Τορπίλη στις διερευνητικές από τους βαρόνους της ΝΔ που πάνε για αποστρατεία

Ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να ακυρώσει στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης όπως είναι οι διερευνητικές συνομιλίες και η προσφυγή στη Χάγη- Γιατί ο Σαμαράς βγήκε στο δεύτερο αντάρτικο, εργαλειοποιώντας τα εθνικά θέματα

ΤΟΡΠΙΛΗ στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδος-Τουρκίας συνιστά η εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων από τον Αντώνη Σαμαρά στην εναγώνια προσπάθειά του να πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να ακυρώσει τη διαφαινόμενη αποστρατεία του.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με πρόσχημα το Σκοπιανό είχε ρίξει την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αποφάσισε να βγει στο δεύτερο αντάρτικο μετά τον ανασχηματισμό.

Η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του στενού πολιτικού του φίλου Γιάννη Βρούτση και η απόφαση που έχει πάρει ο πρωθυπουργός να αποστρατεύει το σύνολο των βαρόνων κόβοντας από τα ψηφοδέλτια όταν προκηρυχθούν εκλογές τους Αντώνη Σαμαρά, Ντόρα Μπακογιάννη και Δημήτρη Αβραμόπουλο μαζί με τον Κώστα Καραμανλή που έχει ζητήσει ο ίδιος να μην είναι ξανά υποψήφιος, οδήγησε τον Αντώνη Σαμαρά σε έναν επικίνδυνο τακτικισμό.

Οι θέσεις που διατυπώνει στα ελληνοτουρκικά συνιστούν μια απειλή για το Μαξίμου.

Βέβαια οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη υποβαθμίζουν την επικινδυνότητα του Αντώνη Σαμαρά, διαμηνύοντας ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αρνούνται ότι αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να ακυρώσει στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης όπως είναι οι διερευνητικές συνομιλίες και η προσφυγή στη Χάγη.

Υπονομεύει επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με τον οποίον ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνεί απόλυτα για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά.

Με τη στάση του ο Αντώνης Σαμαράς ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του ακροδεξιού κομματιού της Νέας Δημοκρατίας και ειδικά την κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων, η οποία είχε κινητοποιηθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι κατηγορηματικά αντίθετος τόσο με τις διερευνητικές συνομιλίες όσο και με την προσφυγή στη Χάγη.

Προεξοφλεί ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δηλώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή τους νόμους που κυρώνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έχει απωλέσει τις επιρροές του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να μην συνιστά κίνδυνο για την ενότητα του κόμματος, αλλά με τις πρακτικές του οδηγεί σε διχασμό το κυβερνών κόμμα και ακυρώνει τις στρατηγικές πρωτοβουλίες στα κρίσιμα εθνικά θέματα.

Οι κινήσεις Σαμαρά και οι πιέσεις που ασκούν οι υπόλοιποι Βαρόνοι όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα για αποστρατεία, επιταχύνουν την προσφυγή στις κάλπες.

Δεν αποκλείεται η παρέμβαση Σαμαρά να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων και οι κάλπες να στηθούν τον Μάιο αντί για τον Οκτώβριο.

 

Πολιτικός όμηρος του Σαμαρά ο πρωθυπουργός 

Πολιτική ομηρία του κ. Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά, η οποία εξηγεί και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής από την κυβέρνηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαπίστωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης. 

Ο κ. Σκουρλέτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, έκανε αυτήν την αναφορά σχολιάζοντας την διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού από την κυβέρνηση σχετικά με την έναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία. Ο βουλευτής, πρόσθεσε επίσης ότι «ο ακροδεξιός Σαμαράς, με τον διχαστικό λόγο όταν ήταν αντιπολίτευση η ΝΔ, εναντιώνεται στον διάλογο με την Τουρκία και στην προσπάθεια ανεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης. Ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ακόμη, ότι με το άνοιγμα της αγοράς θα έπρεπε να είχαν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρόνοιες ώστε να μη φουντώσει η πανδημία». Να σημειωθεί ότι το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαράεξέδωσε ανακοίνωση με σκληρή κριτική κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κυρίως για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία”. 

Οι «έντονες διαφωνίες» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι εξάλλου, σύμφωνα με τον Παύλο Χρηστίδη του ΚΙΝΑΛ, ο λόγος που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, όπως υποστηρίζει, τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε: «Τώρα γίνεται ξεκάθαρο γιατί αρνήθηκε ο κύριος Μητσοτάκης τη διαμόρφωση της κοινής εθνικής γραμμής, με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να πορεύεται η χώρα χωρίς αυτήν. Γιατί υπήρχαν έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας», καταλήγει ο Π. Χρηστίδης. Υπενθυμίζεται ότι, ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του δήλωσε ότι: «Η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής θα είναι η Θράκη, όπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης. Αυτή είναι η «διευρυμένη ατζέντα» που θέτει η Τουρκία! Και όλα αυτά τα κάνει υπό την πίεση συνεχών προκλήσεων, όπως οι αλλεπάλληλες NAVTEX. Αυτά όλα που θέτει η Τουρκία, ασφαλώς, δεν τα συζητάμε. Δεν είναι απλώς κόκκινες, είναι κατακόκκινες γραμμές». 

Ο ίδιος σημειώνει ακόμη ότι «Η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας- ΑΟΖ. Η έναρξη όμως των διευρευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας» και υπογραμμίζει: «Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν «τιμωρεί» μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται». Στο ερώτημα «πότε και υπό ποιές συνθήκες θεωρείτε πως θα μπορούσε η διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;», ο πρώην πρωθυπουργός απαντά: «Μην κάνετε λάθος. Αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο. Διότι η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ούτε το έχει υπογράψει. Και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο ποσφυγής δεν υπάρχει. Ο άλλος τρόπος, βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία. Δηλαδή, να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία». Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην αντίδραση της Ε.Ε υπογραμμίζει: «Προφανώς και δεν με ικανοποιεί. Δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε δύο κράτη-μέλη της -Ελλάδα και Κύπρο- που δέχονται απειλές από μια τρίτη χώρα, την Τουρκία. Είναι αδιανόητο χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία ή η Ισπανία, να εξοπλίζουν την Τουρκία για να απειλεί ευρωπαϊκά κράτη-μέλη με ευρωπαϊκά όπλα». Τέλος, σχολιάζοντας της στάση της Γερμανίας ο κ. Σαμαράς δηλώνει: «Μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ούτε και πολύ «ευρωπαϊκά» θα έλεγα…».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή