Τσακαλώτος: Οι δανειστές ήθελαν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ (Βίντεο)

«Οι δανειστές ήθελαν να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αν νικούσε θα δημιουργούσε νέα δεδομένα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο ντοκιμαντέρ «thisIsACoup», του δημοσιογράφου, Πολ Μέισον (Paul Mason).
Σε ντοκιμαντέρ, το οποίο ακολουθεί τους πρωταγωνιστές των μεγάλων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων του 2015, από την εκλογή της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μέχρι για τη νέα συμφωνία του τρίτου μνημονίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε πως, το Grexit θα επηρέαζε τους φτωχότερους και ήταν αυτό που ήθελαν εξ αρχής ορισμένοι, παραδεχόμενος πως, «το βασικό λάθος της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν κάναμε αρκετά στο θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής ώστε να δείξουμε ότι εννοούμε όσα λέμε».
Σχετικά με το μεγάλο βαρίδι του χρέους, ο υπουργός Οικονομίας, δήλωσε πως, «αν δεν λυθεί το πρόβλημα του χρέους η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν περίοδο στασιμότητας. Θα έχουμε μια ακόμα “διαβολική δεκαετία”. Ακόμα και δεξιοί οικονομολόγοι λένε ότι δεν μπορείς να έχεις νομισματική ένωση αν δεν αντιμετωπίσεις το θέμα του χρέους».
Το παράλληλο πρόγραμμα
Πρέπει να υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα, είχε δηλώσει ο υπουργός δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως, «Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι απλά για να εκτελέσει τη συμφωνία ή να συζητά μόνο πόσο διαφωνεί. Πρέπει να υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα. Θα δώσεις μάχες, σημειώνει, θα κερδίσεις κάποιες θα χάσεις κάποιες άλλες. Θα μάθεις, τόσο από τις νίκες όσο και από τις ίδιες τις μάχες και τις ήττες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια μάχη για να ανατρέψει τα δεδομένα
«θα ήμουν ευτυχής αν υπάρχουν διαδηλώσεις κατά του προγράμματος λιτότητας αλλά και αν υπάρχουν προτάσεις», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, καθώς, «στις διαπραγματεύσεις μπορείτε να πείτε ότι πήγαμε καλά ή όχι καλά αλλά στο τέλος ο κόσμος ξέρει ότι οι αντίπαλοί μας δεν συζητούσαν για οικονομικά και τον καλύτερο τρόπο να βγούμε από την κρίση. Ήθελαν ήττα ΣΥΡΙΖΑ γιατί αν νικούσε θα δημιουργούσε νέα δεδομένα. Γι’ αυτό λέω ο κόσμος να είναι ανεκτικός με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί έδωσε μια μάχη για τους άλλους».
Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η αριστερά πρέπει να έχει απαντήσεις για το πως διοικείς το δημόσιο τομέα, ποιος είναι ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα.
Για το σίριαλ της διαπραγμάτευσης που οδήγησε στο νέο μνημόνιο, ο υπουργός είπε πως, «Όλοι ήξεραν ότι η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα γίνονταν δεκτή με ανοικτές αγκάλες (…) Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το τρίτο μνημόνιο». Στη συνέχεια προσέθεσε πως, «Κάναμε έναν τακτικό συμβιβασμό και το βασικό είναι αν μπορούμε να τον εντάξουμε σε μια πιο ριζοσπαστική πολιτική».
«Κατά τη γνώμη μου αυτή η απάντηση πάει πέρα από την Ελλάδα. Αν παραμείνουμε η μόνη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη τα επόμενα 3-4 χρόνια δεν νομίζω ότι θα είμαστε επιτυχημένοι γιατί δεν θα έχουμε δημιουργήσει μια νέα Ευρώπη και μια ομάδα που θα κάνει διαφορετικές ερωτήσεις και θα δίνει διαφορετικές απαντήσεις».
Η ελίτ ήθελε την Ελλάδα εκτός Ευρώ
Δεν ήταν αποτελεσματική η σκληρή τακτική με απειλή το «Grexit», γιατί κάποιοι επιθυμούσαν ακριβώς αυτό, είπε ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας πως, «όταν η στρατηγική σου είναι κάτι που οι άλλοι ήθελαν έτσι και αλλιώς δεν είναι πολύ αποτελεσματική. Ένα μέρος των ελίτ ήθελαν την Ελλάδα εκτός του ευρώ». Ένα Grexit θα επηρέαζε τους φτωχότερους, αυτούς που είχαν 1.000 – 2.000 ευρώ στις τράπεζες και αυτό είναι κάτι που μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποφασίσει ελαφρά την καρδία.
Σχετικά Άρθρα
23/07/2025 - 14:05
23/07/2025 - 12:59
23/07/2025 - 12:30
Δείτε επίσης