ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Για ένα «πολύ σημαντικό βήμα μπροστά» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους – δανειστές.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι ήταν μία απόφαση που είχε και συμβιβασμούς και πρόσθεσε: «Κατανοούμε πλήρως ότι επειδή αυτό το πακέτο για το χρέος δεν βοηθάει έναν φτωχό άνθρωπο που δεν τα βγάζει πέρα. Έχω πλήρη επίγνωση αυτού του πράγματος. Η επιτυχία, όσο είναι επιτυχία, θα φανεί σε βάθος χρόνου».
«Είχαμε τρεις στόχους για αυτό το Eurogroup. Ο πρώτος ήταν να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση που πηγαίνει πακέτο με την πρώτη αξιολόγηση. Ο δεύτερος ήταν να μπορέσουμε με την αξιολόγηση να μπούμε και στη νομισματική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ελπίζουμε ότι θα έρθει πολύ γρήγορα. Ο τρίτος στόχος ήταν να έχουμε μία συμφωνία για το χρέος», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι η αξιολόγηση τελείωσε και ότι θα γίνει η εκταμίευση της δόσης. Για πρώτη φορά υπάρχει μία επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και από τους θεσμούς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό πια έχει καταγραφεί επισήμως και έχει αναγνωριστεί και στο κείμενο του Eurogroup και στη συνέντευξη Τύπου που έγινε μετά τη συνεδρίαση», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Ως αποτέλεσμα αυτής της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που πρέπει να αντιμετωπίσει τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά, ορίζει το τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει αν χρειαστεί. Η τεράστια διαφορά τώρα είναι ότι έχουμε έναν ορισμό του τι σημαίνει αν χρειαστεί» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τι ζήτησε ο Τσακαλώτος από τους δημοσιογράφους για τα capital controls
Για την άρση των capital controls ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τη συμφωνία.
«Εξαρτάται από το πόσο ο κόσμος θα δει αλλαγές που προκύπτουν από αυτή τη συμφωνία» υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι «ο βασικός όρος είναι να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες».
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους λέγοντας:
«Μπορείτε να βάλετε κι εσείς το χεράκι σας για βοηθήσετε να φύγουν νωρίτερα τα capital controls, εάν αναλύσετε σωστά αυτή τη συμφωνία με τα θετικά και τα αρνητικά και δεν δημιουργείται μια εικόνα που δημιουργήθηκε – όχι μόνο από εσάς, έβαλαν κι άλλοι το χεράκι τους – ότι δεν πρόκειται να γίνει η συμφωνία, ότι καταρρέει η διαπραγμάτευση, ότι δεν θα γίνει η εκταμίευση. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν βοήθησε στην χαλάρωση των capital controls».
Χουλιαράκης: Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα
Ως την «πιο περίπλοκη, ίσως πιο δύσκολη και πιθανότατα πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας» χαρακτήρισε την αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τη συμφωνία.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του προγράμματος.
«Η προοπτική που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία είναι θετική και το βάρος της κυβέρνησης από εδώ και πέρα θα πέσει στην προοπτική της ανάκαμψης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «κρίσιμη απόφαση είναι η δέσμευση της Ευρωζώνης ότι μεσομακροπρόθεσμα οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν κάτω από όριο του 15% του ΑΕΠ».