Της Ελένης Τσερεζόλε
Την Παρασκευή το απόγευμα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, η κυβερνητική πλειοψηφία του Κυριάκου Μητσοτάκη, διέπραξε ένα απίστευτο (για τα δεδομένα των δημοκρατικά συντεταγμένων Πολιτειών) πολιτικό, θεσμικό και ηθικό ατόπημα. Ένα ατόπημα που υποβαθμίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας, απομειώνοντας την πολιτική πράξη στα μάτια των πολιτών και κυρίως των νέων. Μια πράξη που δεν αφορά τα στενά κομματικά στεγανά αλλά συνολικά τη λειτουργία των θεσμών.
Η «κοπτοραπτική» του νόμου για το διορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ, προκειμένου το «κοστούμι» να ταιριάζει γάντι στον ευνοούμενο του Κ. Μητσοτάκη, κ. Κοντολέοντα, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας της Πολιτείας. Όλα, σε αυτή την υπόθεση, έγιναν σε βάρος των κανόνων της Δημοκρατίας. Από τη μεθόδευση (την κατάθεση δηλαδή των τροπολογιών σε νομοσχέδιο του… Υπουργείου Μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης!) ως την υλοποίηση, περνώντας φυσικά από το περιεχόμενο της νομοθέτησης.
Τι κι αν ο υποψήφιος δεν κατέχει το βασικό προσόν; Τον πανεπιστημιακό τίτλο; Προστίθεται από την κυβέρνηση, στο άψε – σβήσε, κι ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε δημόσια δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει «κανείς νόμος» για τον διοικητή της ΕΥΠ, μια μαγική φρασούλα, σχετικά με την ύπαρξη «10ετούς αποδεδειγμένης επαγγελματικής απασχόλησης». Χωρίς καν να αναφέρεται το αντικείμενο της «εμπειρίας» αυτής! Πρόκειται για την επιτομή της έννοιας της φωτογραφικής διάταξης! Αν κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι της ΝΔ θα είχαν φθάσει τουλάχιστον μέχρι το Δικαστήριο της ΕΕ, τον ΟΗΕ, κλπ. Φυσικά το ήθος και η πολιτική κουλτούρα της Αριστεράς πόρρω απέχουν από τέτοιου είδους προσεγγίσεις που ακυρώνουν στην πράξη τη Δημοκρατία και πλήττουν τους αρμούς της πολιτικής λειτουργίας. Βέβαια η νεο-Δεξιά του Κ. Μητσοτάκη δεν βαυκαλίζεται με τέτοιου είδους «ευαισθησίες» και «λεπτομέρειες».
Δεν λάθεψε ο Αλέξης Τσίπρας: «Το χειρότερο», είπε, «είναι ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ». Η καίρια παρατήρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν και σε μια ακόμη τροπολογία που έχει να κάνει με τη δυνατότητα του Διοικητή της ΕΥΠ, μέσω «μνημονίων συνεργασίας» της με τα υπουργεία, να τοποθετεί «συνδέσμους» της ΕΥΠ, χωρίς ανακοίνωση. Ποιός ο λόγος; Ποιά τα κίνητρα αυτής της πρωτοφανούς για δημοκρατικά δεδομένα, απόφασης; Και μάλιστα από έναν Διοικητή που έχει επιλεγεί με το συγκεκριμένο, άκρως προβληματικό, τρόπο. Φυσικά απαντήσεις η κυβέρνηση δεν θα δώσει. Με το θέμα όμως ήδη ασχολήθηκε, χαρακτηρίζοντάς το ως «λάθος του Κ. Μητσοτάκη», ο Βρετανός δημοσιογράφος – συγγραφέας, Ούγκο Ντιξ (γνωστός για τις σκλήρες αντι-ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήσεις του) – δείγμα του ότι ήδη αποτελεί βαριά σκιά στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορεί τον ίδιο να μην τον νοιάζει αλλά τα γεγονότα είναι εδώ και μιλάνε μόνα τους…