Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Πού έχει εντοπιστεί, τι λένε οι επιστήμονες
• Προ των πυλών η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στο δημόσιο
Ανησυχητικά νέα έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία φαίνεται πως καταφέρνει να ξεπεράσει τα αντισώματα που γεννούν τα εμβόλια, εντοπίστηκε σε 47 Πολιτείες των ΗΠΑ.
Αρχικά, είχε εντοπιστεί στην Ιαπωνία. Η μετάλλαξη R.1 μέχρι και την περασμένη Τρίτη, είχε μολύνει πάνω από 10.500 άτομα σε τουλάχιστον 31 χώρες. Πάνω από 2,5 χιλιάδες Αμερικανοί έχουν εντοπιστεί με το στέλεχος R.1.
Παρά τον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων, ο πρώην καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Γουίλιαμ Α. Χέιζελταϊν, σημειώνει ότι οι πέντε νέες μεταλλάξεις που βρέθηκαν στο στέλεχος R.1 πιθανώς διευκολύνουν τη μετάδοσή του και μπορούν να οδηγήσουν σε «αυξημένη αντίσταση στα αντισώματα».
Η μετάλλαξη αυτή φαίνεται πως καταφέρνει να αποφεύγει τόσο τα αντισώματα που παράγονται με τον εμβολιασμό, όσο και εκείνα που απέκτησαν όσοι ανέρρωσαν από την Covid-19.
Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές εβδομάδες, ο CEO της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά είπε πως στο μέλλον μπορεί να υπάρξει μια μετάλλαξη, η οποία θα ξεφεύγει από τα εμβόλια. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εταιρεία θα χρειαστεί τουλάχιστον 90 ημέρες για να δημιουργήσει το κατάλληλο εμβόλιο…
Συναγερμός
«Το σενάριο του Οκτωβρίου βλέπουμε να ξεκινάει πολύ νωρίς. Αν δεν εφαρμόσουμε τα υγειονομικά μέτρα με πιστότητα, αν η πολιτεία δεν δείξει αποφασιστικότητα, η τραγωδία που θα βιώσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ μεγάλη» είπε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος και συνέχισε:
«Πρέπει οι νεκροφόρες να κάνουν παρέλαση στα νοσοκομεία για να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ο κορωνοϊός; Το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει πέσει πολύ χαμηλά. Κάνω έκκληση οι πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες που σώζουν ζωές, να εμβολιαστούν. Έχουμε ακόμα περιθώρια…»
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλούς ξυπνούν μνήμες από τον περυσινό εφιαλτικό χειμώνα. «Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρυσι και θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε φέτος τα πολλά κρούσματα, την πολλή ταλαιπωρία των ασθενών και φυσικά τους θανάτους και όλα αυτά που έγιναν πέρυσι» είπε η αν. υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει πως δεν τίθεται θέμα επιβολής καθολικού lockdown στη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, σε καθεστώς μίνι lockdown βρίσκονται πλέον οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας. Εκεί ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας. Επίσης, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Ανησυχία για τα παιδιά
Λίγες μόνο μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, τα κρούσματα στα παιδιά δυστυχώς αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Φαίνεται πως το 25-30% των συνολικών κρουσμάτων αφορά μαθητές, κάτι που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μία τάξη θα κλείνει μόνο όταν παραπάνω από τους μισούς μαθητές νοσήσουν, κάτι που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης.
«Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μην κλείνουν τα σχολεία. Πέρυσι το κύριο εργαλείο που είχαμε, ήταν τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό λειτούργησε τα δύο πρώτα χρόνια αλλά είναι κακό για τη λειτουργία τους» υποστηρίζει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος και συνεχίζει: «Το 50% συν 1 έχει να κάνει με το λειτουργικό, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Το ευκολότερο θα ήταν ότι με δύο κρούσματα κλείνουν τα σχολεία. Προσπαθούμε με τα test να εντοπίζονται τα κρούσματα. Αν δούμε ότι αυτό δεν περπατάει, θα τροποποιηθεί η στρατηγική».
Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως «τίποτα δεν είναι παγιωμένο» όσον αφορά τα σχολεία και υποστήριξε και εκείνος πως μπορεί στο μέλλον να αλλάξει το πρωτόκολλο για το κλείσιμο των σχολείων: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πρωτόκολλο κίνησης, ένα πρωτόκολλο για να ξεκινήσει η εκπαίδευση. Μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη διασπορά του ιού. Κάτω από 50% δεν μπορεί να λειτουργήσει μια τάξη. Υγειονομικά μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και ίσως το κάνουμε αργότερα αν η διασπορά είναι μεγάλη».
Παράλληλα, ανέφερε πως «πρέπει να προετοιμαζόμαστε, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες το επόμενο διάστημα», δηλώνοντας πως υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθούν νέες κλίνες στα παιδιατρικά τμήματα…
Προτροπές για εμβολιασμό των παιδιών
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε για τους φόβους και τις αμφιβολίες που υπάρχουν γύρω από τον εμβολιασμό των παιδιών: «Ναι ένα παιδί σπάνια θα νοσήσει σοβαρά. Όμως ποιος μου εγγυάται ότι δεν θα γίνει η ”στραβή” για το δικό μου παιδί που είναι 11 ετών;»
Ο ίδιος είπε πως το 11χρονο παιδί του θα είναι από τα πρώτα παιδιά για την ηλικία 5-11 ετών που θα κάνει το εμβόλιο στην Ελλάδα, μιας και η έγκριση για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών από την Pfizer βρίσκεται προ των πυλών.
Σχολιάζοντας την άποψη πως θα ήταν καλύτερο για τα παιδιά να μην γίνεται παρέμβαση στο ανοσοποιητικό τους, τόνισε πως κάτι τέτοιο «ξεπερνά τα όρια της τρέλας»: «Δεν γίνεται να ρισκάρεις να εκπαιδευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού με φυσική λοίμωξη. Αν το παιδί σου μετά νοσήσει σοβαρά, θα τρελαθείς».
Έρχεται επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού;
Από την Κυριακάτικη Kontranews σας έχουμε ενημερώσει πως από το καλοκαίρι η κυβέρνηση μελετά την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στον δημόσιο τομέα και στα σώματα ασφάλειας, όμως ζυγίζει το πολιτικό κόστος που θα είχε μια τέτοια απόφαση.
Μόλις προχθές, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης είπε πως εξετάζεται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός εργαζομένων σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες πρώτης γραμμής, επισημαίνοντας ότι αυτό θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας.
«Το 76% των εργαζόμενων στο Δημόσιο είναι εμβολιασμένοι, αλλά υπάρχει ένα 20% που δεν έχει εμβολιαστεί και αυτοί υποχρεούνται να φέρνουν μια φορά την εβδομάδα rapid test. Αν δεν το κάνουν, θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο 300 ευρώ τον μήνα που θα παρακρατείται από τον μισθό τους», δήλωσε επιπλέον ο κ. Βορίδης.