Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ + ΜΝΗΜΟΝΙΑ + ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ: Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Ο Αρμαγεδδών αδυνατεί να περιγράψει την απειλή και αυτό που θα συμβεί τους επόμενους μήνες στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο συνδυασμός μνημόνια, κορωνοϊός και νέος πτωχευτικός κώδικας δημιουργεί ένα απίστευτο δηλητήριο τριπλής σύνθεσης που απειλεί να εξοντώσει το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να εξακοντίσει την ανεργία στα ύψη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Αν προσθέσουμε και τους κινδύνους για την υγεία έχουμε την τέλεια καταιγίδα ή αν προτιμάτε τον τριπλό εφιάλτη (υγεία, οικονομική απειλή από κορωνοϊό και πτωχευτικός κώδικας) που συνιστά μία ασύμμετρη απειλή τεράστιου μεγέθους.
Κινδυνεύουν οι μικρομεσαίοι
Το λουκέτο επικρέμαται πάνω από τις επιχειρήσεις που έχουν τζίρο ως 700.000 ευρώ και απασχολούν ως 10 εργαζόμενους. Αυτές, οι χτυπημένες και ταλαιπωρημένες από τα μνημόνια και τον κορωνοϊό μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δέχονται τη χαριστική βολή από τον νέο πτωχευτικό κώδικα αν τυχόν και περάσουν οι διατάξεις του.
Δηλαδή 600.000 με 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν κοντά στο 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενους κινδυνεύουν να κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες.
Απειλούνται ζωές…
Όμως, οι απειλές από τον κορωνοϊό και την οικονομική κρίση δεν περιορίζονται εδώ. Ο εφιάλτης παίρνει ασύλληπτες διαστάσεις τόσο υγειονομικές, όσο και οικονομικές. Δεν είναι μόνο τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, αλλά είναι κυρίως η απειλή για τη ζωή των πολιτών, των ευάλωτων πολιτών από την ταχύτατη διάδοση του κορωνοϊού.
Κι αυτά συμβαίνουν γιατί το ΕΣΥ παραμένει αθωράκιστο και η κυβέρνηση έχει επιδείξει μία αδυναμία ή ακριβέστερα δυσανεξία να θωρακίσει πραγματικά το σύστημα υγείας απέναντι στον κορωνοϊό. Αλλά και οικονομικά η κατάσταση που δημιουργείται είναι ασφυκτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό, παρά τα δισεκατομμύρια που έχουν εισρεύσει στις τράπεζες από τις καταθέσεις που αυξήθηκαν τους μήνες του κορωνοϊού και από τον πακτωλό των κονδυλίων που πήραν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα με αρνητικό επιτόκια (-1%).
Τα κονδύλια αυτά υποτίθεται ότι δόθηκαν για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να αιμοδοτήσουν τις επιχειρήσεις που στερούνται ρευστότητας. Αλλά στο τραπεζικό χρήμα κατάφεραν να φτάσουν μόνο επιχειρήσεις που ικανοποιούσαν αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και οι οποίες εν τέλει δεν είχαν ανάγκη από δανεισμό, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έπρεπε να δώσουν ως εγγύηση ρευστό χρήμα με τη μορφή κυρίως καταθέσεων.
Για του λόγου το αληθές ας αναφέρουμε ορισμένα από τα “άνθη του κακού” τα οποία αποκαλύπτουν τις απειλές και τους κινδύνους που επικρέμανται πάνω από τη χώρα και τους πολίτες.
Ποιοι επωφελήθηκαν από τα δάνεια
Από τα δάνεια των τραπεζών επωφελήθηκαν κυρίως έξι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες πήραν το 50% των δανείων που έδωσαν οι τράπεζες. Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή της πανδημίας, η χρηματοδότηση των τραπεζών προς τις μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9,2%, ενώ για τις μικρομεσαίες, που λειτουργούν σε συνθήκες ασφυξίας, μειώθηκε κατά 0,5%. Δηλαδή παρά την κρίση και τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πήραν λιγότερα δάνεια φέτος απ΄ όσα είχαν πάρει το 2019.
6 στους 10 δεν πήραν καμία βοήθεια
Το 56% των πολιτών και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση δεν είχε καμία βοήθεια και ενίσχυση από την Πολιτεία. Αντιθέτως βοηθήθηκε το 35%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.
Το 60 με 70% των πολιτών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βλέπει ότι τους επόμενους μήνες η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερεύσει.
Κινδυνεύουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Χωρίς το νέο πτωχευτικό κώδικα σε 200.000 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας της οικονομική κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία από αυτόν.
Το εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται δραματικά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νοικοκυριά, που ουσιαστικά στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα, καθώς διατηρούν σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιό τους, βρίσκονται σε δεινή χρηματοοικονομική θέση, με σημαντικές επιπτώσεις στις καταναλωτικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις τους. Ενδεικτικό είναι ότι το β’ τρίμηνο του 2020 η ιδιωτική κατανάλωση ήταν ίση με 28,8 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν ίση με 32,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή είχαμε μία μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 12% περίπου. Και εκτιμάται ότι αυτή θα μειωθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον επειδή μειώνονται τα όποια αποθέματα είχαν οι οικογένειες.
Η διαχείριση της πανδημικής κρίσης με παρεμβάσεις που μειώνουν την απασχόληση και τις αμοιβές αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.
Μειώθηκε η απασχόληση
Για να έχουμε μία εικόνα του σοκ που δέχθηκε η οικονομία και το οποίο τους επόμενους μήνες θα είναι πιο ισχυρό θα αναφέρουμε τις ώρες απασχόλησης. Ο δείκτης των συνολικών ωρών απασχόλησης σε βασικές θέσεις εργασίας, διαμορφώθηκε το β’ τρίμηνο του 2020 στις 62 μονάδες έναντι 85,1 μονάδων το δ’ τρίμηνο του 2019, που σημαίνει ότι η απασχόληση μετρημένη σε ώρες εργασίας μειώθηκε κατά 27%. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί όσο αυξάνει η οικονομική κρίση και να αυξηθούν η ανεργία και η υποαπασχόληση.
Δοκιμάζονται οι αντοχές του ΕΣΥ
Στο υγειονομικό πεδίο η κατάσταση είναι εφιαλτική. Τεράστιος είναι ο φόβος ότι η αύξηση των κρουσμάτων και η έλευση του χειμώνα με τη γρίπη και τις άλλες ιώσεις θα θέσει σε τεράστια δοκιμασία το ΕΣΥ και τις αντοχές του.
Η ευθύνη στον τομέα αυτό είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, αφού στο προηγούμενο διάστημα δεν φρόντισε να θωρακίσει το ΕΣΥ, αυξάνοντας τον αριθμό των ΜΕΘ και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Για να φανεί η πραγματικότητα, η πολύ άσχημη κατάσταση και οι ευθύνες της κυβέρνησης αρκεί να δούμε δύο παραδείγματα.
Το πρώτο αφορά στο νοσοκομείο “Σωτηρία”. Ο πρωθυπουργός την εβδομάδα που πέρασε πήγε και “εν χορδαίς και οργάνοις” τηλεοράσεων και σάιτ φιλοκυβερνητικών παρουσίασε 50 ΜΕΘ που δώρισε στο νοσοκομείο η Βουλή.
Όμως, δυστυχώς δεν λειτουργούσαν παρά μόνο 12, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Και μάλιστα το προσωπικό στις 12 ΜΕΘ ήταν δανεικό από άλλες μονάδες.
Η δεύτερη απόδειξη προέρχεται από καταγγελία του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου. Κατήγγειλε ότι 80 ΜΕΘ είναι κλειστές γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που καλπάζει ο κορωνοϊός, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε ενώπιον φαινομένων σαν αυτά που είδαμε στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Δηλαδή να αποφασίζουν οι γιατροί ποιον θα βάλουν στη ΜΕΘ και ποιον θα αποκλείσουν, που σημαίνει να παίρνουν απόφαση ποιος ασθενής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
Ο κορωνοϊός επηρεάζει την ψυχολογία…
Τέλος να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνα που έχει διενεργηθεί το 70% περίπου των πολιτών παρουσιάζουν μικρά ή μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του κορωνοϊού και της καραντίνας.