- Προτείνει Προανακριτική και παραποµπή για κακουργήµατα
- Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Αριστεράς που βάζει στο κάδρο και τον πρωθυπουργό
- Η Κυβέρνηση επιµένει για αδικήµατα σε βαθµό πληµµελήµατος και δεσµεύεται πως αν το Δικαστικό Συµβούλιο αποφασίσει για κακούργηµα δεν θα σταθεί εµπόδιο
Αυλαία για ένα νέο κύκλο έντονης πολιτικής και κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης αναµένεται να ανοίξει αύριο Δευτέρα καθώς το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεµπών. Ουσιαστικά προτείνει η Προανακριτική να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην Υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραµανλή για διάπραξη αδικήµατος σε βαθµό κακουργήµατος. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες η πρόταση του ΠΑΣΟΚ βεβαίως δεν θα αναφέρεται µόνο στον Καραµανλή, αλλά θα πιάνει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδοµών από το 2019 και µετά. Αυτό σηµαίνει ότι περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, και τον νυν υπουργό Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος για ένα διάστηµα ήταν υφυπουργός Μεταφορών στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αναφορά, σύµφωνα πάντα µε τις πληροφορίες, θα υπάρχει και στην περίοδο του Χρήστου Σπίρτζη επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν και λένε ότι η παραγραφή έχει επέλθει. Ωστόσο υπάρχει το πάτηµα στο άρθρο 86 παρ.5 όπου δίνεται η δυνατότητα µε συναίνεση να γίνει συζήτηση για πτυχές του θέµατος και αν ανακύψουν ενδείξεις µπορεί η δικαιοσύνη να συνεχίσει την διαδικασία.
Τα πρόσωπα…
Με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ παραπέµπονται στην Προανακριτική για να διερευνήσει αν υπάρχουν «αποχρώσεις ενδείξεις», τρείς Υπουργοί (νυν και τέως) και δύο Υφυπουργοί (τέως). Πρόκειται για τους:
– Κώστα Αχ. Καραµανλή, πρώην Υπουργό Μεταφορών και Υποδοµών
– Γιάννη Κεφαλογιάννη, νυν Υπουργό Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πρώην Υφυπουργό Μεταφορών
– Μιχάλη Παπαδόπουλο, πρώην Υφυπουργό Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων
– Γιώργο Καραγιάννη, πρώην Υφυπουργό Υποδοµών και Μεταφορών
– Χρήστο Σπίρτζη, πρώην Υπουργό Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων.
Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται πως για τον κ. Καραµανλή στοιχειοθετείται αδίκηµα σε βαθµό κακουργήµατος για «διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών» (άρθρο 291 του Π.Κ.).
Και Μητσοτάκη…
Στο µεταξύ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η κοινή πρόταση για Προανακριτική ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς. Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες αυτή η κοινή πρόταση βάζει στο κάδρο και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην πρόσφατη συνάντηση Σωκράτη Φάµελλου – Αλέξη Χαρίτση παρουσία των κ.κ. Διονύση Καλαµατιανού και Δηµήτρη Τζανακόπουλου συζητήθηκε και το θέµα του κ. Μητσοτάκη, αξιολογήθηκαν τα στοιχεία που υπήρχα µέχρι εκείνη την ώρα και δόθηκε εντολή στους νοµικούς και των δύο κοµµάτων να ερευνήσουν ενδελεχώς τα πάντα και αν τεκµηριωθεί µε αδιάσειστα στοιχεία και ενδείξεις θέµα ποινικών ευθυνών για τον κ. Μητσοτάκη να «κλειδώσει» οριστικά στην κοινή πρόταση για Προανακριτική που θα κατατεθεί στη Βουλή. Τα δύο κόµµατα µέσα από συζητήσεις και έρευνα φαίνεται να συγκλίνουν σε κοινή πρόταση σύστασης Προανακριτικής για τους Κώστα Αχ. Καραµανλή, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Σύµφωνα µε πληροφορίες στη συνάντηση, διατυπώθηκε η κοινή βούληση να υπάρξει πλήρης διερεύνηση για απόδοση των ποινικών ευθυνών όλων των εµπλεκόµενων προσώπων και για όλα τα αδικήµατα, κάτι που αποτελεί υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία που απαιτεί δικαιοσύνη και αλήθεια.
Συµφωνήθηκε ότι για το έγκληµα των Τεµπών πρέπει να υπάρξει ουσιαστική Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή και όχι επανάληψη της αντισυνταγµατικής και παράνοµης Προανακριτικής Τριαντόπουλου, που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, τις επόµενες ηµέρες θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών οµάδων και η εξέταση του υλικού της δικογραφίας η οποία φτάνει τις 59.000 σελίδες. Προς την ίδια κατεύθυνση εργάζονται πυρετωδώς και νοµικοί των δύο κοµµάτων µε στόχο να συνταχθεί µία στιβαρή και καλά αιτιολογηµένη πρόταση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραµέρος, αναφερόµενος στην άποψη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το πώς πρέπει να λειτουργήσει η προανακριτική επιτροπή, τόνισε ότι:
«Όλα τα πρόσωπα εξετάζονται. Έχουµε πει για όλους που αναφέρονται στη δικογραφία. Για όλους. Όταν λέµε για όλους εννοούµε για όλους. Δεν θα µπω σε ονόµατα. Προφανώς αναλογικά πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες. Σε ό,τι αφορά τον κ. Σπίρτζη, κάποιος ο οποίος ήταν τελευταία φορά υπουργός και σε θέση ευθύνης τέσσερα χρόνια πριν το δυστύχηµα, δεν µπορεί να έχει τις ίδιες ευθύνες µε κάποιον ο οποίος είχε έγγραφες προειδοποιήσεις και συζήτηση στη Βουλή δέκα ηµέρες πριν».
Μήνυµα Μαξίµου
Μαξίµου και Κυβέρνηση επιµένουν σε νοµικά επιχειρήµατα για αδικήµατα σε βαθµό πληµµελήµατος όσον αφορά στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραµανλή. Αυτή είναι η βάση του αιτήµατος που θα καταθέσει στη Βουλή.
Ωστόσο, όταν έρθει η ώρα της συζήτησης και ψηφοφορίας για την Προανακριτική στην Ολοµέλεια, το κυβερνών κόµµα, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα δεσµευτεί εκ νέου ότι σε περίπτωση που το Δικαστικό Συµβούλιο αποφασίσει επέκταση κατηγορητηρίου για κακουργηµατικές πράξεις, δεν θα σταθεί εµπόδιο στη Δικαιοσύνη και θα διευκολύνει την περαιτέρω έρευνα.
Παράλληλα το Μαξίµου διαµηνύει πρωτίστως προς το ΠΑΣΟΚ για την πρόταση που αναµένεται να καταθέσει για διερεύνηση για την κακουργηµατική κατηγορία της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών (άρθρο 291 του Π.Κ.) για τον Κώστα Καραµανλή πως «η Δικαιοσύνη όµως, το Δικαστικό Συµβούλιο και όχι τα κόµµατα. Αυτή θα αποφασίσει αν προκύπτουν κακουργηµατικές πράξεις»
