• Περιοριστικά μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα των λίγων εμβολιασμών • Ανησυχία για τα κρούσματα σε παιδιά
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ από την Κυριακάτικη Kontranews
Μνήμες από την εφιαλτική περίοδο, όπου ο κορωνοϊός σκορπούσε τον θάνατο στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ξυπνήσει, μιας και 11 περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο. Από το πρωί της 1ης Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ το mini lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς, ενώ παρατάθηκε η ισχύς των μέτρων σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.
Για τις περιοχές που εντάσσονται στην κατηγορία 4 του επιδημιολογικού χάρτη, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας. Επίσης, επιβάλλεται απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Έκκληση για εμβολιασμό
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων» αφού είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι πως το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50%, στη Χαλκιδική 46,8%, στο Κιλκίς 41%, στη Λάρισα 49,9%, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά σε Δράμα και Πιερία.
«Αν οι Βορειοελλαδίτες φίλοι μας εμβολιαστούν γρήγορα και τηρήσουν τα μέτρα, προφανώς και δεν θα υπάρξει πρόβλημα εκεί… Θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
Εάν δεν εμβολιαστούν γρήγορα, θα υπάρξει» σημείωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Αντί να διαμαρτυρόμαστε για την επιβολή των μέτρων στη Θεσσαλονίκη, καλύτερα να εμβολιαστούμε. Αντί να έχουμε έναν μήνα γκρίνιας, να τον μετατρέψουμε σε μήνα εμβολιασμού για να μπούμε σε έναν ασφαλέστερο χειμώνα» είπε από τη μεριά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Θα γίνει η παρέλαση;
Την ώρα που η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα χαρακτηρίζεται κρίσιμη, κάποιοι ανησυχούν για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου… «Δεν θα υπάρξει γενική απόφαση σχετικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο κόκκινο. Ό,τι αποφάσεις ληφθούν για τις παρελάσεις για τις περιοχές που είναι στο κόκκινο, θα ισχύουν και στη Θεσσαλονίκη. Ό,τι αποφάσεις ληφθούν για τις περιοχές που είναι στο πράσινο, θα ισχύσουν στο πράσινο».
Πάντως, ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αχιλλέας Γκίκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνουν παρελάσεις. Την ιδιαίτερη ανησυχία του για την πορεία του κορωνοϊού εξέφρασε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή άλλων εορταστικών εκδηλώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Όπως ανέφερε, είναι ορατός ο κίνδυνος να σημειωθεί, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, «διότι η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη».
«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», τόνισε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο: «Δεν βλέπω να κάνουμε Χριστούγεννα με τέτοιο ρυθμό εμβολιασμών» είπε…
Ανησυχία για τα παιδιά Ποσοστό 25%-30% των νέων κρουσμάτων αφορά σε παιδιά. Μάλιστα σε κάποιες μέρες, αυτό το ποσοστό αγγίζει και το 50%. Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι ήδη νοσηλεύονται 15 παιδιά, την ώρα που δεν έχει κλείσει ακόμα ούτε 20ήμερο από το άνοιγμα των σχολείων.
Σημείωσε πως τα σχολεία τον χειμώνα πρέπει να είναι με ανοιχτά τα παράθυρα και τα παιδιά να είναι με τα μπουφάν, καθώς όπως εξήγησε, «η αλλαγή του αέρα είναι το καλύτερο». Η ίδια απηύθυνε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε πως «είναι τέτοια η μολυσματικότητα της Δέλτα, που περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου το 44%, μεσοσταθμικά, των νέων κρουσμάτων να αφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας».
Πολλοί είναι οι γιατροί που προβλέπουν αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και κλείσιμο σχολείων…
Δεν ξεμπερδεύεις εύκολα…
Το 45% όσων είχαν νοσηλευθεί λόγω κορωνοϊού, εμφανίζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα έναν χρόνο μετά, σύμφωνα με μια νέα κινεζική μελέτη, που δείχνει ότι το σύνδρομο «long Covid-19» είναι δυστυχώς κάτι συχνό… Από τους 2.433 ασθενείς που μελετήθηκαν, και οι οποίοι είχαν νοσηλευθεί επί 14 μέρες κατά μέσο όρο, έναν χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη το 28% είχε ακόμη σοβαρή κόπωση, το 17% υπερβολική εφίδρωση, το 13% σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια, ενώ το 10% συμπτώματα άγχους. Το 57% των ασθενών δεν είχαν κανένα χρόνιο υποκείμενο νόσημα όταν αρρώστησαν με Covid-19, ενώ το 29% είχαν υπέρταση και το 14% διαβήτη.
Σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, η Covid-19 μπορεί να μολύνει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη και να μεταβάλλει τη λειτουργία τους, κάτι που πιθανώς εξηγεί γιατί ορισμένοι ασθενείς εκδηλώνουν διαβήτη για πρώτη φορά μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό. Άλλη μελέτη δείχνει πως οι ήδη διαβητικοί κινδυνεύουν θανάσιμα από τον ιό…
Ερχονται αλλαγές στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων
ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ επιτελείο ετοιμάζεται να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η οποία εν πολλοίς έδειχνε στην κυβέρνηση τον δρόμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σήμερα η επιτροπή αριθμεί 33 μέλη, και όπως φαίνεται, πρόθεση της κυβέρνησης (παρότι δεν επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο υπουργείο) είναι να γίνει επταμελής και να συνεδριάζει σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα.
Οι πληροφορίες λένε πως η πεποίθηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι πως πλέον έχουμε περάσει στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας, όπου ο ρόλος της επιτροπής θα πρέπει να είναι λιγότερο σημαντικός… Επίσης, θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η αποχώρηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα από την προεδρία του ΕΟΔΥ. Ο κ. Αρκουμανέας φαίνεται πως θα αναλάβει θέση Γενικού Γραμματέα στο υπουργείο τουρισμού (άλλωστε επί Βασίλη Κικίλια ανέλαβε τη θέση του προέδρου του οργανισμού).