης και εδώ, μια ρύθμιση για το αγαπημένο σας θύμα, τον κόσμο της εργασίας. Με τον μέχρι σήμερα ισχύοντα νόμο οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζουν να είναι σε ισχύ ακόμη και μετά την πτώχευση της επιχείρησης και έτσι οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να βγάλουν μερικά μεροκάματα ακόμη. Με το νομοσχέδιό σας οι συμβάσεις εργασίας λύνονται αυτόματα και χωρίς αποζημίωση με την κήρυξη της πτώχευσης. Τέτοιος ζήλος, τέτοια ταχύτητα για να κερδίζουν μόνο οι τράπεζες; Τι άλλο προωθείτε ως ευεργετικό; Ότι θα προστατευθούν οι πολίτες από τις εξώσεις. Άλλο μεγάλο ψέμα. Μα όποιος βγάζει μέχρι 7.000 το χρόνο θα χάνει κι αυτός την ιδιοκτησία του και ό,τι περιουσία έχει, απλά θα γίνεται ενοικιαστής στο ίδιο του το σπίτι. Και αν μετά από 12 χρόνια θα μπορούσε να ξαναγοράσει το σπίτι του, τα μισθώματα που θα έχει καταβάλει δε θα υπολογίζονται.
Ακόμη και αν εν μέσω της δωδεκαετίας κάποιος κερδίσει το τζόκερ και βρει τα χρήματα, δε θα μπορεί να αγοράσει το σπίτι του αν δε δώσει και τα μισθώματα όλης της δωδεκαετίας, επιπλέον της εμπορικής αξίας. Γιατί όμως εδώ ο νόμος σας είναι τόσο σκληρός και ανελαστικός; Γιατί αυτή είναι η ουσία και ο στόχος. Να υπάρξει με διαδικασίες fast track μαζική αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας από τους μικρομεσαίους στα funds.
Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι οι τράπεζες χρειάζονται εμπράγματες διασφαλίσεις για να παρουσιάσουν προς τα funds, προκειμένου να τους περάσουν τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων. Και ποιες είναι αυτές οι διασφαλίσεις; Μα τα σπίτια των ευάλωτων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών».
«Τέλος στο πάρτι των ισχυρών»
«Και ειλικρινά γεννάται μια απορία. Γιατί γίνονται όλα αυτά. Θα προσπαθήσω να το απαντήσω επί της ουσίας. Οι τράπεζες έχουν βασική ευθύνη και για τη χρεοκοπία της χώρας αλλά και για τη πορεία της οικονομίας. Ευθύνονται για τα θαλασσοδάνεια, τα δανεικά και αγύριστα. Ευθύνονται για τις φούσκες των κόκκινων δανείων. Ευθύνονται και για τη μη παραγωγική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Και φυσικά για χάρη τους, προκειμένου να σωθούν, υποβληθήκαμε σε τεράστιες θυσίες, μέσα από μνημόνια ακραίας λιτότητας. «Και τις κρατήσαμε πράγματι – και ορθώς – όρθιες, με τρείς απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις με δημόσιο χρήμα, από το υστέρημα των πόρων του ελληνικού λαού. Ωστόσο ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι μόνο οι τράπεζες και οι τραπεζίτες το πρόβλημα. Κυρίως είναι οι πολιτικές ηγεσίες, οι κυβερνήσεις. Εμείς επί τέσσερα χρόνια δώσαμε μάχη να ξελασπώσουμε τις δικές σας λάσπες. Προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους. Βάλαμε τέλος στο οργιώδες πάρτι των ισχυρών. Και το πληρώσαμε. Όπως πληρώσαμε και το γεγονός ότι έχοντας ως στόχο να ξεχρεώσουμε τη χώρα, κυβερνήσαμε με τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει αυξηθεί μέσα στο 2020 κατά 56 δισ. Από τα 56 δις ξέρετε πόσα πήγαν στην πραγματική οικονομία Μόλις τα 10. Και ακούστε τώρα. Από αυτά τα 10, τα μισά, 5 ολόκληρα δισ, ξέρετε πού έχουν κατευθυνθεί; Σε πέντε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Δηλαδή σε αυτούς που είτε τα έχουν λιγότερο ανάγκη, είτε μπορούν να αποδείξουν ότι δε τα χρειάζονται. Αλλά σπεύδουν να ευνοηθούν».
«Αλλά ας μη κρυβόμαστε: Ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα είναι το ίδιο το κόμμα σας. Χρωστάτε πάνω από 300 εκατ. στις τράπεζες»
«Η ανεργία αναμένεται φέτος να πάει από το 17% στο 21%, ακόμη και αν η ύφεση στο τέλος του χρόνου είναι μικρότερη από 10%. Κάτι παραπάνω από 1 στους 10, στη πλειοψηφία τους νέοι εργαζόμενοι, δουλεύουν ήδη για μισθό μέχρι 200 ευρώ. Αυτά είναι έργα δικά σας κ. Μητσοτάκη. Καμία κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός δε κατάφεραν να διαλύσουν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο».
«Δεσμευόμαστε για κατάργηση του νόμου»
«Δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό: Ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι αυτός. Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά, θα είναι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο. Με Συστημική τράπεζα υπό Δημόσιο μανάτζμεντ. Με αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Με παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και όχι στην ελίτ. Με προστασία της λαϊκής κατοικίας αλλά και με μια στεγαστική πολιτική που θα βάζει ως προτεραιότητα το δικαίωμα κάθε πολίτη στη στέγη, ως ανθρώπινο δικαίωμα. Με διεύρυνση και επέκταση του επιδόματος στέγης, που εμείς θεσπίσαμε, σε ευάλωτα νοικοκυριά και νέους. Με κούρεμα χρεών όχι για τους εφοπλιστές αλλά για τους ευάλωτους και τους μικρομεσαίους.
Όπως κάναμε ήδη για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία».
«Και η δεύτερη φορά να το ξέρετε και για εμάς και για εσάς και κυρίως για το λαό, θα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα».