Παρών και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός
Τριμερή συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Άγκελα Μέρκελ, ζήτησε ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, χθες, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό. Και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των τριών καθώς και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικοφ Μπορίσοφ.
Το μεταναστευτικό είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ωστόσο αποφάσεις δεν αναμένεται , να υιοθετηθούν.Αυτό ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή του Συμβουλίου των ΕΕ από τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως κατά τη διάρκεια της συνόδου θα υπάρχει κάποιο σχετικό σημείωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι γενική και ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο που θα γίνει τον Ιούνιο του 2018, σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι είναι γνωστή η άποψη του Τουσκ ότι το ζήτημα των μετεγκατάστασεων των προσφύγων και του προσδιορισμού συγκεκριμένων ποσοστών που οφείλουν να απορροφούν τα κράτη μέλη, δεν αποδίδει. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται επίσης να προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο όπως επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολεί για χρόνια την ΕΕ.
Ριζική διαφωνία Μητσοτάκη για την επιστολή Τουσκ
Τη ριζική διαφωνία του με τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αναμένεται να εκφράσει κατά την τοποθέτησή του στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς, όπως θα τονίσει, αυτές υπονομεύουν ευθέως τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τη Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας, όπως και την άμεση ανάγκη υιοθέτησης προγραμμάτων προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και αντίστοιχων για την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων.Θα τονίσει, ότι είναι επιτακτικά αναγκαία η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μην επιστρέφονται στην Ελλάδα όσοι εντοπίζονται σε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος, έχοντας προηγουμένως περάσει από την χώρα μας.Τονίζεται ότι η Ν.Δ. έχει επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις αυτονόητες ευθύνες της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Ασκούν μάλιστα κριτική στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, καλώντας τον «να πράξει το καθήκον του και να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ν.Δ., αντί να παρακολουθεί άβουλος το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η Ν.Δ. έχει προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, καθώς, όπως τονίζεται, είναι απαράδεκτη η κωλυσιεργία που παρατηρείται την τελευταία διετία, ενώ έχει ζητήσει και τον διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών. «Οι παράνομοι μετανάστες, μέχρι να επιστραφούν στην Τουρκία, θα πρέπει να φιλοξενούνται σε κλειστές δομές φιλοξενίας, όπου θα εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης» σημειώνεται.
Παπαδημούλης: Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή η επιστολή Τουσκ
Βολές κατά του προέδρου Τουσκ- με αφορμή την επιστολή του τελευταίου στους αρχηγούς Κρατών της Ε.Ε που προτείνει την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για το προσφυγικό- εξαπέλυσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή».Μιλώντας στον ραδιοσταθμό 24/7 o κ. Παπαδημούλης είπε ότι δεν μπορεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να είναι «αλα καρτ» και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αντίδραση κρατών-μελών και της Κομισιόν προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως το προσφυγικό. Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σημείωσε ότι εφαρμόζει την πολιτική κυβέρνησης-Τσίπρα και όχι προσωπική πολιτική. «Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αλλά να μην πυροβολούμε το ασθενοφόρο» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης. Τέλος, υπογράμμισε ότι στο ζήτημα του προσφυγικού, η Ελλάδα έσωσε την τιμή της Ευρώπης με την αλληλεγγύη που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια που κατέφθασε το προσφυγικό “κύμα” στη χώρα μας.