«Το Σκαραμάγκειον Άγος» συνεχίζεται με ατέλειωτο κόστος και με χλεύη των Ευρωπαίων!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως η Ελλάδα έχει χρηματοδοτήσει παρανόμως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ και, για το λόγο αυτό, παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης.
Όπως επισημαίνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως η Ελλάδα έχει χρηματοδοτήσει παρανόμως τα ναυπηγεία αυτά με το ποσό αυτό έπειτα από απόφαση για ανάκτησή τους τον Ιούνιο του 2008, είχε δώσει μια χρονική διορία για συμμόρφωσή της και ανάκτηση των επιχορηγήσεων, αλλά η χώρα μας, ως συνήθως, δεν θέλησε να συμμορφωθεί. Ευρωπαίος αξιωματούχος σε μιαν ακόμη ανακοίνωση – ντροπή για τη χώρα μας επισημαίνει τα ακόλουθα: «Για πάνω από επτά χρόνια μετά την υιοθέτηση της, η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει υιοθετήσει την απόφαση της Επιτροπής τον Ιούνιο του 2008, ζητώντας την ανάκτηση πάνω από 250 εκατομμυρίων ευρώ παράνομων κρατικών επιχορηγήσεων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά». Κι ενός κακού μύρια έπονται: Η Επιτροπή ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης να επιβάλει μια ημερήσια ποινή ύψους 35.000 ευρώ μέχρι η Ελλάδα να διορθώσει την παράβαση της. Το ύψος του προστίμου θα είναι 6,6 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για το ατέλειωτο «Σκαραμάγκειον άγος», το οποίο άρχισε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1985, όταν το έως τότε ιδιωτικό ναυπηγείο του Σταύρου Νιάρχου έγινε «Ναυπηγείο του Λαού», μετά την εξαγορά του από το κράτος και την καταβολή «ζεστών»14 εκατ. δολαρίων στον εφοπλιστή. Αλλά, και μετά το 1985, το «Ναυπηγείο του Λαού», παρά τις βαρύγδουπες τότε κυβερνητικές και συνδικαλιστικές υποσχέσεις, παρουσίαζε συνεχώς ζημιές και το 1995 το Δημόσιο προέβη σε μιαν ελληνικής επινόηση «ιδιωτικοποίηση». Διότι, από την «ιδιωτικοποίηση» αυτή όχι μόνο δεν εισέπραξε χρήματα, όπως θα περίμενε κανείς, ξεπουλώντας δημόσια περιουσία, όπως λένε συνεχώς οι «κρατικοδίαιτοι», αλλά επεβάρυνε επιπροσθέτως τους φορολογουμένους και με 140 δις. ευρώ.
Τότε, λοιπόν, όπως προέκυπτε από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου του 1995 με την ευκαιρία της τροπολογίας του τότε υπουργού Βιομηχανίας Αναστασίου Πεπονή για τους όρους και τις προϋποθέσεις «ιδιωτικοποίησης» (μεταβίβαση του 49% των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στους εργαζόμενους σε αυτά και διατήρηση του … 51% των μετοχών από το κράτος μέσω της ΕΤΒΑ!!!) ότι η «ιδιωτικοποίηση» αυτή κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο 138,4 δις. δραχμές, ενώ έπρεπε να εισέρρεε το αντίστοιχο ποσό στα δημόσια ταμεία!
Σημειώνεται ότι όταν το σχέδιο αναφέρει «51% στην ΕΤΒΑ» εννοούσε το κράτος και όταν έλεγε «49% στους εργαζόμενους» εννοούσε πάλι το κράτος, τους φορολογούμενος, οι οποίοι, όπως ήδη αναφέρθηκε, πλήρωσαν πολύ ακριβά αυτή την… «ιδιωτικοποίηση», η οποία αποτελεί αποθέωση της κοροϊδίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού λαού!
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης