Είναι γνωστό ότι στην πολιτική σπουδαίο ρόλο παίζει το τάιμινγκ (timing). Η επιλογή δηλαδή της στιγμής της παρέμβασης, της ανάληψης μιας πρωτοβουλίας, της λήψης μιας απόφασης. Από αυτό κρίνεται το κατά πόσο ένας πολιτικός βρίσκεται στη σωστή ή στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Στην περίπτωση των πατεντών των κρίσιμων, στον αγώνα κατά της πανδημίας, εμβολίων, ο Αλέξης Τσίπρα επέδειξε ένστικτο πολιτικού που αντιλαμβάνεται τη σημασία του διακυβεύματος σε σχέση με το χρόνο της παρέμβασης.
Έτσι, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως παρατηρεί σε άρθρο του το Politico (που δεν πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ), με άρθρο του, υπογράμμιζε ότι «το εμβόλιο αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να εξαρτάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού από το business plan ορισμένων φαρμακευτικών». Σαφείς και ξεκάθαρες κουβέντες που κάνουν ήδη το δρόμο τους στην Ευρώπη, καθώς όπως τονίζει το περιοδικό, τα πράγματα σε σχέση με τις πατέντες, μετά την παταγώδη αποτυχία της ΕΕ (καθυστερήσεις και ανεπάρκειες), τείνουν να αλλάξουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico λοιπόν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε σε «έκτακτα μέτρα», υπονοώντας ότι υπάρχει συζήτηση για την λεγόμενη «υποχρεωτική αδειοδότηση», δηλαδή την υποχρέωση των εταιρειών που παράγουν σήμερα τα εμβόλια, να μοιραστούν τις πατέντες… Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή συμφωνεί και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Και ο κ. Μητσοτάκης; Εκείνος που επέλεξε να ειρωνευτεί στη Βουλή την πρόταση Τσίπρα; Την απάντηση τη δίνει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του στο facebook. Αφού παρατηρήσει ότι «η κοινή λογική στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας δεν μπορεί να εμποδίζεται από ιδεολογικές αγκυλώσεις», σχολιάζει: «δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, όχι απλά αδυνατούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση, αλλά εχθρεύονται ή λοιδορούν κάθε άποψη που αμφισβητεί το θέσφατο της κερδοφορίας των μεγάλων ευρωπαϊκών φαρμακευτικών προς όφελος της δημόσιας υγείας».