Λιγότερες οι αρνητικές επιπτώσεις των τραπεζικών περιορισμών σε σχέση με αυτά που περιμέναμε, είπε ο υπουργός Οικονομικών στην επιτροπή οικονομικών όπου ξεκίνησε η συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016.
Με την αγορά να νιώθει ακόμα έντονες τις πληγές των ραγδαίων οικονομικών εξελίξεων που ακολούθησαν την τραπεζική αργία, ο πλέον αρμόδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων στην ελληνική οικονομία ήταν μικρότερες από τις αναμενόμενες.
Το ερώτημα που γεννάται είναι δηλαδή τι περίμενε, να διαλυθεί εντελώς η αγορά και τώρα που ακόμα υπάρχει αλλά παγωμένη, πρέπει να χαιρόμαστε;
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, «Δεν ήταν η επίπτωση όσο σοβαρή φοβόμασταν (…) Για αυτό τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε στο τρίτο τρίμηνο και στο τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους».
Για τους τραπεζικούς περιορισμούς είχε αναφερθεί στην ομιλία του νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που εκτίμησε ότι αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016. Στην συνέχεια, εκτίμησε ότι η Οικονομία θα εισέλθει σύντομα σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης και από το 2017 έως το 2019, θα μεγεθύνεται με ρυθμούς από 2,8% έως 3,1% το έτος.
Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η εκτίμησή του ότι επειδή θα πιάσουμε τους στόχους μας μέχρι το 2018, θα χρειαστούμε ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.