Τρώγοντας σε πήλινο, στην Ιαπωνία

Για τη χαρά του παραδοσιακού φαγητού σε  πήλινα δοχεία γράφει η μεγάλη εφημερίδα της Ιαπωνίας The JAPAN TIMES, αφιερώνοντας το θέμα της για την ιστορική κεραμοποιία Ναγκατάμι στους λόφους της πόλης Ίγκας, της δυτικής περιφέρειας Μίε της Ιαπωνίας και δημοσιεύοντας επίσκεψη στο σπίτι του Γιούγι Ναγκατάνι, του χαρισματικού –έβδομης γενιάς- επικεφαλής της εταιρείας που υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους με τη γυναίκα και τα παιδιά του στην ίδια ατμοσφαιρική τραπεζαρία όπου έτρωγαν και οι πρόγονοί του, καθισμένος πάνω σε λεπτά μαξιλάρια γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, πάνω σε χαλάκια τατάμι και με συρόμενες πόρτες καλυμμένες από μαύρα καλλιγραφικά κείμενα, αλλά αντί να καλωσορίσει τους επισκέπτες με ένα δείπνο της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας ετοίμασε κάτι πολύ πιο χαλαρό: ένα γεύμα στα εντυπωσιακά χειροποίητα κεραμικά καυτά δοχεία που είναι ο πυρήνας των επιχειρήσεών του, τονίζοντας πως… «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να σπάσουν οι φραγμοί της εθιμοτυπίας και των διατυπώσεων από το να περάσετε ένα βράδυ καθισμένοι γύρω από ένα τραπέζι και τρώγοντας από μια κοινόχρηστη κατσαρόλα»! 

Οι JAPAN TIMES περιγράφουν την έκπληξη που έζησε η δημοσιογραφική αποστολή παρακολουθώντας το φαγητό να μαγειρεύεται μπροστά της, πλημμυρίζοντας αρώματα το δωμάτιο και, στην συνέχεια, απολαμβάνοντας… «την άμεση εξυπηρέτηση από την κατσαρόλα στο πιάτο… με όλη την απόλαυση και την συντροφικότητα»…

Αυτό που κάνει τη διαφορά, τονίζουν οι JAPAN TIMES, στο φαγητό στα μαγειρικά σκεύη Ναγκατάμι, είναι και πως ο πηλός είναι κατασκευασμένος από χώματα που σχηματίστηκαν στην αρχαία κοίτη της λίμνης Μπίουα και περιέχουν μικροοργανισμούς που διασπώνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή