Τουρκία: Χαμός με την τρίτη δόση εμβολίου του Ερντογάν – Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση

3
Τουρκία: Χαμός με την τρίτη δόση εμβολίου του Ερντογάν - Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά τη δήλωση του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε live συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, TRT. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν είπε ότι έχει κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου. «Έλεγξα αν υπήρξε αύξηση των επιπέδων των αντισωμάτων μου. Έφθασα τις 2.160 (μονάδες ανά χιλιοστόμετρο), δόξα τω Θεώ», δήλωσε και η τοποθέτηση αυτή ήταν αρκετή για να ξεσπάσει άγρια κόντρα μεταξύ των κομμάτων, με δεδομένο ότι περίπου 50 εκατομμύρια πολίτες περιμένουν ακόμη για να κάνουν την πρώτη δόση.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ ρώτησε από πού απέκτησε ο Ερντογάν το δικαίωμα να λάβει επιπλέον δόσεις του εμβολίου, όταν ακόμη και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν μπορούσαν να το κάνουν. “Πρέπει να δώσετε μια εξήγηση, αν κάνατε το εμβόλιο στο τέλος του 2020, όταν το εμβόλιο δεν ήταν διαθέσιμο σε κανέναν στη χώρα” ρώτησε ο Οζέλ στη βουλή. Την ώρα που ο αναπληρωτής πρόεδρος της CHP, Ενγκίν Οζκότς σε ένα tweet καυτηρίασε την κατάσταση: “Στους πολίτες ούτε μία δόση και στον Ερντογάν τρεις δόσεις εμβολίου…”.

 

Στον χορό των επικρίσεων μπήκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Λοιμωξιολόγων στην Τουρκία, Μεχμέτ Τσεϊχάν: «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει εφαρμογή της τρίτης δόσης του εμβολίου», τόνισε σημειώνοντας ότι αρμόδιες Αρχές ακόμη δεν έχουν απαντήσει στο σχετικό αίτημα για έξτρα δόση των υγειονομικών.

«Φαίνεται ότι όλα τα μέλη του AKP έχουν εμβολιαστεί. Κι αναρωτιόμαστε γιατί δεν υπάρχουν πια εμβόλια», σχολίασε ένας χρήστης του Twitter, με άλλο να αναφέρει: «Μακάρι όλοι αυτοί που πέθαναν [ από τον κορωνοίό] να μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο πριν τον θάνατό τους».

Σημειώνεται πως στην Τουρκία έχουν χορηγηθεί πάνω από 29,25 εκατ. δόσεις εμβολίων από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας τον περασμένο Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, πάνω από 16,6 εκατ. πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση, τουλάχιστον 12,5 εκατ. έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εμβολίων.

Πριν μερικές μέρες, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι αναμένονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου 12 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer / BioNTech.

Πηγή: T24