Τρέμουν τους εισαγγελείς διαφθοράς

Σχεδιάζουν πραξικόπημα για να τους αφαιρέσουν τη διερεύνηση του γιγαντιαίου σκανδάλου της NOVARTIS

Σκληρή απάντηση από την Βασιλική Θάνου

Η ΛΥΣΣΑΛΕΑ επίθεση που δέχονται οι εισαγγελείς αρμόδιοι για τα θέματα διαφθοράς από τους εμπλεκόμενους στο γιγαντιαίο σκάνδαλο της NOVARTIS σε συνδυασμό με το επιχειρούμενο πραξικόπημα δικαστικών κύκλων για να τους αφαιρέσουν τη δικογραφία αποκαλύπτει τον πανικό για τις καταιγιστικές αποκαλύψεις που ακολουθούν οι οποίες καίνε στην κυριολεξία το παλιό χρεοκοπημένο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Η επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστών που διερευνούν τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος με τα υπερτιμολογημένα φάρμακα και την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση άρχισε με την κατάθεση μηνύσεων από τους πολιτικούς που περιλαμβάνονται στην επίμαχη δικογραφία.

Στη συνέχεια κάποιοι εφέτες άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές, προκειμένου να οριστεί εφέτης ανακριτής για τη NOVARTIS.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι παράνομη σύμφωνα με δήλωση της Βασιλικής Θάνου, η οποία επισημαίνει ότι οι ανακριτές διαφθοράς όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διερεύνηση εγκλημάτων διαφθοράς.

Γι΄ αυτό είναι μη νόμιμο το αίτημα για σύγκλιση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της NOVARTIS από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή.

Η συντονισμένη επίθεση κατά δικαστών και μαρτύρων αποκαλύπτει τον τρόμο κάποιων μεγαλόσχημων πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Γι΄ αυτό επιχειρούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν ή να βραχυκυκλώσουν τη διερεύνηση του σκανδάλου γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα ότι οι αρμόδιοι δικαστές βρίσκονται κοντά σε λογαριασμούς και εταιρείες που συνδέονται με το βρόμικο χρήμα που προέρχεται από τις μίζες της NOVARTIS.

H επίθεση σε βάρος δικαστών και μαρτύρων αναμένεται να κλιμακωθεί στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής.

Οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία που θα πάρουν το λόγο πριν την ψηφοφορία για τις παραπομπές, θα επαναλάβουν τις απειλές τους σε βάρος των δικαστών που διερεύνησαν το σκάνδαλο και των μαρτύρων, ενώ παράλληλα θα επιμείνουν στο σενάριο της δήθεν πολιτικής δίωξης.

Στο μεταξύ η ΝΔ, αναζητεί πρόσχημα, προκειμένου να αποχωρήσει από την κρίσιμη ψηφοφορία για τις παραπομπές.

Στην Πειραιώς τρέμουν στην κυριολεξία το ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής συγκεκριμένων κατηγορούμενων.

Γι΄ αυτό το πιθανότερο είναι μετά τις ομιλίες η ΝΔ να αποχωρήσει προβάλλοντας κάποιο δικαστικό πρόσχημα.

Υπογραφές για να οριστεί Εφέτης ανακριτής

Συλλογή υπογραφών για να ανατεθεί η έρευνα για την υπόθεση Novartis σχετικά με την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων σε εφέτη ανακριτή έχει ξεκινήσει μεταξύ των εφετών της Αθήνας, μια ημέρα πριν αποφασίσει η Βουλή για την τύχη των 10 πολιτικών προσώπων που έχουν καταγγελθεί.

Πρακτικά αυτό σημαίνει  πως η έρευνα θα φύγει από τους ανακριτές κατά της διαφθοράς και θα ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή, ο οποίος μακροπρόθεσμα θα αποφανθεί για την τύχη μη πολιτικών αλλά – πιθανόν εφόσον επιστραφεί η δικογραφία στην τακτική δικαιοσύνη – και των πολιτικών προσώπων. Ήδη όμως εκφράζονται ζωηρές αντιρρήσεις, με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και νυν προϊστάμενη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, να αναφέρει στο ΑΠΕ ότι είναι “μη νόμιμο” το αίτημα “για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή”.

Κρίθηκε αναγκαίο

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Εφετείο ήδη έχουν συγκεντρωθεί  16 υπογραφές για τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, αλλά κρίθηκε αναγκαίο να “παγώσει” προσωρινά το θέμα εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής. Ο τρόπος για να ανατεθεί η ανάκριση σε εφέτη ανακριτή είναι:

Α) Ο προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών Θεόδωρος Κανελλόπουλος επικαλούμενος το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας να συγκαλέσει την Ολομέλεια Εφετών προκειμένου η επίμαχη υπόθεση λόγω της σπουδαιότητας της να ανατεθεί σε Εφέτη Ανακριτή.

Β) Τουλάχιστον 20 Εφέτες με τις υπογραφές τους να ζητήσουν από τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών την σύγκληση της Ολομέλειας, προκειμένου να κριθεί δια ψηφοφορίας  εάν πρέπει ή  όχι να ανατεθεί η υπόθεση σε Εφέτη Ανακριτή.

Β. Θάνου: Στους ανακριτές

διαφθοράς

Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Θάνου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

“Οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011. Το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή δεν εφαρμόζεται στα εγκλήματα διαφθοράς. Επομένως, είναι μη νόμιμο το αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή”.

Απάντηση σε Σαμαρά, Βενιζέλο, Αβραμόπουλο και Γεωργιάδη

Και προστατευόμενοι μάρτυρες, δηλαδή πρόσωπα στα οποία έχει παρασχεθεί προστασία “από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό, ως φυσικών προσώπων που βοήθησαν στην αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων” αλλά και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, είναι οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση Novartis όπως αναφέρει με επίσημη ανακοίνωσή του ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου (αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς) Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός με αφορμή επισημάνσεις κυρίως εκ μέρους των καταγγελλομένων πολιτικών προσώπων πως στη δικογραφία δεν υπάρχει έγκρισή του για τη διαδικασία των ανώνυμων μαρτύρων, επισημαίνει πως στην πρώτη περίπτωση (απλώς προστατευόμενοι μάρτυρες)  δεν απαιτείται άδεια του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενώ στη δεύτερη που απαιτείται (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος) αυτή δόθηκε.

Μετά την αποστολή στη Βουλή

Μόνο που σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελικού λειτουργού, η άδεια αυτή ζητήθηκε και δόθηκε στις 9 Φεβρουαρίου κι αφού η δικογραφία είχε σταλεί ήδη στη Βουλή και τα πολιτικά πρόσωπα είχαν προαναγγείλει πως θα στραφούν κατά των ανωνύμων μαρτύρων. Η ετεροχρονισμένη δηλαδή προστασία των μαρτύρων, τους δίδει το δικαίωμα, αφενός να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και αφετέρου να επιτύχουν το ακαταδίωκτο που παρέχει ο νόμος: “Αν ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, κρίνει μετά από την κατά την προηγούμενη παράγραφο ενημέρωσή του, ότι η ποινική δίωξη των εγκλημάτων της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης, της συκοφαντικής δυσφήμησης ή της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου ή των εγκλημάτων των παραγράφων 4 ή 8 του άρθρου 22 του ν. 2472/1997, δεν είναι απαραίτητη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να παραγγείλει στον αρμόδιο για την άσκηση της ποινικής δίωξης εισαγγελέα την οριστική αποχή από την ποινική δίωξη για τις εν λόγω πράξεις” αναφέρει ο νόμος.

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

“Με αφορμή τεθέντα ερωτήματα και δημόσιες δηλώσεις, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Οι υπ΄ αριθμ. 12/2017, 13/2017 και 1/2018 Εισαγγελικές Διατάξεις, εκδοθείσες σύμφωνα με το άρθρο 9 §§ 7, 1-5 Ν. 2928/2001 (όπως ισχύει μετά το Ν. 4254/2014) και αφορώσες στην παροχή προστασίας στα τρία πρόσωπα που εξετάσθηκαν με κωδική ονομασία κατά την προκαταρκτική εξέταση της “υπόθεσης Novartis” (“προστατευόμενοι μάρτυρες”), δεν υποβλήθηκαν σε μας προς έγκριση διότι δεν απαιτείται τέτοια έγκριση κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις του νόμου. Όμως, την 9-2-2018, εγκρίναμε άλλη Πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών (υπ΄ αριθμ. 3/2018), εκδοθείσα σύμφωνα με τη διάταξη το άρθρου 45Β § 1 ΚΠΔ (που προστέθηκε με το Ν. 4254/2014), με την οποία τα εν λόγω πρόσωπα χαρακτηρίσθηκαν ως “μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος”.

Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται και την κρίση των βουλευτών του

Βολές κατά της ΝΔ ότι «κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis», εκτοξεύουν κυβερνητικές πηγές. Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου καταλογίζουν στη Ν.Δ. ότι «επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα». Κατά τους ίδιους κύκλους, με τη στάση αυτή «ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της Ν.Δ. στην επικείμενη ψηφοφορία». «Ο κ. Μητσοτάκης αναζητεί προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή