Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τσακαλώτος: «Μεγάλο το ρίσκο αν πάμε με τη λογική του σταγονόμετρου, αντί να ξοδέψουμε άμεσα αυτά που μπορούμε»

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews.

Ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος υπερασπίζεται μέσω της Κυριακάτικης Kontranews τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «προσθέτει μήλα με πορτοκάλια για να εμφανίσει ότι κάνει περισσότερα από όσα πραγματικά κάνει». Εξηγεί γιατί θεωρεί πως πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την οικονομία, σημειώνει πως είναι «ζωτικής σημασίας το να μην βρεθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε ένα βουνό από χρέη» μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, κάνει λόγο για «υπαρξιακό κίνδυνο για την ευρωζώνη» και καλεί την κυβέρνηση να δεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σε τι διαφέρουν τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτά που έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μικρές διαφορές»…

Καταρχάς δεν είναι μικρή διαφορά για έναν άνθρωπο το να απολυθεί με το να μην απολυθεί, το να πάρει πλήρη μισθό ή να πάρει 533 ευρώ τον μήνα. Δεν είναι μικρή διαφορά για τις επιχειρήσεις το αν θα πάρουν τρία δισ. χωρίς υποχρέωση επιστροφής ή απλώς μια διευκόλυνση πληρωμών, γιατί από αυτό εξαρτάται σε πολλές περιπτώσεις η ίδια η επιβίωσή τους. Δεν είναι μικρή διαφορά το να καλυφθούν οι επισφαλώς εργαζόμενοι με το να μην καλυφθούν. Δεν είναι μικρή διαφορά για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα το να πάρουν ένα επίδομα με το να μην πάρουν. Άρα οι διαφοροποιήσεις δεν είναι μόνο ποσοτικές αλλά και ποιοτικές. Φυσικά και η ποσότητα μετράει, αλλά και σε αυτό το ζήτημα η ΝΔ θολώνει τα νερά κάνοντας ένα τρικ, προσθέτοντας στο ποσό των μέτρων και τις αναστολές. Με άλλα λόγια προσθέτει μήλα με πορτοκάλια για να εμφανίσει το ότι κάνει περισσότερα από όσα πραγματικά κάνει.

Γιατί λέτε πως είναι επιτακτικό να παρθούν όλα τα μέτρα άμεσα;

Δεν είναι μεγάλο το ρίσκο, εφόσον δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση; Μια άλλη ζωτικής σημασίας διαφοροποίηση είναι ότι σε αντίθεση με το πρόγραμμα της ΝΔ, το δικό μας είναι εμπροσθοβαρές. Είναι η διαφορά μεταξύ του να αφήσουμε την οικονομία και την κοινωνία να καταρρεύσουν και του να μην τις αφήσουμε. Όπως ξέρετε πιο εύκολα σπρώχνεις ένα αμάξι που κινείται, παρά θέτεις σε κίνηση ένα σταματημένο αυτοκίνητο, πολύ περισσότερο αν αυτό το αυτοκίνητο κινείται προς τα πίσω. Το ίδιο ισχύει και στην οικονομία. Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι και το να μην βρεθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε ένα βουνό από χρέη, όταν με το καλό τελειώσει η υγειονομική κρίση. Και φυσικά η πρόταση μας είναι η μόνη πρόταση που περιορίζει την αύξηση του κρίσιμου λόγου Χρέους/ΑΕΠ. Γιατί ξοδεύοντας από το μαξιλάρι που έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ και αντλώντας τους μη δανειακούς πόρους από την ΕΕ, το χρέος δεν μεγαλώνει ενώ ταυτόχρονα συγκρατείται το ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς δεν λέμε να ξοδευτούν τώρα όλα τα χρήματα. Όπως φαίνεται και στο αναλυτικότατο πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει οι πόροι είναι πολύ περισσότεροι από το ποσό που προτείνουμε να διοχετευτεί τώρα στην οικονομία γιατί αναγνωρίζουμε ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν αρκετοί πόροι και σε επόμενη φάση. Το ρίσκο όμως θα είναι μεγαλύτερο, αν αντί να ξοδέψουμε άμεσα αυτά που μπορούμε και που χρειάζεται η οικονομία, πάμε με τη λογική του σταγονόμετρου.

 

Πώς αξιολογείτε τη στάση της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας απέναντι στην πανδημία;

Η Ευρωπαϊκή οικονομική και χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική και στα δέκα χρόνια πριν τη κρίση του 2009, βοηθούσε περισσότερο τις χώρες του Βορρά. Για αυτό αυτές οι χώρες είχαν μόνιμα πλεονάσματα στο ισοζύγιο πληρωμών, δηλαδή περισσότερες εξαγωγές από ότι εισαγωγές. Και αντιστοίχως οι χώρες του Νότου είχαν συνεχόμενα ελλείμματα. Άρα ήταν μια αρχιτεκτονική, που δούλευε εξαιρετικά υπέρ των χωρών του Βορρά. Για να είμαστε πιο ακριβείς, για τους πιο πλούσιους στις χώρες αυτές. Αν αποκτούσαμε είτε ένα ευρωομόλογο, είτε δάνεια χωρίς αιρεσιμότητα θα άλλαζε αυτή η αρχιτεκτονική υπέρ των οικονομιών του Νότου. Θα σήμαινε δηλαδή λιγότερη πίεση σε αυτές τις χώρες να μειώσουν τα ελλείμματα τους μέσω πολιτικών λιτότητας, που τόσο έχουν θίξει τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα σε αυτές τις χώρες και οι βόρειες χώρες θα ήταν αναγκασμένες να κάνουν πιο επεκτατικές πολιτικές, που θα βοηθούσαν και τα δικά τους λαϊκά και μεσαία στρώματα. Αυτές οι αλλαγές είναι που πολεμάνε οι χώρες του Βορρά αλλά σε αυτή τη φάση ένα τέτοιο βέτο αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ίδια την ευρωζώνη. Η απόφαση του Eurogroup της Πέμπτης δείχνει δυστυχώς ότι αυτός ο υπαρξιακός κίνδυνος δεν έχει καν γίνει αντιληπτός από τις ηγεσίες της ΕΕ. Για άλλη μια φορά ήταν άτολμοι και ανέβαλαν τις κρίσιμες αποφάσεις. Φοβάμαι ότι αυτή η στρατηγική έχει προ πολλού δει τα όριά της.

Τι εννοείτε όταν λέτε πως η κυβέρνηση υιοθετεί τη λογική της «ανοσίας της αγέλης» στην οικονομία;

Αυτό που καταγγέλλει ο Αλέξης με αυτή τη φράση του είναι ότι η λογική της ΝΔ να μην λαμβάνει άμεσα μέτρα στην οικονομία, θυμίζει τη λογική να μην ληφθούν άμεσα μέτρα για την υγεία στη Βρετανία. Τι είπαν εκεί αρχικά; Δεν θα κάνουμε τίποτα, αρκετοί θα χαθούν αλλά θα είναι καλύτερα για όσους επιβιώσουν. Η λογική αυτή στην υγεία ευτυχώς απορρίφθηκε γρήγορα. Εφαρμόζεται όμως για την οικονομία στη χώρα μας. Μια λογική αυτορρύθμισης δηλαδή, που βλέπει την κρίση σαν ευκαιρία να κλείσουν και μερικές μικρές επιχειρήσεις και να αντέξουν μόνο οι μεγάλες. Μια δαρβινιστική λογική επιβίωσης του ισχυρότερου όπου ο οικονομικός θάνατος του αδυνάμου θεωρείται φυσική εξέλιξη. Εμείς διαφωνούμε κάθετα. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα, ώστε και να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες να γίνουν.

Πώς κρίνετε τα υγειονομικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση; Ποια είναι η γνώμη σας για τον κ. Τσιόδρα;

Στηρίζουμε τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης της νόσου και είναι θετικό ότι σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση ακούει τους επιστήμονες. Βέβαια μία επιτροπή για την υγεία δεν μπορεί να μην έχει θέση για τα προϋπάρχοντα προβλήματα του ΕΣΥ και για το τι πρέπει να γίνει για να λυθούν. Γιατί στον τομέα της υγείας πρέπει να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις που δυστυχώς δεν έχουν γίνει. Χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις, χρειάζεται ουσιαστική προστασία των υγειονομικών, χρειάζεται ενίσχυση του βοήθεια στο σπίτι, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν στηρίζει αυτούς τους ανθρώπους. 

Ποια η θέση σας για το θέμα της επέκτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – σε αντίθεση με την ΝΔ – δεν είχε αναλάβει καμία δέσμευση για την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αντίθετα είχε συμφωνήσει για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το ιδιωτικό χρέος που θα περιελάμβανε τέτοια προστασία. Τέτοιο σχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα. Τώρα, με την κρίση του Covid-19, καλέσαμε τη ΝΔ να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και καταθέσαμε μάλιστα και σχετική τροπολογία. Η ΝΔ οφείλει να κάνει δεκτή την τροπολογία αυτή και να αλλάξει στάση άμεσα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.