Τολμηρές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Εξήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Kontra
Μετά από 70 χρόνια εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, μετά από εβδομήντα ολόκληρα χρόνια εκσυγχρονίζεται ο Ποινικός Κώδικας προκειμένου να ανταποκρίνεται στα σύνθετα δεδομένα της νέας εποχής.
Οι όποιες αλλαγές έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποσπασματικές για να αντιμετωπιστούν νομοθετικά κενά όπως στην περίπτωση του παραδικαστικού.
Για τις τολμηρές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έδωσε λεπτομερείς εξηγήσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου μιλώντας αποκλειστικά στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του KONTRA και την Αναστασία Γιάμαλη.
Αναφέρθηκε στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Δικαστές και Νομικούς.
Το σύνολο των αλλαγών έχει αποσταλεί στην ολομέλεια του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στις Δικαστικές Ενώσεις και τους τομεάρχες Δικαιοσύνης των κομμάτων.
Αναφέρθηκε στη σπέκουλα που επιχειρούν κάποιοι με συστηματική παραπληροφόρηση για ορισμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις κατηγορίες ότι με τις ποινές που προβλέπονται για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ευνοείται η Χρυσή Αυγή, ο κ. Καλογήρου είπε ότι κάτι τέτοιο συνιστά διαστροφή της πραγματικότητας. Για το αδίκημα αυτό, διευκρίνισε, ότι προβλέπονται μεγάλες ποινές.
Για τον βιασμό προβλέπεται αυστηροποίηση του εννοιολογικού χαρακτηρισμού του αδικήματος.
Για την κατοχή εκρηκτικών, είπε ότι εντάσσεται στα βαριά πλημμελήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή από τρία έως πέντε χρόνια η οποία εκτίεται, ενώ η χρήση εκρηκτικών που μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα παραμένει κακούργημα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι με τον νέο νόμο δεν προβλέπεται εξαγορά ποινών. Γιατί μέχρι σήμερα οι οικονομικά ισχυροί εξαγόραζαν τις ποινές ακόμα και για πέντε χρόνια φυλάκισης ενώ οι οικονομικά ανήμποροι οδηγούνταν στις φυλακές για πλημμελήματα επειδή δεν είχαν να πληρώσουν για την εξαγορά των ποινών.
Με τον νέο Ποινικό Κώδικα θεσμοθετείται επίσης η κοινωνική εργασία ως κύρια ποινή για τα βρόμικα πλημμελήματα.
Η διασπορά ψευδών ειδήσεων τιμωρείται και με τον νέο Κώδικα που περιλαμβάνει και τα fake news που διακινούνται μέσω διαδικτύου.
Αναφερόμενος σε διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για φωτογραφικές διατάξεις στον νέο Ποινικό Κώδικα προκειμένου να πέσουν στα χαμηλά αυτοί που παραπέμπονται για τις φωτιές στο Μάτι, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Γιατί με τον νέο νόμο αυτοί που δικάζονται για βαριά πλημμελήματα όπως η ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίουν την ποινή στις φυλακές σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Μάλιστα έχει καλέσει τις επιτροπές κατοίκων από το Μάτι στο Υπουργείο για να τους εξηγήσει ακριβώς τί προβλέπει ο νέος νόμος για να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης.
Διευκρίνισε επίσης ότι ο εμπρησμός παραμένει κακούργημα.
Αναφερόμενος στον νόμο καταχραστών του δημοσίου χρήματος που ισχύει από το 1950, τόνισε ότι η φιλοσοφία των ξένων διατάξεων είναι να επιστραφούν τα κλεμμένα στο Δημόσιο. Γι’ αυτό οι κατηγορούμενοι θα έχουν περιθώριο να συμφωνήσουν πριν από τη δίκη με τον Εισαγγελέα στον τρόπο κάλυψης της ζημιάς που έχουν προκαλέσει στο Δημόσιο για να εξασφαλίσουν διάφορα ευεργετήματα.
Μάλιστα το όριο για παραπομπή σε δίκη για κακούργημα πέφτει από τα 150.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 120.000 ευρώ και οι ποινές που προβλέπονται είναι από 10 έως 15 χρόνια κάθειρξη, ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος.
Για τους καταχραστές του Δημοσίου προβλέπεται επίσης δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Αναφερόμενος σε ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαφθορά πολιτικών, ο Μιχάλης Καλογήρου αναφέρθηκε στη σύσταση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών για όλες τις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος που ερευνώνται τώρα από τη Δικαιοσύνη.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης