Τροχοπέδη το ΔΝΤ στη συμφωνία για το χρέος!

ΔΟΣΗ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΦΕΡΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP                                                                                   

Γιατί το ΔΝΤ βάζει «φρένο» στην εκταμίευση της δόσης

«Σκληρό πόκερ»  Ευρώπης και ΔΝΤ, παίζεται στις Βρυξέλλες σχετικά με την τελική μορφή του μηχανισμού που θα «διορθώνει» αυτόματα τις δαπάνες του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απαιτεί μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους ότι θα ελαφρύνουν ουσιαστικά το χρέος, αλλιώς δεν δίνει το «πράσινο φως» για την συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μάιου. Αυτή είναι μία διαφορά που κυβέρνηση και Ευρώπη θέλουν να επιλύσουν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς μπορεί να καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης των περίπου 11 δισ. ευρώ που περιμένει η Αθήνα, από την συμφωνία για να πληρώσει δανειστές και να ρίξει «ζεστό χρήμα» στην αγορά. Σε αυτή την βάση, η Ευρώπη, εξετάζει μία πιο αναλυτική πρόταση για την ρύθμιση του χρέους. Μάλιστα ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο MNI,  «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ιδέα για το εάν το ΔΝΤ θα συμφωνήσει στην πρόταση για το χρέος. Το βασικό σενάριο ωστόσο προβλέπει να το πείσουμε να συμμετέχει».

Ο ίδιος, στην συνέχεια τόνισε πως,  «οι συζητήσεις είναι δύσκολες γιατί υπάρχει αντίσταση από κάποιες χώρες-μέλη σε συγκεκριμένες πτυχές της πρότασης που ήδη παρουσιάστηκε».  Ειδικά για το χρέος δεν απέκλεισε οι συζητήσεις να συνεχιστούν και μετά το Eurogroup. Στην νέα πρόταση η αναδιάρθρωση επιχειρείται να γίνεται με  «ημιαυτόματο» τρόπο.  Στην νέα πρόταση φαίνεται πως εξετάζεται και η σύνδεση χρέους με την υλοποίηση του προγράμματος.

Παραμένει στην διαπραγμάτευση και ο «κόφτης»

Δεν έχουν πειστεί όλοι οι δανειστές για το ότι η ελληνική πρόταση για τον «κόφτη» θα είναι αποτελεσματική, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να συνεχίζεται.  Αξιωματούχος κοντά στις διαπραγματεύσεις τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και πως,  αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, ώστε να νομοθετηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πως θα εκταμιευθεί η δόση των 11 δισ. ευρώ

Αν και το πόσο ακριβώς είναι το ποσό της δόσης, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες το τοποθέτησε, μέσα από την περιγραφή του, κοντά και λίγο παραπάνω από τα 10 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο του ότι υπάρχουν πληρωμές του Δημοσίου προς ιδιώτες θα πρέπει να εκταμιευτούν πόροι πάνω από 6,7 δισ. ευρώ για τις πληρωμές προς τους δανειστές και ακόμα περί τα 700-800 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.  Μαθηματικά βγαίνει ένα τελικό ποσό κοντά στα 10,7 δισ. ευρώ.

Τα 17+1 προαπαιτούμενα για την συμφωνία και τα 11 δισ. ευρώ

 Μεγάλο είναι το πακέτο των μέτρων που θα εξασφαλίσουν την συμφωνία και την έγκριση της Ευρώπης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ένα βαρύ σύνολο από 17 μέτρα, συν τον «κόφτη», που θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί το Σαββατοκύριακο, 21-22 Μαΐου για να εγκριθούν από το Eurogroup της 24ης.

Κατά την ενημέρωση από αξιωματούχο  του ευρώ συστήματος με άμεση εμπλοκή στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, τόνισε πως, τα μέτρα είναι απαραίτητα για την συμφωνία, ενώ σχετικά με την εκταμίευση της δόσης και πόσο θα είναι το τελικό ποσό, είπε ότι «συνδέεται με το πότε θα λήξει η 2η αξιολόγηση». Στην μεγάλη λίστα των προαπαιτούμενων ανάμεσα σε άλλα επιλαμβάνονται Τα υπόλοιπα μέτρα για την εξοικονόμηση του  3% του ΑΕΠ, όπως οι έμμεσοι φόροι, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων από το οποίο η Ευρώπη περιμένει να πάρει τα λεφτά του δανείου πίσω,  η νομοθέτηση της ανεξάρτητης αρχής εσόδων, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, μέτρα για την αγορά, όπως το άνοιγμα της αγοράς ρεύματος

Περισσότερες εγγυήσεις για το  χρέος θέλει το ΔΝΤ

Δέσμευση της Ευρώπης ότι θα ελαφρυνθεί ουσιαστικά το ελληνικό χρέος απαιτεί το ΔΝΤ,  που χωρίς ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις δεν δίνει το «οκ» για την συμφωνία, βάζοντας σε κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου MNI, Αν και αναγνωρίζεται η πρόοδος, υπάρχει ακόμα «χάσμα» ανάμεσα στις θέσεις Ευρώπης και Ταμείου. Πηγή με γνώση των εξελίξεων τόνισε πως, «με λίγα λόγια, η πρόταση των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετή για το ΔΝΤ. Το Ταμείο, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χρειάζεται την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους  θα είναι αρκετό ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητά του μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018».

Πιο δύσκολη η επόμενη αξιολόγηση, λέει η Ευρώπη!

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η επόμενη αξιολόγηση θα είναι αρκετά πιο δύσκολη αφού στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα πέσουν περί τα 43 προαπαιτούμενα! Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «δεκαπλάσιο όγκο δουλειάς από ένα κανονικό πρόγραμμα»! Εκεί μας περιμένει και η δύσκολη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά,

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή