Οι προτάσεις που διατύπωσε στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τα καύσιμα έφεραν στο προσκήνιο –ή, καλύτερα, κράτησαν στο προσκήνιο- την ζοφερή ακρίβεια που «ροκανίζει» το εισόδημα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό των περισσότερων Ελλήνων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 93%, στη βενζίνη κατά 50% και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20%. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την κοστολόγηση του μέτρου (1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022) και αν εφαρμοζόταν, πρακτικά θα έφερνε μείωση της βενζίνης περίπου στο 1,25 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα έπεφτε στα μισά από πέρυσι.
Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στην κυβέρνηση και έτσι, δε θα μάθουμε ποτέ (τουλάχιστον για το 2022!) κατά πόσον θα μπορούσε να βοηθήσει αυτό το μέτρο. Ωστόσο, την ώρα που στην κυβέρνηση και στον δημόσιο διάλογο επικρατεί μία κατάσταση χαλάρωσης, όλα δείχνουν πως ο χειμώνας θα είναι βαρύς. Όχι κλιματικά, αυτό είναι μάλλον νωρίς για να διαπιστωθεί ακόμη. Ο χειμώνας θα είναι βαρύς για την τσέπη μας και πολλά νοικοκυριά θα ξεπαγιάσουν, αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να κινηθεί στην λογική προτάσεων όπως αυτές που προαναφέρθηκαν –όπως και άλλες, που αφορούν στο φυσικό αέριο.
Για παράδειγμα, δεν είναι μόνο η τιμή του πετρελαίου που έχει πάρει την ανιούσα και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Είναι, ταυτοχρόνως, ότι έχει ήδη τριπλασιαστεί η τιμή του φυσικού αερίου. Είναι η απροθυμία της Ρωσίας να ανοίξει την «κάνουλα» με τις επιπλεόν παραδόσεις για να αποκατασταθούν τα αποθέματα της Ευρώπης, αλλά και το γεγονός ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να εισέλθει στον χειμώνα με τα χαμηλότερα αποθέματα της δεκαετίας σε φυσικό αέριο. Με άλλα λόγια, κάτι οι διεθνείς ανατιμήσεις, κάτι τα γεωπολιτικά παιχνίδια, κάτι η έλλειψη φυσικού αερίου, όλα δείχνουν πως το θέμα της ενεργειακής φτώχειας αυτό τον χειμώνα θα το βρούμε μπροστά μας. Το πενιχρό επίδομα θέρμανσης προφανώς και δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες, τα καύσιμα και το φυσικό αέριο θα βρεθούν στα ύψη και, αν δεν αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες, τότε κινδυνεύουμε σε μερικούς μήνες να μιλάμε πάλι για ανθρώπους που θα έχουν χάσει τη ζωή τους από μαγκάλια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ