ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ 5ΧΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΝΤΖΑΣ
ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΔΑΚΤΥΛΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΣΚΑΦΟΣ
Στα δικαστήρια Πειραιά βρέθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια του 44χρονου Θεοδόσιου Κατιφέ και της 5χρονης κόρης του, Σεβαστής και του 58χρονου χειριστή που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία της Αίγινας, καθώς και τέσσερις από τους τραυματίες, την Αλεξάνδρα Αρκουζή, 37 ετών, τον Αναστάσιο Αναστασίου, 42 ετών, τον Ιωάννη Αναστασίου 10 ετών και την Αναστασία Αναστασίου, 7 ετών.
Ο γνωστός ποινικολόγος εμφανίστηκε ενώπιον της Ε’ Τακτικής Ανακρίτριας Πειραιά, προκειμένου να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής υπέρ της οικογένειας των θανόντων και αυτοπροσώπως για τους τραυματισθέντες, ενώ πρόκειται να λάβει και αντίγραφα της δικογραφίας.
Στα δικαστήρια Πειραιά βρέθηκαν μαζί με τον Αλέξη Κούγια, η μητέρα της 5χρονης Σεβαστής, η θεία της και ο νονός της αλλά και οι δύο γιοί του καπετάνιου της λάντζας που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα της Αίγινας, καθώς και οι τέσσερις διασωθέντες που επέβαιναν στο καΐκι την 16η Αυγούστου.
Έρευνες για δακτυλικά αποτυπώματα στο ταχύπλοο σκάφος
Νέα αναπάντητα ερωτήματα πλανώνται για την τραγωδία της Αίγινας, με τους συγγενείς των θυμάτων να ξεσπούν κατά του 77χρονου κατηγορούμενου οδηγού του ταχύπλοου που διέλυσε την τουριστική λάντζα και να ζητούν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί πότε και ποιους κάλεσε σε βοήθεια.
Στο μεταξύ, οι Αρχές εξετάζουν το σκάφος «Ντουέντε» για δακτυλικά αποτυπώματα, ώστε να διαπιστωθεί ότι πράγματι οδηγούσε ο Θρασύβουλος Λυκουρέζο.
Ερώτημα φωτιά διατυπώνει ωστόσο μέσω της “Εspresso”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ήταν και άλλοι στο ταχύπλοο-πύραυλο, ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ανέλαβε την εκπροσώπηση συγγενών των θυμάτων, της οικογένειας Κατιφέ, που έχασε την πεντάχρονη και τον 44χρονο πατέρα της, καθώς και του 58χρονου Στέλιου Τρίμη, καπετάνιου της τουριστικής λάντζας.
«Πόσοι πραγματικά επέβαιναν στο ταχύπλοο; Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και μπορεί να διαπιστωθεί», λέει ο Αλέξης Κούγιας, τονίζοντας ότι φως στα μυστικά του σκάφους «Ντουέντε» θα ρίξουν οι ειδικοί τεχνικοί σύμβουλοι, που θα αναλάβουν τις σχετικές έρευνες.
«Πόσοι ήταν πάνω στο σκάφος και ποιος πραγματικά οδηγούσε, είναι δύο ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις” προσθέτει ο γνωστός ποινικολόγος, που σήμερα το πρωί θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής υπέρ της οικογένειας των νεκρών. Από την πλευρά τους, οι οικογένειες των θυμάτων εκφράζουν την οργή τους και παραμένουν με τρία μεγάλα “γιατί;” σχεδόν μία εβδομάδα μετά την τραγωδία μεταξύ Πέρδικας και του νησιού Μονή.
Οι συγγενείς ρίχνουν το βάρος στην “επιχείρηση διάσωσης”, που όπως καταγγέλλουν, έστησε ο 77χρονος μόνο για τον ίδιο και τους συνεπιβάτες του. Εξάλλου, εστιάζουν σε πέντε πρόσωπα-κλειδιά- και ο συλληφθείς φέρεται ότι έχει κατονομάσει-, τα οποία γνωρίζουν λεπτομέρειες, αφού διαδραμάτισαν καίριους ρόλους στα κρίσιμα λεπτά μετά την σύγκρουση.
Όπως αναφέρει η Espresso, μεταξύ των προσώπων με τα οποία φέρεται ότι επικοινώνησε ο κατηγορούμενος είναι ένας συνταξιούχος πλοίαρχος, ο οποίος βρισκόταν στο Αγκίστρι και έστειλε ένα βοηθητικό σκάφος (Τender) με άγνωστο χειριστή για να παραλάβει τον Θρασύβουλο Λυκουρέζο.
Δεν ζήτησε βοήθεια
Έτσι, οι συγγενείς των νεκρών αλλά και όσοι γλίτωσαν με τραύματα ζητούν να γίνει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ώστε να αποκαλυφθεί, όπως καταγγέλουν, ότι ο 77χροβος δεν ζήτησε καν την συνδρομή του Λιμενικού και του ΕΚΑΒ.
Πάντως, οι λιμενικοί, με την συνδρομή της Σήμανσης, έλαβαν από την πρώτη στιγμή αποτυπώματα από το τιμόνι του «Ντουέντε». προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ο 77χρονος ήταν ο χειριστής.
Βαρύ το κατηγορητήριο για τον 77χρονο – Τα κενά στην απολογία του
«Βαρύ» φαίνεται ότι είναι το κατηγορητήριο του 77χρονου ενώπιον των δικαστικών λειτουργών καθώς οι ανακριτικές αρχές δεν πείστηκαν με όσα ανέφερε στην πολύωρη κατάθεσή του.
Στις αρχικές κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια τεσσάρων ατόμων και βαριά σωματική βλάβη άλλων πέντε καθώς και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια οι αρχές εκτιμούν ότι ο κατηγορούμενος έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς σε ημέρα με ιδιαίτερα αυξημένη θαλάσσια κυκλοφορία, γεγονός που οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα.
Αν και στο απολογητικό του υπόμνημα ο 77χρονος οδηγός περιγράφει σχεδόν λέξη προς λέξη όσα ισχύουν στη ναυτική νομοθεσία και τους κανόνες ναυσιπλοΐας, φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό ούτε για να χαρακτηριστούν τα 21 ναυτικά μίλια ως μία ασφαλής ταχύτητα, όπως υποστήριξε, μιας και στο άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης που εγκρίνει το Γενικό Κανονισμό Λιμένα με αριθ. 20, που αφορά σε «ταχύπλοα (ταχυκίνητα) σκάφη και λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής», αναφέρεται ότι «η κυκλοφορία του ταχύπλοου σκάφους απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση να πλέουν με ταχύτητα μεγαλύτερη των πέντε κόμβων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων μέτρων από την ακτογραμμή στις περιοχές που δεν υπάρχουν λουόμενοι».
Επίσης κενό φαίνεται πως υπάρχει στην κατάθεσή του για τον ελιγμό που έκανε την τελευταία στιγμή καθώς ο ίδιος υποστήριξε ότι εφάρμοσε όσα ισχύουν στους κανόνες 15 και 16 του Διεθνούς Κανονισμού Αποφυγής Συγκρούσεως (ΚΔΑΣ).
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ο οδηγός του ταχύπλοου ξέχασε τον κανόνα 17, ο οποίος αναφέρει ότι ακόμα και αν δεν ήταν υποχρεωμένος να αποφύγει τη σύγκρουση είναι υποχρεωμένος, όμως την τελευταία στιγμή να κάνει στροφή 360 μοιρών γιατί πάνω από όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Αλλά και στον έκτο κανόνα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα τονίζεται πως κάθε πλοίο πρέπει να πλέει σε ασφαλή ταχύτητα ώστε ο πλοίαρχος να παίρνει τα αποτελεσματικότερα μέτρα για την αποφυγή των συγκρούσεων. Η αναλυτική έκθεση των πραγματογνωμόνων θα δώσει φως σε αυτά τα ερωτήματα για τα τελευταία λεπτά στους χειρισμούς του ταχύπλοου.
Η καθυστέρηση για τη σύλληψη του 77χρονου
Την υπεράσπιση του Λιμενικού Σώματος για την καθυστέρηση σύλληψης του 77χρονου ανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Δρίτσας. Σύμφωνα όμως με στελέχη του Λιμενικού Σώματος, οι ενέργειες των ανδρών κινήθηκαν εντός σωστών προτεραιοτήτων καθώς πρώτο μέλημά τους ήταν η διάσωση των επιβατών και ο εντοπισμός των αγνοουμένων και η τρίωρη καθυστέρηση από τη στιγμή που δόθηκε το σήμα βύθισης στο Λιμεναρχείο Αίγινας μέχρι και την οικειοθελή παράδοση του 77χρονου δεν χαρακτηρίζεται μεγάλη λόγω του έντονου φόρτου εργασίας και των πολλαπλών ταυτόχρονων καθηκόντων.
«Φως» για το τι μεσολάβησε μέχρι την παράδοσή του έδωσε και στην απολογητική του κατάθεση και ο ίδιος ο 77χρονος. Σύμφωνα με τον ίδιο, επικοινώνησε με ένα φίλο του που με τη σειρά του φώναξε τον κυβερνήτη άλλου σκάφους οι οποίοι ανέλαβαν τη ρυμούλκηση του ταχύπλοου που εμβόλισε το καΐκι αλλά και τη μεταφορά των τεσσάρων επιβαινόντων στη στεριά.
Ο ίδιος μάλιστα επειδή είχε πόνους στη μέση ζήτησε να τον αφήσουν στη μέση της διαδρομής, από όπου με αυτοκίνητο οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο. Μετά την κατάθεση ο Σπύρος Βλάσσης, δικηγόρος της οικογένειας Κατιφέ, ζήτησε να καταθέσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην περιπετειώδη διαδρομή του 77χρονου και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών προκειμένου να διαλευκανθεί με ποιους ήρθαν σε επαφή οι επιβαίνοντες στο μοιραίο ταχύπλοο το επίμαχο διάστημα.