Της Ελένης Τσερεζόλε
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα βγήκαν από την προχθεσινή συζήτηση στην ΕΡΤ1, μεταξύ της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη και του τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ, Μάκη Βορίδη. Τα συμπεράσματα αφορούν στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει την επάνοδό του στην εξουσία το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με προσεκτικό αλλά αιχμηρό λόγο, σκιαγράφησε τους άξονες της δράσης της ΝΔ, ενός κόμματος που πλέον λίγα κοινά έχει με το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής καθώς έχει πραγματοποιήσει ακραία στροφή. Η προσέγγισή του για παράδειγμα για τα Εξάρχεια, είναι χαρακτηριστική. Σε σχετικό ερώτημα, απάντησε ειρωνικά «εγώ να πάω να κάνω βόλτα στα Εξάρχεια; Δύσκολο μου φαίνεται». Και κανείς από τους δημοσιογράφους δεν θεώρησε χρήσιμο να του παρατηρήσει ότι στα Εξάρχεια διατηρεί το πολιτικό του γραφείο ο συνάδελφός του, βουλευτής Θεόδωρος Φορτσάκης… Ο οποίος μάλλον θα πρέπει να είναι… ατρόμητος σύμφωνα με τα δεδομένα του κου Βορίδη…
Κι ενώ ο Βορίδης αναμασούσε την καραμέλα περί μικροεγκληματικότητας και «άβατου των Εξαρχείων», η Γεροβασίλη απαριθμούσε το έργο που γίνεται συστηματικά και σοβαρά από την Ελληνική Αστυνομία, με συλλήψεις και όχι απλές προσαγωγές που γινόταν στο παρελθόν για λόγους βιτρίνας. Ενέργειες που έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση της παραβατικότητας – κάτι που βέβαια τα φιλικά προς τη ΝΔ μέσα και ιστοσελίδες όχι μόνο δεν προβάλλουν, όχι μόνο δεν ενημερώνουν αλλά αντιθέτως κάθε είδηση του αστυνομικού δελτίου, την αναδεικνύουν σε πρώτο θέμα.
Ενδεικτικό της αντίληψης της σημερινής ΝΔ είναι και η εμμονή του Βορίδη στη λειτουργία των φυλακών Γ’ τύπου – κάτι που απέκλεισε κατηγορηματικά η Γεροβασίλη, «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση». Αποκαλυπτική ήταν και η σύγκρουση των δύο για το μείζον θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών…
Εκεί όμως που πραγματικά έπεσαν οι μάσκες, ήταν στην απάντηση του Μ. Βορίδη σχετικά με το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ επιδόθηκε σε μια νομικίστικη προσέγγιση του τύπου η «αστυνομία πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί και βία» και ότι η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και διερευνώνται οι ευθύνες, κλπ, κλπ., κλπ. Από την πλευρά της η Γεροβασίλη ενημέρωσε ότι η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε με σύννομο τρόπο και το σχετικό πόρισμα έχει πάει στον Συνήγορο του Πολίτη.
Φυσικά δριμεία σύγκρουση υπήρξε και στην υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη. Ο Μ. Βορίδης επέμεινε στη γραμμή ότι ο πρωτόδικα καταδικασθείς δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα ή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (χωρίς πάντως να φθάνει ως το σημείο του Λ. Αυγενάκη που χαρακτήρισε το θέμα ‘σκευωρία’).
Οι δύο αντιπαρατέθηκαν και στα θέματα της οικονομίας και των πολιτικών εξελίξεων, ωστόσο η αντιπαράθεση στα της εγκληματικότητας, ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων του δεξιού κόμματος. Επιστροφή σε μια ατζέντα νόμου και τάξης, μια ατζέντα καταστολής των κοινωνικών δικαιωμάτων. Μια ατζέντα οπισθοδρόμησης. Ήταν επίσης αποκαλυπτική και των αντοχών της Γεροβασίλη. Άντεξε απέναντι στο μαύρο ενός κόμματος που αυτοπλασσάρεται ως το νέο ενώ είναι πιο παλιό και από το χθες…